Standard.

nedjelja januar 20

CBCG: Vodimo se načelom nulte tolerancije na korupciju, nadležni organi da utvrde odgovornost

Iz Centralne banke Crne Gore poručili su da će beskompromisno reagovati na sve aktivnosti pojedinaca koje bi mogle ugroziti njihovu vrijednost, pozivajući nadležne državne organe da pokrenu postupak za utvrđivanje…

17 hits

nedjelja januar 20

Krah IBM neće ugroziti bankarski sistem

Invest banka Montenegro je treća banka, poslije Jugobanke i Ekos banke, koja je u posljednjih 18 godina, odnosno od osnivanja Centralne banke, otišla u stečaj. U prve dvije banke proces…

19 hits

nedjelja januar 20

Kineski ambasador: Gradnja autoputa biće kvalitetno dovršena, iako se kompanija CCCC suočava sa velikim teškoćama

Ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Jin kazao je da kompanija China Communications Construction Company (CCCC) ima sposobnost da kvalitetno dovrši gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare i pored toga što…

69 hits

subota januar 19

Radulović – Kemp: Zajedno u podizanju poreske discipline i suzbijanju sive ekonomije

Crna Gora će imati podršku Velike Britanije u podizanju poreske discipline kroz zajednički projekat iz oblasti suzbijanja sive ekonomije, istaknuto je na današnjem sastanku ministra održivog razvoja i turizma Pavla…

22 hits

 
 
 
 
petak, 19 oktobar 2018 13:47

Nurković: Vlada neće igrati utakmicu sa rokovima

Evidentno je kašnjenje na gradnji prioritetne dionice auto-puta i kako sada stvari stoje ona će biti završena za godinu dana, saopštio je na današnjem okruglom stolu koji organizovao MANS, predstavnik konzorcijuma Ingerop Geodata koji obavlja nadzor nad projektom, Jovan Ivanović.

"Ovaj projekat je specifičan u Evropi, a i svijetu zbog složenosti objekata na njemu. Mnogo vremena je potrošeno na izradu projektne dokumentacije pa, prema mom mišljenju, rok od četiri godine nije bio ni realan. Kako sada stvari stoje prioritetna dionica će biti završena za godinu", kazao je Ivanović.

Predsjednik Državne komisije za reviziju tehničke dokumentacije na projektu Mladen Ulićević, potvrdio je da kašnjenje postoji ali i dodao da je ono dobrim dijelom uzrokovano neblagovremenim završetkom projektne dokumentacije.

“Zbog kašnjenja sa kineske strane dobrim dijelom je došlo možda i zbog prilagođavanja njihovog rada i načina razmišljanja evropskim tehničkim standardima”, objasnio je Ulićević.

44445642 994028607472725 4558253498528956416 n

Prema riječima ministra saobraćaja Osmana Nurkovića, Vlada neće igrati utakmicu sa rokovima.

 

"Vlada kao investitor je visoko postavila ljestvicu prema izvođaču radova. Mi insistiramo na dosljednoj primjeni ugovornih procedura i propisa u cilju osiguranja kvaliteta, bezbjednosti i dugotrajnosti radova. U tom smislu ne igramo utakmicu sa rokom", poručio je Nurković.

On je istakao i da se već sada pripremaju studije za dvije naredne dionice auto-puta.

"Želim da saopštim da ni u ovom nije bilo, a ni u budućim poslovima neće biti povlašćenih. Iskustvo je jedini referent", dodao je ministar.

Direktorici MANS-a Vanji Ćalović Marković zasmetalo je zašto građani, koji i finansiraju gradnju auto-puta ne mogu da imaju uvid u cjelokupnu dokumentaciju.

"I u većim država prilikom gradnje ovakvih projekata postoji opasnost od pojave korupcije. Posebno je kompleksno pratiti taj projekat kada on, pored same izgradnje, uključuje i čitav set subvencija koje je Crna Gora dala izvođačima radova, pa treba ispratiti ima li nekih zloupotreba i ekstra bogaćenja po tom pitanju“, rekla je Ćalović Marković.

44364902 522102271528520 1675526025603186688 n

Ona je objasnila i da je svaki građanin Crne Gore danas dužan 1.500 eura i to bez kamata za jednu trećinu auto-puta.

"Svi podaci o radu komisija su tajna. Jedini motiv za obimno skrivanje skoro svih podataka može da bude pokušaj da se sakrije ili korupcija ili nesposobnost", zaključila je ona.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.