Standard.

utorak januar 15

Crnogorski proizvođači će moći svoje proizvode da plasiraju na EU tržište bez barijera

Ministarstvo ekonomije je uz podršku kompanije IBF International Consulting iz Belgije i Ministarstva finansija Crne Gore – Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) organizovalo je prvi sastanak…

29 hits

utorak januar 15

Isplata garantovanih depozita iz IBM banke obavljaće se preko Societe, Hipotekarne i NLB banke

Fond za zaštitu depozita odlučio je da za isplatu garantovanih depozita iz IBM banke odredi Societe Generale Montenegro banku, Hipotekarnu banku i NLB banku.

24 hits

utorak januar 15

Knežević odgovorio Stankoviću: Smijenite Katnića i idite do kraja u aferi "DPS koverta"

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, odgovorio je Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, pozivajući ga da smijeni glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

32 hits

utorak januar 15

Žugić: Atlas banka ima šansu za ozdravljenje, ako ode u stečaj šteta za finasijski sistem biće 220 miliona

Guverner Centralne banke Radoje Žugić kazao je da Atlas banka ima šansu za ozdravljenje i istako da je CBCG morala da uvede stečaj u IBM banku jer su dugovanja prevazišla…

73 hits

 
 
 
 
utorak, 06 novembar 2018 07:59

Mala hidroelektrana Miolje polje gradiće se u Beranama

Beranska kompanija Benegro, čiji je osnivač i izvršni direktor Radomir Mihajlović, dobila je koncesiju za gradnju male hidroelektrana (mHE) Miolje polje na dijelu vodovoda Berane.Ugovorom o koncesiji, koji bi do sredine mjeseca trebalo da potpiše ministarka ekonomije Dragica Sekulić, Mihajloviću se dozvoljava korišćenje vode sa izvorišta Merića, pišu Dnevne novine.

“Prava i obaveze između države i koncesionara, kao i bliži uslovi finansiranja, istraživanja, projektovanja, izgradnje, korišćenja, održavanja, revitalizacije i predaje mHE Miolje polje utvrdiće se ugovorom o koncesiji. Koncesija se, na osnovu energetske dozvole, daje na 30 godina, uz naknadu od 6,1 odsto od planirane godišnje proizvodnje struje”, navodi se u dokumentu koji je Vlada nedavno usvojila.

Benegro je zahtjev za izdavanje energetske dozvole podnio Ministarstvu ekonomije krajem 2015. godine. Nakon detaljnog pregleda i analize dokumentacije utvrđeno je da su ispunjeni kriterijumi utvrđeni zakonom i pravilnikom. Shodno tome, beranska kompanija je rješenje o izdavanju energetske dozvole dobila 2016. godine.

Benegro će, nakon podnošenja zahtjeva za dobijanje građevinske dozvole, morati da riješi imovinsko-pravne odnose na zemljištu koje je u neposrednoj funkciji realizacije koncesije. Koncesionar treba da osigura i novac za realizaciju ugovora, te da racionalno koristi izgrađene objekte, uz obezbjeđenje ljudi i imovine.

Predviđena je i obaveza dostavljanja bankarskih garancija od kojih se prva, u iznosu od 30.000 eura, podnosi na dan potpisivanja ugovora.

“Najkasnije 15 dana nakon početka druge faze plana, koncesionar je dužan da dostavi novu garanciju za izvršenje radova za prvu godinu u iznosu od 25 odsto vrijednosti planirane investicije”, istaknuto je u Vladinom dokumentu.

Finansiranje i ispunjenje plana realizacije ugovora, uključujući posebno izradu tehničke dokumentacije, pripremne radove, radove na izgradnji, izmještanje puteva, priključenje na elektroenergetski sistem, te održavanje i operativni rad mHE, u cjelosti će obezbijediti Benegro.

Prva faza ugovora, čija će realizacija trajati godinu, odnosi se na izradu tehničke dokumentacije, dok će se objekti buduće mHE graditi dvije godine. Preostalih 27 godina odnose se na rad mHE, nakon čega će preći u državno vlasništvo. Mini-centrala Miolje polje imaće instalisanu snagu do jednog megavata.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.