Standard.

nedjelja mart 24

Od sječe šuma prihodovano svega sedam miliona eura

Ukupno ostvareni prihodi od šuma u prošloj godini po svim osnovima iznose 6,73 miliona eura i oni su i pored pada proizvodnje na nivou prihoda iz 2017. godine, saopšteno je…

13 hits

subota mart 23

Akcionari Atlas banke pisali Delegaciji EU: "Ova borba je neravnopravna"

Većinski akcionari Atlas banke a.d. Podgorica poslali su juče pismo  Delegaciji EU u Podgorici u kojem Delegaciju detaljno obavještavaju o navodnim nezakonitim postupcima Centralne banke vezanim za uvođenje privremene uprave i…

32 hits

subota mart 23

Potvrđeno Standardu: Podizanje novca sa računa u Atlas banci moguće od 24. aprila

Ukoliko imate novac u Atlas banci, koji zbog uvedenog moratorijuma Centralne banke nijeste mogli podići sa računa, to ćete moći da učinite za mjesec dana.

113 hits

subota mart 23

Stranci povukli 405 miliona eura

Građani Crne Gore u prošloj godini su najviše investirali u Kipar 43,8 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

39 hits

 
 
 
 
utorak, 06 novembar 2018 07:59

Mala hidroelektrana Miolje polje gradiće se u Beranama

Beranska kompanija Benegro, čiji je osnivač i izvršni direktor Radomir Mihajlović, dobila je koncesiju za gradnju male hidroelektrana (mHE) Miolje polje na dijelu vodovoda Berane.Ugovorom o koncesiji, koji bi do sredine mjeseca trebalo da potpiše ministarka ekonomije Dragica Sekulić, Mihajloviću se dozvoljava korišćenje vode sa izvorišta Merića, pišu Dnevne novine.

“Prava i obaveze između države i koncesionara, kao i bliži uslovi finansiranja, istraživanja, projektovanja, izgradnje, korišćenja, održavanja, revitalizacije i predaje mHE Miolje polje utvrdiće se ugovorom o koncesiji. Koncesija se, na osnovu energetske dozvole, daje na 30 godina, uz naknadu od 6,1 odsto od planirane godišnje proizvodnje struje”, navodi se u dokumentu koji je Vlada nedavno usvojila.

Benegro je zahtjev za izdavanje energetske dozvole podnio Ministarstvu ekonomije krajem 2015. godine. Nakon detaljnog pregleda i analize dokumentacije utvrđeno je da su ispunjeni kriterijumi utvrđeni zakonom i pravilnikom. Shodno tome, beranska kompanija je rješenje o izdavanju energetske dozvole dobila 2016. godine.

Benegro će, nakon podnošenja zahtjeva za dobijanje građevinske dozvole, morati da riješi imovinsko-pravne odnose na zemljištu koje je u neposrednoj funkciji realizacije koncesije. Koncesionar treba da osigura i novac za realizaciju ugovora, te da racionalno koristi izgrađene objekte, uz obezbjeđenje ljudi i imovine.

Predviđena je i obaveza dostavljanja bankarskih garancija od kojih se prva, u iznosu od 30.000 eura, podnosi na dan potpisivanja ugovora.

“Najkasnije 15 dana nakon početka druge faze plana, koncesionar je dužan da dostavi novu garanciju za izvršenje radova za prvu godinu u iznosu od 25 odsto vrijednosti planirane investicije”, istaknuto je u Vladinom dokumentu.

Finansiranje i ispunjenje plana realizacije ugovora, uključujući posebno izradu tehničke dokumentacije, pripremne radove, radove na izgradnji, izmještanje puteva, priključenje na elektroenergetski sistem, te održavanje i operativni rad mHE, u cjelosti će obezbijediti Benegro.

Prva faza ugovora, čija će realizacija trajati godinu, odnosi se na izradu tehničke dokumentacije, dok će se objekti buduće mHE graditi dvije godine. Preostalih 27 godina odnose se na rad mHE, nakon čega će preći u državno vlasništvo. Mini-centrala Miolje polje imaće instalisanu snagu do jednog megavata.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.