Standard.

srijeda novembar 21

Marković: Pritisli smo administraciju da bude efikasnija i odgovornija kako zahtjevi biznisa ne bi čekali u fiokama

Premijer Crne Gore saopštio je danas na sjednici Savjeta stranih investitora da je Vlada pritisla administraciju da bude efikasnija i odgovornija kako zahtjevi biznisa ne bi čekali u fiokama.

30 hits

srijeda novembar 21

Struja neće pojeftiniti sljedeće godine

Cijena električne energije u Crnoj Gori naredne godine neće biti niža, navodi se u izvještaju o poslovanju Elektroprivrede Ctne Gore EPCG.

21 hits

utorak novembar 20

Marković sa novoimenovanim ambasadorom Saudijske Arabije: Jačati saradnju u oblasti ekonomije

Crna Gora i Kraljevina Saudijska Arabija će jačati bilateralne odnose koje će dodatno nastojati da nadogradi razvijenijom ekonomskom saradnjom, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i…

25 hits

utorak novembar 20

Montenegro Airlines najbrže rastuća kompanija u bivšoj Jugoslaviji po broju prevezenih putnika

Nacionalni prevoznici iz bivše Jugoslavije prevezli su preko 5.2 miliona putnika tokom prva tri kvartala 2018. godine. Croatia Airlines, Adria Airways i Montenegro Airlines su zabilježile porast broja putnika u…

90 hits

 
 
 
 
utorak, 06 novembar 2018 07:59

Mala hidroelektrana Miolje polje gradiće se u Beranama

Beranska kompanija Benegro, čiji je osnivač i izvršni direktor Radomir Mihajlović, dobila je koncesiju za gradnju male hidroelektrana (mHE) Miolje polje na dijelu vodovoda Berane.Ugovorom o koncesiji, koji bi do sredine mjeseca trebalo da potpiše ministarka ekonomije Dragica Sekulić, Mihajloviću se dozvoljava korišćenje vode sa izvorišta Merića, pišu Dnevne novine.

“Prava i obaveze između države i koncesionara, kao i bliži uslovi finansiranja, istraživanja, projektovanja, izgradnje, korišćenja, održavanja, revitalizacije i predaje mHE Miolje polje utvrdiće se ugovorom o koncesiji. Koncesija se, na osnovu energetske dozvole, daje na 30 godina, uz naknadu od 6,1 odsto od planirane godišnje proizvodnje struje”, navodi se u dokumentu koji je Vlada nedavno usvojila.

Benegro je zahtjev za izdavanje energetske dozvole podnio Ministarstvu ekonomije krajem 2015. godine. Nakon detaljnog pregleda i analize dokumentacije utvrđeno je da su ispunjeni kriterijumi utvrđeni zakonom i pravilnikom. Shodno tome, beranska kompanija je rješenje o izdavanju energetske dozvole dobila 2016. godine.

Benegro će, nakon podnošenja zahtjeva za dobijanje građevinske dozvole, morati da riješi imovinsko-pravne odnose na zemljištu koje je u neposrednoj funkciji realizacije koncesije. Koncesionar treba da osigura i novac za realizaciju ugovora, te da racionalno koristi izgrađene objekte, uz obezbjeđenje ljudi i imovine.

Predviđena je i obaveza dostavljanja bankarskih garancija od kojih se prva, u iznosu od 30.000 eura, podnosi na dan potpisivanja ugovora.

“Najkasnije 15 dana nakon početka druge faze plana, koncesionar je dužan da dostavi novu garanciju za izvršenje radova za prvu godinu u iznosu od 25 odsto vrijednosti planirane investicije”, istaknuto je u Vladinom dokumentu.

Finansiranje i ispunjenje plana realizacije ugovora, uključujući posebno izradu tehničke dokumentacije, pripremne radove, radove na izgradnji, izmještanje puteva, priključenje na elektroenergetski sistem, te održavanje i operativni rad mHE, u cjelosti će obezbijediti Benegro.

Prva faza ugovora, čija će realizacija trajati godinu, odnosi se na izradu tehničke dokumentacije, dok će se objekti buduće mHE graditi dvije godine. Preostalih 27 godina odnose se na rad mHE, nakon čega će preći u državno vlasništvo. Mini-centrala Miolje polje imaće instalisanu snagu do jednog megavata.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.