Standard.

petak avgust 23

Otpremnine u javnom sektoru od 1.050 eura za radnike, do 16.500 za funkcionere

Zaposleni u javnom sektoru koji se prijave za sporazumni prekid radnog odnosa mogu računati na otpremnine od 1.050 do 16.490 eura, u zavisnosti od godina radnog staža i pozicije koju…

322 hits

petak avgust 23

Do stupanja na snagu novog zakona kusura u sitnim apoenima nema

Zakonski osnov koji bi inspekciji omogućio kažnjavanje vlasnika trgovina u kojima se kupcima ne vraća kompletan kusur, odnosno iznosi od jednog ili dva centa, za sada ne postoji zbog čega…

180 hits

petak avgust 23

Od turizma ove godine 1,1 milijarda eura

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je da misli da će ukupni prihodi od turizma do kraja godine biti između 1,1 i 1,15 milijardi eura.

167 hits

četvrtak avgust 22

Od početka godine uvezeno 108 miliona eura nafte i naftnih derivata

Crna Gora je od početka godine uvezla više od 185.712 tona nafte i naftnih derivata u vrijednosti od 108,33 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Upravi carina.

397 hits

 
 
 
 
utorak, 06 novembar 2018 07:59

Mala hidroelektrana Miolje polje gradiće se u Beranama

Beranska kompanija Benegro, čiji je osnivač i izvršni direktor Radomir Mihajlović, dobila je koncesiju za gradnju male hidroelektrana (mHE) Miolje polje na dijelu vodovoda Berane.Ugovorom o koncesiji, koji bi do sredine mjeseca trebalo da potpiše ministarka ekonomije Dragica Sekulić, Mihajloviću se dozvoljava korišćenje vode sa izvorišta Merića, pišu Dnevne novine.

“Prava i obaveze između države i koncesionara, kao i bliži uslovi finansiranja, istraživanja, projektovanja, izgradnje, korišćenja, održavanja, revitalizacije i predaje mHE Miolje polje utvrdiće se ugovorom o koncesiji. Koncesija se, na osnovu energetske dozvole, daje na 30 godina, uz naknadu od 6,1 odsto od planirane godišnje proizvodnje struje”, navodi se u dokumentu koji je Vlada nedavno usvojila.

Benegro je zahtjev za izdavanje energetske dozvole podnio Ministarstvu ekonomije krajem 2015. godine. Nakon detaljnog pregleda i analize dokumentacije utvrđeno je da su ispunjeni kriterijumi utvrđeni zakonom i pravilnikom. Shodno tome, beranska kompanija je rješenje o izdavanju energetske dozvole dobila 2016. godine.

Benegro će, nakon podnošenja zahtjeva za dobijanje građevinske dozvole, morati da riješi imovinsko-pravne odnose na zemljištu koje je u neposrednoj funkciji realizacije koncesije. Koncesionar treba da osigura i novac za realizaciju ugovora, te da racionalno koristi izgrađene objekte, uz obezbjeđenje ljudi i imovine.

Predviđena je i obaveza dostavljanja bankarskih garancija od kojih se prva, u iznosu od 30.000 eura, podnosi na dan potpisivanja ugovora.

“Najkasnije 15 dana nakon početka druge faze plana, koncesionar je dužan da dostavi novu garanciju za izvršenje radova za prvu godinu u iznosu od 25 odsto vrijednosti planirane investicije”, istaknuto je u Vladinom dokumentu.

Finansiranje i ispunjenje plana realizacije ugovora, uključujući posebno izradu tehničke dokumentacije, pripremne radove, radove na izgradnji, izmještanje puteva, priključenje na elektroenergetski sistem, te održavanje i operativni rad mHE, u cjelosti će obezbijediti Benegro.

Prva faza ugovora, čija će realizacija trajati godinu, odnosi se na izradu tehničke dokumentacije, dok će se objekti buduće mHE graditi dvije godine. Preostalih 27 godina odnose se na rad mHE, nakon čega će preći u državno vlasništvo. Mini-centrala Miolje polje imaće instalisanu snagu do jednog megavata.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.