Standard.

ponedjeljak mart 25

Marković: Crna Gora će razvijati ekonomiju baziranu na znanju i inovacijama

Crna Gora će razvijati ekonomiju baziranu na znanju i inovacijama, a istovremeno će raditi i na zaustavljanju odlaska talentovanih u druge zemlje, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na konferenciji…

19 hits

ponedjeljak mart 25

Prošle godine nelegalno preuzeto 1,95 megavat sati

Projekat daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom, kao i kontinuiran rad na kontroli mjernih mjesta u Regionu 1, koji obuhvata područja Nikšića i Plužina, uticali su na smanjenje gubitaka električne energije,…

22 hits

ponedjeljak mart 25

Crnogorska ekonomija će i ove godine imati visok rast

Crna Gora je u ovu godinu ušla sa pozitivnim, značajnim privrednim zamajcem tako da ćemo u imati nastavak visokog rasta ekonomije. Vjerujem da ćemo imati stopu rasta Bruto društvenog proizvoda…

21 hits

ponedjeljak mart 25

Za tačnost podataka odgovorni i građani i katastar

Glavni projekat Uprave za nekretnine u ovoj godini je izrada katastra nepokretnosti za dio teritorije Nikšić koji obuhvata 100.000 hektara zemljišta. Riječ je o nastavku projekta započetog prošle godine i…

23 hits

 
 
 
 
petak, 09 novembar 2018 14:01

Prvi brod sa gritom iz Brodogradilišta isploviće u januaru: Radulović i Buše ozvaničili početak radova

Prvi brod sa gritom isploviće iz Brodogradilišta Bijela u januru 2019. godine, poručio je predsjednik renomirane francuske kompanije Valgo Fransoa Buše na danas održanoj konferenciji za novinare povodom zvaničnog početka radova na čišćenju i odvoženju toksičnog otpada iz brodogradilišta.

Na konferenciji, kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade, lokalne zajednice, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori i poslovni parnteri Valga, prisutnima se obratio i ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, koji nije krio zadovoljstvo činjenicom da se u Bijeloj, kako je kazao, odrađuje veliki posao.


Radulović i Buše danas obišli Brodogradilište i zvanično presjekli vrpcu na mjestu gdje je označen početak radova.
Cilj ovog projekta je čišćenje Brodogradilišta Bijela da bi se na tom prostoru započeo novi projekat. U brodove će biti tovareno po 7.000 tona grita“, saopštio je Buše.
On je istakao i da postoje mnoge poteškoće u jednom ovakvom radu.
Ovakav rad zahtijeva mnogo opreznosti, naročito u fazi upravljanja opasnim materijalima, kao što su grit i azbest. Već pet mjeseci priprepramamo ovaj projekat. Okupljamo i pripremamo ekipu, osiguravamo mjesto, pripremamo dokumentaciju“, objasnio je Buše.

45687340 314053319414019 5347280621922156544 n
Glavni radovi odvijaće se u dvije faze.
Prvo, evakuacija opasnog materijala, prije svega grita i remedijacija zemljišta zagađenog ugljovodonicima i uljem. Drugo, ova remedijacija koju obavljamo na mnogo načina će pomoći Crnoj Gori. Zaposlićemo nove radnike, sačuvaćemo svjetsku baštinu zaštićenu UNESCO-om, tu smo da pomognemo u procesu evropskih integracija i otvaranju poglavlja 27“, kazao je Buše.

45690104 379105476165678 5636727345696997376 n
Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da je svjestan da se u posljednje vrijeme mnogo priča o zaštiti životne sredine.
I treba da se priča i to ne zbog poglavlja 27, već zbog zdravlja. Industrijski otpad je i sada veliki problem u Crnoj Gori, ali smo uspjeli da pokrenemo rješenje ovog problema. Imamo četiri ekološki rizične tačke, jer pored grita tu su i Termoelektrana i Jalovište Gradac u Pljevljima, kao i KAP u Podgorici“, objasnio je on.
Prema riječima ministra, projektna dokumentacija za sanaciju ekološki rizične tačake u TE Pljevlja je privedena do kraja.

retyu
Priprema se i projektna dokumentacija za Podgoricu, dok je pri kraju posao u Gradcu u Pljevljima. Ipak, zvanično smo počeli od najtežeg projekta sanacije, odnosno odvoženje grita. Ovaj grit nije bezazlen, a uz njega će se obavljati i čišćenje od ulja i deterdžentskih sredstava“, ističe ministar.
Dodao je i da očekuje da posao bude završen do marta 2020. godine.
Nakon završetka posla, možemo da počnemo priču sa investitorima za nešto novo na ovoj lokaciji, na šta ćemo svi biti ponosni“, zaključio je ministar Radulović.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno petak, 09 novembar 2018 14:28

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.