Standard.

utorak maj 21

Apple će platiti preveliku cijenu američkih sankcija Huaveiju

Apple bi mogao imati velike probleme zbog stavljanja Huaveija na crnu listu Amerike.

28 hits

utorak maj 21

Drugi blok više nije prioritet za EPCG

Izgradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja u ovom momentu nije prioritet za Elektroprivredu (EPCG) koja je ušla u veliki investicioni ciklus sa ciljem diversifikacije proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prije…

32 hits

ponedjeljak maj 20

Radno vrijeme punktova EPCG za praznike

Informativno – naplatni punktovi lokalnih jedinica Snabdijevanja Elektroprivrede neće raditi 21. i 22. maja.

38 hits

ponedjeljak maj 20

Obilježen Svjetski dan pčela: Zaštita pčela zajednički zadatak i odgovornost

Svjetski dan pčela - 20. maj obilježen je danas u Crnoj Gori. Prigodnim programom u Kući meda u Danilovgradu ukazano je na važnost očuvanja pčela i njihov značaj za čovječanstvo,…

28 hits

 
 
 
 
srijeda, 05 decembar 2018 08:17

Rudnik uglja proizveo 1,24 miliona tona uglja, najviše za Termoelektranu

Rudnik uglja Pljevlja RUP je od početka godine do kraja oktobra proizveo 1.247.975 tona uglja, što je oko sedam odsto više nego u istom periodu prethodne godine, saopšteno je Dnevnim novinama u pljevaljskom preduzeću.

Od toga je, kako navode, Termoelektrani Pljevlja (TE) isporučeno 1.147.821, a ostalim kupcima 100.153 tone.

“Ostvareni prihodi su bili iznad planiranih i iznosili su oko 35 miliona eura. Od ukupne količine isporučene ostalim kupcima, 75 odsto se odnosilo na izvoz”, kazali su u RUP-u.

Tržište su, kako navode u kompanji, posljednjih godina proširili na region, naročito na Srbiju.

“RUP može da podmiri sve tražene količine za potrebe široke potrošnje i na znatno većem nivou od trenutnih. U ovom trenutku, rezerve uglja na kojim RUP ima koncesije iznose su oko 62 miliona tona”, naveli su u kompaniji.

U RUP-u ne očekuju promjenu cijene uglja u narednoj godini.

“Cijena uglja za široku i industrijsku potrošnju je različita, zavisno od kalorijske vrijednosti, odnosno asortimana koji prodajemo. Cijene bez uračunatog PDV-a se kreću od 31,50 eura po toni za sitni ugalj, više od 36 eura po toni za orah, a za kocku i komad do 48,27 eura po toni”, precizirali su u kompaniji.

Na tržištu široke potrošnje najbolje se prodaju kocka i komad, koje sa uračunatim PDV-om košta 58,41 euro po toni. Osnovna cijena za bazni kvalitet uglja koji se prodaje u TE je 24 eura po toni.

RUP je sredinom jula ove godine promijenio vlasničku strukturu, zbog čega je Elektroprivreda (EPCG) postala 100 postotni vlasnik pljevaljske kompanije.

“Bilo je sasvim logično i gotovo neizbježno da se dva privredna subjekta čiji su poslovni kapaciteti upućeni jedni na druge i uzajamno zavisni, integrišu u zajedničko preduzeće ili grupaciju. Takva spajanja su se odavno desila u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i drugim zemljama regiona”, kazali su RUP-u.

Na pitanje da li će i kada doći do gašenja kompanije kao posebnog akcionarskog društva i njenog pripajanja EPCG, u RUP-u nijesu precizno odgovorili.

“Rudnik je i dalje ostao nezavisno privredno društvo, a da li će i kada doći do novih statusnih promjena vidjećemo. Postojeći model za sada funkcioniše dobro, poslovni rezultati u prvih deset mjeseci su bolji od planiranih i uporednih za isti period prethodne godine”, zaključili su u kompaniji.

RUP je, od ukupnog duga, koji je u trenutku reprograma iznosio oko 13,4 miliona, do sada izmirio 6,7 miliona eura.

“Od početka godine do danas, po osnovu obaveza iz reprograma poreskog duga RUP je platio 1.881.206 eura. Po osnovu redovnih obaveza za poreze na zarade upaćeno je oko 3,9 miliona eura”, naveli su u kompaniji.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 05 decembar 2018 07:37

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.