Standard.

četvrtak februar 21

Akcionari tvrde: Jedna domaća banka želi da dokapitulizuje Atlas banku

Predstavnici kompanija u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, koje su većinski akcionari Atlas banke, obratili su se pismom predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru CBCG Radoju Žugiću…

62 hits

četvrtak februar 21

Novi detalji o gradnji auto-puta: Preko Tološa se gradi most dužine 1,5 kilometar

Pored prioritetne trase auto-puta, čija je gradnja u toku, uveliko se radi na izdradi neophodne dokumentacije i za preostale dionice. Velikih građevinskih poduhvata biće i na ostalim dionicima, a jedan…

202 hits

četvrtak februar 21

Radulović: Regionalnom saradnjom do konkurentnosti na svjetskom tržištu

Ukoliko Crna Gora i zemlje regiona žele da budu konkurentne ostatku svijeta i privuku turiste iz mnogoljudnih zemalja, moraju imati zajedničku ponudu i promociju na tim tržištima, ocijenio je ministar…

35 hits

četvrtak februar 21

Tri pitanja, tri odgovora: Kako je Duško Knežević pokušao da prevari državu

"Atlas banka se u kontinuitetu od 2015. godine nalazi pod mjerama i intenzivnim monitoringom Centralne banke. U periodu od 2015. prema banci je propisano pet mjera u formi Rješenja, koje…

102 hits

 
 
 
 
četvrtak, 06 decembar 2018 07:38

Vlasnik Zetagradnje: Smanjiti PDV za stanove

Stari stanovi se često prodaju skuplje od novih, iako je pri prvoj prodaji opterećen PDV-om od 21 odsto, dok se pri narednim prodajama obračunava porez na promet od tri odsto. U kompanijama koje se bave izgradnjom stambenih zgrada i u agencijama za nekretnine smatraju da to nije nelogično i nerealno, jer je prvi kupac već pretrpio trošak i bio u određenom riziku kupujući stankojije bio najčešće u izgradnji.

Vlasnik Zetagradnje: Smanjiti PDV za stanove FOTO: Expertus Consulting

Vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja Blagota Rađović smatra da je logično da se stanovi koji se preprodaju imaju cijenu istu ili veću od prvobitne.

“Logično je da, kad je malo porasla cijena stanova na tržištu, prvobitni kupac stan prodaje po cijeni koja je po kvadratu veća 50 do 100 eura”, kazao je Radović Pobjedi.

On ocjenjuje da treba razmisliti o smanjenju stope PDV na prodaju novoizgrađenih stanova.

“U pojedinim državama se oni koji kupovinom stana prvi put rješavaju stambeno pitanje vrlo često oslobađaju PDV-a. U nekim zemljama regiona stopa PDV-a je niža za stanove manje kvadrature. U Srbiji, na primjer, PDV na stanove je deset odsto, bez obzira na kvadraturu stana, dok je u Sloveniji za stanove veće od 120 kvadrata predviđena stopa od 22, a za manje osam odsto”, izjavio je Radović.

I izvršna direktorka podgoričke agencije IN nekretnine Svetlana Brajović navodi da se stari stanovi često prodaju po cijeni većoj od prvobitne.

“To nije nerealno, jer su ti prodavci bili u riziku prilikom prve kupovine stana, jer su svojevremeno uložili novac i kupili stanove u izgradnji”, kazala je Brajović i dodala da je tržište nekretnina slobodno da sticanje novoizgrađenih građevinskih objekata, odnosno prvi promet nepokretnosti, u konkretnom slučaju stanova, podliježe oporezivanju PDV-om.

Svaka naredna se oporezuje stopom poreza na promet nekretnina od tri odsto. Istakli su da se ta stopa primjenjuje i u ostalim zemljama regiona, dok je u zemljama EU znatno veća. U Španiji, na primjer, iznosi pet do šest procenata, u zavisnosti od regije.

“-U skladu sa Zakonom o PDV-u ovakav promet oporeziv je po standardnoj stopi od 21 odsto, a iznos poreza utvrđenog na poresku osnovicu je uračunat u cijenu nepokretnosti koju sticalac nepokretnosti plaća investitor”, objasnili su iz Poreske uprave i dodali da je, u skladu sa Zakonom o porezu na promet nepokretnosti, svaki promet nepokretnosti, osim prvog, odnosno sticanja novoizgrađenih nepokretnosti, oporeziv porezom na promet nepokretnosti, koja iznosi tri odsto od vrijednosti nekretnine.

Precizirali su da treba imati u vidu da se pod nepokretnostima za potrebe primjene ovog zakona smatraju zemljište i građevinski objekti, kao i da je poreska osnovica tržišna vrijednost nepokretnosti u trenutku sticanja nekretnine.

Iz Poreske uprave kažu da su, u cilju povećanja poreske discipline i smanjenja administrativnog opterećenja za građane prilikom plaćanja poreza na promet nekretnina, potpisali sporazum sa Notarskom komorom.

Direktorka In nekretnina Svetlana Brajović navela je da PU ponekad ne prihvata cijenu stana koja se nalazi u ugovoru.

“U slučaju kad u PU smatraju da je cijena niska izlazi procjenitelj koji utvrđuje vrijednost stana, na koji se obračunava porez od trI odsto”, rekla je Brajović.

Dodala je da je to rijedak slučaj otkako se ugovori ovjeravaju kod notara, tako da u 90 odsto slučajeva PU prihvata cijenu stana iz ugovora.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.