Standard.

ponedjeljak decembar 17

“Crnogorski pršut” novi zaštićen proizvod

„Crnogorski pršut“ novi je, peti po redu, zaštićeni proizvod u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

50 hits

ponedjeljak decembar 17

Societe Generale banka nagrađena za doprinos filantropiji na nacionalnom nivou

Societe Generale banka Montenegro dobitnik je jubilarne Iskra nagrade za filantropiju na nacionalnom nivou.

25 hits

ponedjeljak decembar 17

Komapniji Domen dodjeljene dvije nagrade za društveno odgovorno poslovanje

DoMEn d.o.o., kompanija koja upravlja crnogorskim nacionalnim internet domenom .ME, je dobitnik dva priznanja za društveno odgovorno poslovanje - nagrade za filantropiju ISKRA za doprinos kompanije na nacionalnom nivou i…

34 hits

ponedjeljak decembar 17

U 13 crnogorskih opština građani samo odlaze i mahom se doseljavaju u Podgoricu i Budvu

Bolna tačka skoro svih gradova sa sjevera je odlazak, mahom mlađe populacije, u crnogorske gradove na primorju i u centralnom dijelu države. Za deset mjeseci ove godine, prema podacima Zavoda…

119 hits

 
 
 
 
četvrtak, 06 decembar 2018 07:38

Vlasnik Zetagradnje: Smanjiti PDV za stanove

Stari stanovi se često prodaju skuplje od novih, iako je pri prvoj prodaji opterećen PDV-om od 21 odsto, dok se pri narednim prodajama obračunava porez na promet od tri odsto. U kompanijama koje se bave izgradnjom stambenih zgrada i u agencijama za nekretnine smatraju da to nije nelogično i nerealno, jer je prvi kupac već pretrpio trošak i bio u određenom riziku kupujući stankojije bio najčešće u izgradnji.

Vlasnik Zetagradnje: Smanjiti PDV za stanove FOTO: Expertus Consulting

Vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja Blagota Rađović smatra da je logično da se stanovi koji se preprodaju imaju cijenu istu ili veću od prvobitne.

“Logično je da, kad je malo porasla cijena stanova na tržištu, prvobitni kupac stan prodaje po cijeni koja je po kvadratu veća 50 do 100 eura”, kazao je Radović Pobjedi.

On ocjenjuje da treba razmisliti o smanjenju stope PDV na prodaju novoizgrađenih stanova.

“U pojedinim državama se oni koji kupovinom stana prvi put rješavaju stambeno pitanje vrlo često oslobađaju PDV-a. U nekim zemljama regiona stopa PDV-a je niža za stanove manje kvadrature. U Srbiji, na primjer, PDV na stanove je deset odsto, bez obzira na kvadraturu stana, dok je u Sloveniji za stanove veće od 120 kvadrata predviđena stopa od 22, a za manje osam odsto”, izjavio je Radović.

I izvršna direktorka podgoričke agencije IN nekretnine Svetlana Brajović navodi da se stari stanovi često prodaju po cijeni većoj od prvobitne.

“To nije nerealno, jer su ti prodavci bili u riziku prilikom prve kupovine stana, jer su svojevremeno uložili novac i kupili stanove u izgradnji”, kazala je Brajović i dodala da je tržište nekretnina slobodno da sticanje novoizgrađenih građevinskih objekata, odnosno prvi promet nepokretnosti, u konkretnom slučaju stanova, podliježe oporezivanju PDV-om.

Svaka naredna se oporezuje stopom poreza na promet nekretnina od tri odsto. Istakli su da se ta stopa primjenjuje i u ostalim zemljama regiona, dok je u zemljama EU znatno veća. U Španiji, na primjer, iznosi pet do šest procenata, u zavisnosti od regije.

“-U skladu sa Zakonom o PDV-u ovakav promet oporeziv je po standardnoj stopi od 21 odsto, a iznos poreza utvrđenog na poresku osnovicu je uračunat u cijenu nepokretnosti koju sticalac nepokretnosti plaća investitor”, objasnili su iz Poreske uprave i dodali da je, u skladu sa Zakonom o porezu na promet nepokretnosti, svaki promet nepokretnosti, osim prvog, odnosno sticanja novoizgrađenih nepokretnosti, oporeziv porezom na promet nepokretnosti, koja iznosi tri odsto od vrijednosti nekretnine.

Precizirali su da treba imati u vidu da se pod nepokretnostima za potrebe primjene ovog zakona smatraju zemljište i građevinski objekti, kao i da je poreska osnovica tržišna vrijednost nepokretnosti u trenutku sticanja nekretnine.

Iz Poreske uprave kažu da su, u cilju povećanja poreske discipline i smanjenja administrativnog opterećenja za građane prilikom plaćanja poreza na promet nekretnina, potpisali sporazum sa Notarskom komorom.

Direktorka In nekretnina Svetlana Brajović navela je da PU ponekad ne prihvata cijenu stana koja se nalazi u ugovoru.

“U slučaju kad u PU smatraju da je cijena niska izlazi procjenitelj koji utvrđuje vrijednost stana, na koji se obračunava porez od trI odsto”, rekla je Brajović.

Dodala je da je to rijedak slučaj otkako se ugovori ovjeravaju kod notara, tako da u 90 odsto slučajeva PU prihvata cijenu stana iz ugovora.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.