Standard.

četvrtak mart 21

Još ništa od projekta u Pljevljima: "Drugog bloka nema, a ka' će ne znamo"

Da je sve teklo po planu Crna Gora bi već ove godine mogla da bude država sa suficitom električne energije. Ipak i dan danas zavisimo od uvoza električne energije, zbog…

22 hits

četvrtak mart 21

Lučić: M:tel povećao broj korisnika za 30 odsto, spremni smo za dogovor oko Nove M

Izvršni direktor kompanije m:tel Vladimir Lučić, kazao je da je prošla godina bila veoma uspješna za ovu kompaniju, ističući da su povećali broj korisnika za 30 odsto. Lučić je na…

34 hits

četvrtak mart 21

Raste broj radnih mjesta u Crnoj Gori

Prema izvještaju Svjetske banke i Instituta za međunarodne ekonomske studije iz Beča, Crna Gora prednjači u regionu po rastu broja radnih mjesta, od zabilježenih  3,3 procenta, pišu Dnevne novine.

16 hits

četvrtak mart 21

Stranim investitorima sad je barijera i novi zakon o radu

Predstavnici Savjeta stranih investitora juče su saopštili da je ekonomiju Crne Gore u prošloj godini karakterisao period stabilnosti, s blagim poboljšanjem poslovnog ambijenta, koji su na skali od jedan do…

21 hits

 
 
 
 
srijeda, 12 decembar 2018 07:16

Banke će klijentima morati da dostave spisak: Na vidjelo sve provizije

Banke će ubuduće klijentima morati unaprijed da dostave spisak naknada sa tarifama koje naplaćuju prilikom otvaranja i zatvaranja računa, podizanja gotovine, plaćanja, prebacivanja novca… Najmanje jednom godišnje moraće besplatno klijentu da dostave izvještaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa računom za plaćanje, piše Pobjeda.

To je, između ostalog, predviđeno nacrtom zakona o uporedivosti naknada povezanih sa računom za plaćanje potrošača, koji je protekle sedmice u formi radne verzije usvojio Savjet CBCG i proslijedio Ministarstvu finansija.

O ovom i nacrtu zakona o međubankarskim naknadama i pravilima poslovanja sa platnim karticama javna rasprava je počela juče i trajaće do 20. januara naredne godine. Podsjetimo da su banke za pola tekuće godine od naknada i provizija uzele 19 miliona eura.

Kako je Pobjeda već objavila nacrtom zakona o međubankarskim naknadama, CBCG je predložila da zakonski limit za transakciju debitnom karticom od 0,2 odsto, a kreditnom 0,3 odsto vrijednosti transakcije, što je do deset puta manje od važeće tarife. Iz CBCG su se odlučili na ovaj potez nakon analiza koje su pokazale da razlike u međubankarskim naknadama i njihova visina negativno utiču na potrošače i trgovce, a potrošači nijesu ni upoznati s njima.

Predloženim rješenjima, kazali su našoj redakciji iz CBCG, povećaće se nivo zaštite potrošača tako što će se povećati transparentnost i uporedivost naknada.

“Banke će biti dužne da u predugovornoj fazi potrošaču dostave poseban dokument, odnosno pregled usluga i naknada. Spisak treba da sadrži usluge sa liste najreprezentativnijih povezanih sa računom za plaćanje koje banka nudi, kao i podatke o pojedinačnoj naknadi za svaku uslugu. Banke će biti obavezne da koriste standardizovane nazive usluga čime će se potrošaču olakšati upoređivanje sa drugim bankama”,  pojašnjavaju iz CBCG.

Banka će biti obavezna da potrošaču najmanje jednom godišnje i bez naknade dostavi izvještaj o svim naplaćenim naknadama.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.