Standard.

utorak januar 22

Hale Radoja Dakića biće prodate kompanijama Lojal i Voli trejd

Četiri hale bivše fabrike “Radoje Dakić“ biće prodate kompanijama Lojal i Voli trejd za trećinu procijenjene vrijednosti u postupku neposredne pogodbe, namjera je stečajnog upravnika Mladena Markovića, piše Pobjeda.

29 hits

nedjelja januar 20

CBCG: Vodimo se načelom nulte tolerancije na korupciju, nadležni organi da utvrde odgovornost

Iz Centralne banke Crne Gore poručili su da će beskompromisno reagovati na sve aktivnosti pojedinaca koje bi mogle ugroziti njihovu vrijednost, pozivajući nadležne državne organe da pokrenu postupak za utvrđivanje…

29 hits

nedjelja januar 20

Krah IBM neće ugroziti bankarski sistem

Invest banka Montenegro je treća banka, poslije Jugobanke i Ekos banke, koja je u posljednjih 18 godina, odnosno od osnivanja Centralne banke, otišla u stečaj. U prve dvije banke proces…

32 hits

utorak januar 22

Bjelasica Rada odgodila proizvodnju za februar

Probna proizvodnja u bjelopoljskoj Fabrici mineralne vode “Bjelasica Rada” trebalo bi da počne sljedeće sedmice i trajaće do 15. februara nakon čega slijedi komercijalni rad i proizvodnja za tržište, kazao…

14 hits

 
 
 
 
srijeda, 12 decembar 2018 07:16

Banke će klijentima morati da dostave spisak: Na vidjelo sve provizije

Banke će ubuduće klijentima morati unaprijed da dostave spisak naknada sa tarifama koje naplaćuju prilikom otvaranja i zatvaranja računa, podizanja gotovine, plaćanja, prebacivanja novca… Najmanje jednom godišnje moraće besplatno klijentu da dostave izvještaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa računom za plaćanje, piše Pobjeda.

To je, između ostalog, predviđeno nacrtom zakona o uporedivosti naknada povezanih sa računom za plaćanje potrošača, koji je protekle sedmice u formi radne verzije usvojio Savjet CBCG i proslijedio Ministarstvu finansija.

O ovom i nacrtu zakona o međubankarskim naknadama i pravilima poslovanja sa platnim karticama javna rasprava je počela juče i trajaće do 20. januara naredne godine. Podsjetimo da su banke za pola tekuće godine od naknada i provizija uzele 19 miliona eura.

Kako je Pobjeda već objavila nacrtom zakona o međubankarskim naknadama, CBCG je predložila da zakonski limit za transakciju debitnom karticom od 0,2 odsto, a kreditnom 0,3 odsto vrijednosti transakcije, što je do deset puta manje od važeće tarife. Iz CBCG su se odlučili na ovaj potez nakon analiza koje su pokazale da razlike u međubankarskim naknadama i njihova visina negativno utiču na potrošače i trgovce, a potrošači nijesu ni upoznati s njima.

Predloženim rješenjima, kazali su našoj redakciji iz CBCG, povećaće se nivo zaštite potrošača tako što će se povećati transparentnost i uporedivost naknada.

“Banke će biti dužne da u predugovornoj fazi potrošaču dostave poseban dokument, odnosno pregled usluga i naknada. Spisak treba da sadrži usluge sa liste najreprezentativnijih povezanih sa računom za plaćanje koje banka nudi, kao i podatke o pojedinačnoj naknadi za svaku uslugu. Banke će biti obavezne da koriste standardizovane nazive usluga čime će se potrošaču olakšati upoređivanje sa drugim bankama”,  pojašnjavaju iz CBCG.

Banka će biti obavezna da potrošaču najmanje jednom godišnje i bez naknade dostavi izvještaj o svim naplaćenim naknadama.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.