Standard.

utorak januar 22

Hale Radoja Dakića biće prodate kompanijama Lojal i Voli trejd

Četiri hale bivše fabrike “Radoje Dakić“ biće prodate kompanijama Lojal i Voli trejd za trećinu procijenjene vrijednosti u postupku neposredne pogodbe, namjera je stečajnog upravnika Mladena Markovića, piše Pobjeda.

31 hits

nedjelja januar 20

CBCG: Vodimo se načelom nulte tolerancije na korupciju, nadležni organi da utvrde odgovornost

Iz Centralne banke Crne Gore poručili su da će beskompromisno reagovati na sve aktivnosti pojedinaca koje bi mogle ugroziti njihovu vrijednost, pozivajući nadležne državne organe da pokrenu postupak za utvrđivanje…

29 hits

nedjelja januar 20

Krah IBM neće ugroziti bankarski sistem

Invest banka Montenegro je treća banka, poslije Jugobanke i Ekos banke, koja je u posljednjih 18 godina, odnosno od osnivanja Centralne banke, otišla u stečaj. U prve dvije banke proces…

33 hits

utorak januar 22

Bjelasica Rada odgodila proizvodnju za februar

Probna proizvodnja u bjelopoljskoj Fabrici mineralne vode “Bjelasica Rada” trebalo bi da počne sljedeće sedmice i trajaće do 15. februara nakon čega slijedi komercijalni rad i proizvodnja za tržište, kazao…

14 hits

 
 
 
 
četvrtak, 10 januar 2019 12:46

Fond PIO i dalje u deficitu, novac za penzije se nadomješta iz državne kase

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje nijesu dovoljni Fondu PIO da mjesečno obezbijedi neophodna primanja. U 2018. godini deficit Fonda PIO iznosio je skoro 30 odsto, a novac koji je nedostajao za penzije nadmoješten je iz državnog budžeta.

Kako su nam objasnili u Fondu PIO  oni se dominantno finansiraju iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda Budžeta.

Prema podacima za prvih 11 mjeseci ove godine, za finansiranje izdataka po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja  iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 111,06 miliona eura ili 28,88 odsto, koliko iznosi i deficit Fonda PIO“, istakli su u fondu.

Da je neka reforma neophodna svjesni su i u Fondu PIO.

Reforma penzionog sistema generacijske solidarnosti  u Crnoj Gori  izvršena je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu 1. januara 2004. godine, a nastavak reforme  Izmjenama Zakona  iz   2010. godine. Međutim, efekti obje reforme penzijskog sistema su značajno umanjeni zbog uvođenja povoljnijih uslova za penzionisanje od opštih, odnosno ranog napuštanja tržišta rada“, ističu u fondu PIO.

Kako dodaju, Vlada Crne Gore je prepoznala ovaj problem  i u tom smislu angažovala eksperte Svjetske banke koji su izvršili detaljnu analizu penzijskog sistema Crne Gore i dali određene preporuke koje su se  razmatrale i usaglašavale u cilju njihove implementacije u zakonska rješenja.

U tom pravcu su od strane resornog ministarstva predložena određena zakonska rješenja. Fond PIO Crne Gore aktivno učestvuje u aktivnostima  koje se sprovode na ovom planu i smatra da u okviru zakonskih rješenja treba obezbijediti dva osnovna uslova: održivost penzijskog sistema na prvom mjestu, a isto tako da se vodi računa o adekvatnosti penzija“, objasnili su u Fondu PIO.

Na pitanje da li se može očekivati povećanje ili smanjenje penzija tokom 2019. godine, u Fondu PIO su saopštili da će to biti poznato odmah nakon praznika.

Usklađivanje penzija utvrdiće se na bazi zvaničnih statističkih podataka koji se odnose na parametre koji utiču na njegovo određivanje, odnosno na bazi zvaničnih statističkih podataka o kretanju potrošačkih cijena i zarada u 2018. u odnosu na 2017. godinu, a koji će biti poznati početkom naredne godine“, zaključili su u Fondu PIO.

N.D.L.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 10 januar 2019 13:11

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.