Standard.

četvrtak jun 13

Prodaju se hotel Sidro u Baru i Piva u Plužinama

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte danas je, na XVII sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, dao saglasnost Zahtjev Luke Bar AD – Bar za prodaju 100 odsto udjela…

32 hits

četvrtak jun 13

Montenegro airlines za Standard: Prevezli smo jednog putnika do Moskve ali vratili njih 90 u Crnu Goru!

Na letu iz Tivta za Moskvu nedavno je letjela samo jedna osoba. U Montenegro airlinesu, kako je saopšteono portalu Standard, nijednog trenutka nijesu pomislili da otkažu let iako su do…

106 hits

četvrtak jun 13

Agencija koja šalje radnike u Njemačku dobila 100.000 eura

Zavod za zapošljavanje Crne Gore donio je krajem aprila odluku o izboru ponuđača i finansiranju programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih, kojim je podijeljeno 429.952,67 eura, pri čemu je najviše novca…

44 hits

četvrtak jun 13

Keković: Inicijativa protiv neradne nedjelje nekorektna

Inicijativa koju je Unija poslodavaca najavila da će uputiti Ustavnom sudu radi ispitivanja Zakona o unutrašnjoj trgovini zbog uvođenja neradne nedjelje u trgovini je vrlo nekorektan potez, ocijenio je generalni…

28 hits

 
 
 
 
četvrtak, 10 januar 2019 12:46

Fond PIO i dalje u deficitu, novac za penzije se nadomješta iz državne kase

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje nijesu dovoljni Fondu PIO da mjesečno obezbijedi neophodna primanja. U 2018. godini deficit Fonda PIO iznosio je skoro 30 odsto, a novac koji je nedostajao za penzije nadmoješten je iz državnog budžeta.

Kako su nam objasnili u Fondu PIO  oni se dominantno finansiraju iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda Budžeta.

Prema podacima za prvih 11 mjeseci ove godine, za finansiranje izdataka po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja  iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 111,06 miliona eura ili 28,88 odsto, koliko iznosi i deficit Fonda PIO“, istakli su u fondu.

Da je neka reforma neophodna svjesni su i u Fondu PIO.

Reforma penzionog sistema generacijske solidarnosti  u Crnoj Gori  izvršena je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu 1. januara 2004. godine, a nastavak reforme  Izmjenama Zakona  iz   2010. godine. Međutim, efekti obje reforme penzijskog sistema su značajno umanjeni zbog uvođenja povoljnijih uslova za penzionisanje od opštih, odnosno ranog napuštanja tržišta rada“, ističu u fondu PIO.

Kako dodaju, Vlada Crne Gore je prepoznala ovaj problem  i u tom smislu angažovala eksperte Svjetske banke koji su izvršili detaljnu analizu penzijskog sistema Crne Gore i dali određene preporuke koje su se  razmatrale i usaglašavale u cilju njihove implementacije u zakonska rješenja.

U tom pravcu su od strane resornog ministarstva predložena određena zakonska rješenja. Fond PIO Crne Gore aktivno učestvuje u aktivnostima  koje se sprovode na ovom planu i smatra da u okviru zakonskih rješenja treba obezbijediti dva osnovna uslova: održivost penzijskog sistema na prvom mjestu, a isto tako da se vodi računa o adekvatnosti penzija“, objasnili su u Fondu PIO.

Na pitanje da li se može očekivati povećanje ili smanjenje penzija tokom 2019. godine, u Fondu PIO su saopštili da će to biti poznato odmah nakon praznika.

Usklađivanje penzija utvrdiće se na bazi zvaničnih statističkih podataka koji se odnose na parametre koji utiču na njegovo određivanje, odnosno na bazi zvaničnih statističkih podataka o kretanju potrošačkih cijena i zarada u 2018. u odnosu na 2017. godinu, a koji će biti poznati početkom naredne godine“, zaključili su u Fondu PIO.

N.D.L.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 10 januar 2019 13:11

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.