Standard.

četvrtak mart 21

Još ništa od projekta u Pljevljima: "Drugog bloka nema, a ka' će ne znamo"

Da je sve teklo po planu Crna Gora bi već ove godine mogla da bude država sa suficitom električne energije. Ipak i dan danas zavisimo od uvoza električne energije, zbog…

22 hits

četvrtak mart 21

Lučić: M:tel povećao broj korisnika za 30 odsto, spremni smo za dogovor oko Nove M

Izvršni direktor kompanije m:tel Vladimir Lučić, kazao je da je prošla godina bila veoma uspješna za ovu kompaniju, ističući da su povećali broj korisnika za 30 odsto. Lučić je na…

36 hits

četvrtak mart 21

Raste broj radnih mjesta u Crnoj Gori

Prema izvještaju Svjetske banke i Instituta za međunarodne ekonomske studije iz Beča, Crna Gora prednjači u regionu po rastu broja radnih mjesta, od zabilježenih  3,3 procenta, pišu Dnevne novine.

16 hits

četvrtak mart 21

Stranim investitorima sad je barijera i novi zakon o radu

Predstavnici Savjeta stranih investitora juče su saopštili da je ekonomiju Crne Gore u prošloj godini karakterisao period stabilnosti, s blagim poboljšanjem poslovnog ambijenta, koji su na skali od jedan do…

21 hits

 
 
 
 
četvrtak, 10 januar 2019 12:46

Fond PIO i dalje u deficitu, novac za penzije se nadomješta iz državne kase

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje nijesu dovoljni Fondu PIO da mjesečno obezbijedi neophodna primanja. U 2018. godini deficit Fonda PIO iznosio je skoro 30 odsto, a novac koji je nedostajao za penzije nadmoješten je iz državnog budžeta.

Kako su nam objasnili u Fondu PIO  oni se dominantno finansiraju iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda Budžeta.

Prema podacima za prvih 11 mjeseci ove godine, za finansiranje izdataka po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja  iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 111,06 miliona eura ili 28,88 odsto, koliko iznosi i deficit Fonda PIO“, istakli su u fondu.

Da je neka reforma neophodna svjesni su i u Fondu PIO.

Reforma penzionog sistema generacijske solidarnosti  u Crnoj Gori  izvršena je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu 1. januara 2004. godine, a nastavak reforme  Izmjenama Zakona  iz   2010. godine. Međutim, efekti obje reforme penzijskog sistema su značajno umanjeni zbog uvođenja povoljnijih uslova za penzionisanje od opštih, odnosno ranog napuštanja tržišta rada“, ističu u fondu PIO.

Kako dodaju, Vlada Crne Gore je prepoznala ovaj problem  i u tom smislu angažovala eksperte Svjetske banke koji su izvršili detaljnu analizu penzijskog sistema Crne Gore i dali određene preporuke koje su se  razmatrale i usaglašavale u cilju njihove implementacije u zakonska rješenja.

U tom pravcu su od strane resornog ministarstva predložena određena zakonska rješenja. Fond PIO Crne Gore aktivno učestvuje u aktivnostima  koje se sprovode na ovom planu i smatra da u okviru zakonskih rješenja treba obezbijediti dva osnovna uslova: održivost penzijskog sistema na prvom mjestu, a isto tako da se vodi računa o adekvatnosti penzija“, objasnili su u Fondu PIO.

Na pitanje da li se može očekivati povećanje ili smanjenje penzija tokom 2019. godine, u Fondu PIO su saopštili da će to biti poznato odmah nakon praznika.

Usklađivanje penzija utvrdiće se na bazi zvaničnih statističkih podataka koji se odnose na parametre koji utiču na njegovo određivanje, odnosno na bazi zvaničnih statističkih podataka o kretanju potrošačkih cijena i zarada u 2018. u odnosu na 2017. godinu, a koji će biti poznati početkom naredne godine“, zaključili su u Fondu PIO.

N.D.L.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 10 januar 2019 13:11

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.