Standard.

utorak januar 22

Hale Radoja Dakića biće prodate kompanijama Lojal i Voli trejd

Četiri hale bivše fabrike “Radoje Dakić“ biće prodate kompanijama Lojal i Voli trejd za trećinu procijenjene vrijednosti u postupku neposredne pogodbe, namjera je stečajnog upravnika Mladena Markovića, piše Pobjeda.

33 hits

nedjelja januar 20

CBCG: Vodimo se načelom nulte tolerancije na korupciju, nadležni organi da utvrde odgovornost

Iz Centralne banke Crne Gore poručili su da će beskompromisno reagovati na sve aktivnosti pojedinaca koje bi mogle ugroziti njihovu vrijednost, pozivajući nadležne državne organe da pokrenu postupak za utvrđivanje…

30 hits

nedjelja januar 20

Krah IBM neće ugroziti bankarski sistem

Invest banka Montenegro je treća banka, poslije Jugobanke i Ekos banke, koja je u posljednjih 18 godina, odnosno od osnivanja Centralne banke, otišla u stečaj. U prve dvije banke proces…

34 hits

utorak januar 22

Bjelasica Rada odgodila proizvodnju za februar

Probna proizvodnja u bjelopoljskoj Fabrici mineralne vode “Bjelasica Rada” trebalo bi da počne sljedeće sedmice i trajaće do 15. februara nakon čega slijedi komercijalni rad i proizvodnja za tržište, kazao…

16 hits

 
 
 
 
petak, 11 januar 2019 07:37

Radulović: U sivoj zoni ostalo 300 miliona eura

Nova 2019.  godina je počela bolje nego što smo očekivali, za novogodišnje praznike zaradili smo bolje nego ikad i već smo počeli sa planovima za narednu sezonu i za 2020. godinu, kazao je Pobjedi suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsjednik Crnogorskog turističkog uruženja Žarko Radulović.

Što se tiče 2018, Radulović ističe da su se njegova predviđanja ostvarila i da je prihodovana prva milijarda eura.

“Prošlogodišnja sezona je počela i završila ranije nego ikad, uz promjenu strukture gostiju. Više nema pretežne destinacije i gosti nam stižu iz cijelog svijeta. Stvara se balans, jer pada broj gostiju iz ranije pretežne destinacije, a raste broj ostalih, pa ako jedni zakažu, neće drugi i stalno smo na dobitku. Mi smo imali 56 odsto popunjenosti na godišnjem nivou, odnosno 100 posto u više od šest mjeseci. Ko od sad bude pričao o sezoni o 45 dana, treba da mijenja posao jer ne umije da radi”,  poručuje Radulović, koji očekuje produžetak sezone zbog otvaranja novih jakih tržišta koja nijesu vezana samo za ljeto, kao što je kinesko.

On tvrdi da je rasla i siva ekonomija.

“Razloga je nekoliko. Prvo pojačana kontrola kreće 1. jula do 1. septembra, a sezona je počela 28. marta, a završila u novembru. Drugo, zakonska neusaglašenost, jer inspekcije kontrolišu legalne, a ne ilegalne objekte”, kaže Radulović, koji tvrdi da “imamo neselektivnu bezočnu kontrolu inspekcije gdje se kažnjavaju na uvredljivi način legalni korektni privrednici, a na pet metara od njih nelegalni objekat niko ga ništa ne pita”.

To boli, kako kaže narod ,,ne boli me od malog nego od krivog dijela”.

“Ovo mora da se riješi ove godine. Ove godine je više od 300 miliona pošlo lijevo i desno. Vlada i inspekcije i sve institucije koje treba da prave fiskalnu disciplinu su dužne da to urade, jer smo ih birali i dali im mandat. Da taj novac nije ukraden bilo bi više za zdravstvo, školstvo, kapitalni budžet i sve redom”,  ističe Radulović.

Neko ko prodaje kukuruz, sladoled ili sendviče, tvrdi, prometuje stotine hiljada eura godišnje, a plaća paušal na 18 hiljada.

“Uradili smo elaborat za prodaju točenog sladoleda. To je najjeftinija lokacija i treba samo četiri kvadrata, a da plati zakup, materijal za sladoled, pokrije svoj rad i bude na pozitivnoj nuli treba mu 23.000 eura. Kiosci za brzu hranu dnevno prometuju 30 hiljada, a plaćaju 18 hiljada paušala. Nemam ništa protiv tih kioska, ali red je da zarađuju 21 odsto manje”, smatra Radulović poručujući da će iz CTU da traže pojačanje inspekcije. Zbrzali program privremenih objekata

Radulović smatra da je zbrzan program privremenih objekata u zoni morskog dobra i da je trebalo uraditi bolju analizu.

“Ima ljudi koji od tih objekata stvarno žive i ne smiju ostati na ulici. Mogli su da im ponude da na tom istom prostoru naprave montažni objekat, koji bi bio diskoteka, radio 24 sata i nikog ne bi ugrožavao, jer gradu treba i takav sadržaj. Oni su to jednostavno izbrisali i ko zna koliko vremena će proći da se na pravi način upotrijebi taj prostor”,  ističe Radulović, koji smatra da kiosci za brzu hranu moraju da postoje, ali ne na ovaj način.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.