Standard.

četvrtak mart 21

Još ništa od projekta u Pljevljima: "Drugog bloka nema, a ka' će ne znamo"

Da je sve teklo po planu Crna Gora bi već ove godine mogla da bude država sa suficitom električne energije. Ipak i dan danas zavisimo od uvoza električne energije, zbog…

22 hits

četvrtak mart 21

Lučić: M:tel povećao broj korisnika za 30 odsto, spremni smo za dogovor oko Nove M

Izvršni direktor kompanije m:tel Vladimir Lučić, kazao je da je prošla godina bila veoma uspješna za ovu kompaniju, ističući da su povećali broj korisnika za 30 odsto. Lučić je na…

38 hits

četvrtak mart 21

Raste broj radnih mjesta u Crnoj Gori

Prema izvještaju Svjetske banke i Instituta za međunarodne ekonomske studije iz Beča, Crna Gora prednjači u regionu po rastu broja radnih mjesta, od zabilježenih  3,3 procenta, pišu Dnevne novine.

17 hits

četvrtak mart 21

Stranim investitorima sad je barijera i novi zakon o radu

Predstavnici Savjeta stranih investitora juče su saopštili da je ekonomiju Crne Gore u prošloj godini karakterisao period stabilnosti, s blagim poboljšanjem poslovnog ambijenta, koji su na skali od jedan do…

21 hits

 
 
 
 
petak, 11 januar 2019 09:21

ŽPCG godinu završio u minusu: Iz budžeta dobili 2,3 miliona eura manje

U prvih devet mjeseci 2018. Željeznički prevoz zabilježio je 935.000 eura minusa, a procjena izvršnog direktora Predraga Popovića je da će ukupni rezultat za prošlu godinu biti negativan. On smatra da je to posljedica manjeg doprinosa iz budžeta, jer su im prihodi porasli 17 odsto.

''Iz budžeta ćemo, po osnovu Ugovora o pružanju usluga prevoza putnika od javnog interesa i drugom osnovu, dobiti 36 odsto, odnosno 2,3 miliona eura manje, što će za posljedicu imati negativan saldo kompanije'' – kazao je Popović Pobjedi i istakao da u dijelu javnosti vlada pogrešno mišljenje da država previše pomaže ŽPCG.

''Dio sredstava koji dobijamo iz budžeta nije državna pomoć već obaveza države, s obzirom da se ŽPCG obavezao da će voziti na relacijama koje je odredila država bez obzira na broj putnika i ekonomsku opravdanost'' – rekao je Popović i dodao da ni ŽPCG ni putnički operateri u drugim državama nijesu profitabilni.

''Sve države Evrope finansiraju svoje željezničke putničke operatere od maksimalnih 75 odsto ukupnih godišnjih troškova, pa niže, zavisno od visine njihovih sopstvenih prihoda. Udio sredstava iz budžeta u našim prihodina 2018. je 54 odsto, u Srbiji 70, a u Hrvatskoj 60 odsto'' – saopštio je Popović.

Objasnio je da su na veći sopstveni prihod uticali poboljšana redovnost u lokalnom i međunarodnom saobraćaju, kraći prekidi saobraćaja zbog problema na prugama kojima upravljaju željezničke infratsrukture Crne Gore i Srbije, povećana kontrola naplate voznih karata, kao i veće učešće u prodaji karata turističkih agencija. Zbog toga su imali šest odsto više putnika nego u 2017. u lokalnom i 24 odsto u međunarodnom saobraćaju. Prihodi od prodaje karata povećani su 23 odsto, odnosno za 600.000 eura. Ukupni rashodi povećani su za osam odsto, prvenstveno zbog većeg investiranja u održavanje, jer su uložili 1,6 miliona eura u opravku četiri električne lokomotive i osam vagona, a prvi put su zamijenjeni točkovi na dva elektromotorna voza serije CAF.

Popović tvrdi da im je neophodan veći nivo radne i tehnološke discipline na svim nivoima, a problem je smjena generacija i osipanje stručnog kadra. Prosječna starost vozova je 35 godina, sa izuzetkom elektromotornih vozova serije CAF. Drugu grupu problema čine rekonstrukcije pruge u obje države, koje izazivaju 90 odsto kašnjenja vozova.

''Planirana je nabavka tri nova elektromotorna voza, sa 180 mjesta, kao i polovnih putničkih vagona starosti do deset godina. Dinamika ulaganja u obnovu voznih sredstava će zavisiti od visine dobijenih sredstava za ove svrhe iz budžeta ili saglasnosti države za korišćenje kredita fondova EU ili međunarodnih finansijskih organizacija'' – saopštio je Popović i najavio da će proces kupovine novih vozova otpočeti ove godine.

Prema njegovim riječima u odnosu na nekoliko prethodnih godina, ŽPCG je u 2018. bilježio manji procenat kašnjenja vozova.

''Prošle godine u odnosu na 2017. međunarodni vozovi kasnili su 49,26 odsto manje (u prosjeku 14,15 minuta po vozu), a u lokalnom prevozu 39,77 odsto (u prosjeku 9,6 minuta po vozu), a najčešći razlozi kašnjenja vozova u 2018. bili su radovi Željezničke infrastrukture na izmjeni signalno-sigurnosnih uređaja u stanici Podgorica'' – kazao je Popović.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.