Standard.

utorak januar 22

Hale Radoja Dakića biće prodate kompanijama Lojal i Voli trejd

Četiri hale bivše fabrike “Radoje Dakić“ biće prodate kompanijama Lojal i Voli trejd za trećinu procijenjene vrijednosti u postupku neposredne pogodbe, namjera je stečajnog upravnika Mladena Markovića, piše Pobjeda.

32 hits

nedjelja januar 20

CBCG: Vodimo se načelom nulte tolerancije na korupciju, nadležni organi da utvrde odgovornost

Iz Centralne banke Crne Gore poručili su da će beskompromisno reagovati na sve aktivnosti pojedinaca koje bi mogle ugroziti njihovu vrijednost, pozivajući nadležne državne organe da pokrenu postupak za utvrđivanje…

29 hits

nedjelja januar 20

Krah IBM neće ugroziti bankarski sistem

Invest banka Montenegro je treća banka, poslije Jugobanke i Ekos banke, koja je u posljednjih 18 godina, odnosno od osnivanja Centralne banke, otišla u stečaj. U prve dvije banke proces…

33 hits

utorak januar 22

Bjelasica Rada odgodila proizvodnju za februar

Probna proizvodnja u bjelopoljskoj Fabrici mineralne vode “Bjelasica Rada” trebalo bi da počne sljedeće sedmice i trajaće do 15. februara nakon čega slijedi komercijalni rad i proizvodnja za tržište, kazao…

15 hits

 
 
 
 
subota, 12 januar 2019 08:31

Ne mogu da naplate dva miliona od ostalih željezničkih preduzeća

U održavanje i rekonstrukciju pruge lani je uloženo 20 miliona eura, rekao je izvršni direktor kompanije Željeznička infrastruktura Ljubiša Ćurčić . On je naveo da preliminarni podaci upućuju da će ŽICG prošlu godinu završiti u minusu.

“Glavni problem je naplata duga od dva miliona eura od ostalih Željezničkih preduzeća. Osim toga, imaju problem sa dugom kompanije prema zaposlenim iz minulog perioda. Taj dug se realizuje uglavnom sudskim putem, tako da gotovo svakodnevno imamo obavezu plaćanja obaveza po sudskim presudama i poravnanjima, što zahtijeva značajna finansijska sredstva”, naglasio je Ćurčić za Pobjedu.

Uz to, nepovoljna starosna struktura, jer zbog niskih zarada nijesu atraktivni mladim, povećava troškove zbog čestih bolovanja. Podsjetio je da je rješenjem Poreske uprave u aprilu 2017. godine usvojen zahtjev za reprogram duga od 3,28 miliona eura, koji redovno otplaćuju i sad iznosi 2,1 milion.

“Lani smo u rekonstrukciju i rehabilitaciju željezničke infrastrukture uložili 013,2 miliona eura za investiciono održavanje i 6,8 miliona eura za tekuće održavanje” kazao je Ćurčić.

Zamijenjen je signalno/sigurnosni uređaj u stanici Podgorica (6,2 miliona eura), sanirano šest kosina (4,2 miliona), nabavljen novi EVP Trebesica (3,3 miliona) i regulacija vodotoka i propusta (pola miliona). Započeta je rehabilitacija tunela br. 206 (milion eura), pet betonskih mostova (5,1 milion) i rehabilitacija pruge na dionici Kos-Trebesica (5,4 miliona). Ovi projekti se finansiraju iz ino kredita i bespovratnih sredstava fondova EU i Zapadno balkanskog investicionog okvira i biće nastavljeni i ove godine.

“Analiza projekata ukazuje da se investicije ulažu tako da se postojeca mreža, primarno gornji stroj, dovede na projektovano stanje i da se modernizuje sistem signalizacije i uvedu savremena energetska postrojenja”, rekao je Ćurčić i dodao da planiraju da urade projektnu dokumentaciju za zamjenu signalno/sigurnosnih uređaja u stanicama od Bijelog Polja do Bara, kao i glavne projekte za sanaciju kosina na pruzi Nikšić Podgorica. Biće završen i glavni projekat za sanaciju betonskih mostova i tunela, a započeće izradu glavnog projekta za urbanističko tehničko uređenje pogranične stanice Bijelo Polje. Ove i naredne godine planiramo rekonstrukciju većeg broja tunela, na pruzi Vrbnica-Bar, vrijednu 16 miliona eura”, kazao je Ćurčić i naveo da pripremaju dokumentaciju za kredit kod KfW-a od 21 milion eura za rekonstrukciju tri čelicna mosta i remont 20 kilometara gornjeg stroja pruge na dionicama Lutovo Bratonožići Bioče.

Ćurčić je saopštio da je ŽICG na kraju trećeg kvartala prošle godine imala 400.000 eura dobiti, što je posljedica toga što je država platila 4,2 miliona eura kredita. Kako je imovina firme velika i visok trošak amotrizacije, očekujemo negativan rezultat na kraju godine”, kazao je Ćurčić.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.