Standard.

subota april 20

CBCG za Standard: Moramo sagledati uticaj spajanja CKB i Societe Generale banke, da ne dođe do prekomjerne koncentracije

Crnogorska komercijalna banka kupila je 90 odsto akcija Societe Generale Montenegro banke, a uskoro će i zvanično zatražiti spajanje ovih banaka u jednu. Cjelokupni postupak, kako je saopšteno Standardu u…

18 hits

subota april 20

Brković tužio Upravu za šume, traži četiri miliona

Biznismen Dragan Brković tužio je državu i tražio četiri miliona eura zbog, kako tvrdi, nezakonito obračunate koncesije za korišćenje šuma.

10 hits

subota april 20

Građani u bankama drže 1,3 milijarde eura

Banke su u januaru odobrile kredite od ukupno 2,94 milijarde eura, što je rast od 0,4 odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na isti period…

14 hits

subota april 20

Luštica odbija da plati 1,3 miliona

Luštica development treba da plati državi 1,37 miliona eura po osnovu bruto primitka iz ugovora o zakupu i izgradnji turističkog kompleksa iz oktobra 2009. a instrukcije za plaćanje treba da…

13 hits

 
 
 
 
utorak, 15 januar 2019 12:45

Žugić: Atlas banka ima šansu za ozdravljenje, ako ode u stečaj šteta za finasijski sistem biće 220 miliona

Guverner Centralne banke Radoje Žugić kazao je da Atlas banka ima šansu za ozdravljenje i istako da je CBCG morala da uvede stečaj u IBM banku jer su dugovanja prevazišla vrijednost ukupne imovine. Žugić je danas na konstitutivnom saslušanju u Skupštini Crne Gore, kazao da je moratorijum u Atlas i IBM banke morao da bude uveden da bi one preživjele, kao i da Fond za zaštitu depozita ima više nego dovoljno sredstava da pokrije garantovane depozite građana. Guverner je potvrdio da šteta za finansijski sistem može biti i do 220 miliona eura ukoliko Atlas banka ode u stečaj.

"Upozoravali smo u blagoj formi da banke imaju ranjiv karakter, upozoravli smo da su tri banke rizično poslovale, a da su dvije banke pogoršale svoje poslovanje. U decembru smo uveli prinudnu upravu u te banke i donijeli smo odluku o uvođenju stečaja u IBM banku jer je bila u dugovanjima iznad vrijednosti svoje imovine. Atlas banka sa druge strane ima šansu za oporavak, ona može da se revitalizuje kroz dokapitulaciju i ne bih želio da se desi loš scenario za tu banku", rekao je Žugić.

Naveo je da šansi ima ali da će procjene dati postojeći ili novi investitori.

49895706 603425873436145 242783248428564480 n

"Prije uvođenja prinudnih uprava imali smo informacije o poslovanju ovih banaka već nekih 40 dana. Da nije uveden moratorijum te banke ne bi preživjele", rekao je Žugić.

Član Odbora Raško Konjević pitao je guvernera Žugića kolika je vrijednost Atlas i IBM banke, a kolika su njihova dugovanja, da li će svi deponenti dobiti ono što su uložili i da li će Fond za zaštitu depozita "biti isušen" ako Atlas banka ode u stečaj. Konjević je konstatovao da Skupština čak nije imenovala viceguvernera za kontrolu banaka i da je to veoma problematično.

"Neko mora da odgovara zbog troška koji će imati finansijski sistem, a koji može da bude i do 220 miliona eura. Mislim da niko neće željeti da dokapitulizuje Atlas banku jer je jeftinije otvoriti novu", rekao je Konjević.

Žugić je odgovorio da CBCG ne radi procjenu na bazi emocija i da ne zna da li će biti uveden stečaj u Atlas banci. Potvrdio je Konjevićevu procjenu da šteta za finansijski sistem može biti do 220 miliona eura ako Atlas banka ode u stečaj.

"Mali deponenti su potpuno zaštićeni do iznosa 50.000 eura, a preko ćemo vidjeti šta je u imovini banke", rekao je Žugić.

Dejan Vujačić iz Centralne banke kazao je da je iznos garantovanih depozita u IBM banci 22 miliona eura.

"Broj deponenata kojima će biti isplaćeni kompletni iznosi je 2.652, a nažalost 165 deponenata koji imaju depozite preko 50.000 eura ostaće na gubitku. Time je Fond za zaštitu depozita ispunio u potpunosti svoju primarnu obavezu a to je zaštita malih deponenata", rekao je Vujačić.

On je kazao da neće biti ukidanja moratorijuma u Atlas banci do dekapitalizacije, ističući da će Atlas banka biti atraktivna za mnoge invesritore zbog imovine, infrastrukture i sistema poslovanja koji su uspostavili.

"Imamo osnov da vjerujemo da će Atlas banka nastaviti poslovanje", rekao je Vujačić.

Na pitanje članova odbora "da li je CBCG blagovremeno i na pravi način reagovala u slučaju Atlas i IBM banke", Žugić je kazao:

"Osnovni cilj nam je finansijska stabilnost a zatim zaštita depozita građana. Fond za zaštitu depozita će da pokrije 94 odsto garantovanih depozita i moja poruka građanima je da i u slučaju najgoreg scenarija u Atlas banci depoziti će biti pokriveni. To ne ide na teret građana jer su to sredstva banaka. Fond ima 140 milona eura što je više nego dovoljno da se pokriju depoziti", kazao je Žugić.

On je istakao da sve ostale banke imaju pozitivno poslovanje, i da nema negativnih trendova.

"Baknarski sektor održao je stabilnost i depoziti su rasli, što je odraz povjerenja u bankarski sistem. Kamatna stopa je u padu i moram istaći da je likvidnost ekonomije pravnih lica povećana za 4,4 odsto. Smanjen je i nivo loših kredita i sad smo rekorderi u smanjivanju te vrste kredita", rekao je Žugić

 

B.K.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 15 januar 2019 13:57

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.