Standard.

subota avgust 17

Crna Gora od ulaska u NATO obara turističke rekorde

Crna Gora od ulaska u NATO, 2017. obara turističke rekorde i bilježi značajan rast turista iz država saveznica, saopštila je Vlada na svom Twitter nalogu.

124 hits

subota avgust 17

Danas isplata materijalnih davanja

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Isplata materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite za jul počeće danas, najavljeno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

121 hits

subota avgust 17

MMF: Zemlje regiona broje 20 miliona ljudi, zajedničko tržište donijelo bi 17 milijardi eura BDP-a

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Prema analizama MMF-a i Svjetske banke, regionalne integracije u ekonomskom smislu i jedinstveno tržište u regionu donijeli bi godišnji rast veći od četiri posto, a na kraju i nominalno veći…

121 hits

subota avgust 17

Uz bulevar od Podgorice prema Tuzima planirane biciklističke staze i trotoari

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Uprava za saobraćaj je sa kompanijom Bemax potpisala ugovor za prvu fazu rekonstrukcije magistralnog puta Podgorica – Tuzi, koja podrazumijeva izgradnju bulevara na potezu od raskrsnice sa stočnom pijacom do…

122 hits

 
 
 
 
utorak, 15 januar 2019 15:06

Crnogorski proizvođači će moći svoje proizvode da plasiraju na EU tržište bez barijera

Ministarstvo ekonomije je uz podršku kompanije IBF International Consulting iz Belgije i Ministarstva finansija Crne Gore – Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) organizovalo je prvi sastanak Upravnog odbora EU projekta „Tehnička podrška za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine Evropske unije u oblasti unutrašnjeg tržišta”. 

Realizacijom ovog projekta Crna Gora će ostvariti značajan napredak na svom putu ka EU usvajanjem standarda koji se primjenjuju u oblasti unutrašnjeg tržišta EU, unapređujući kapacitete nadležnih insritucija i znanje za preuzimanje obaveza iz članstva, kazao je generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić na konferenciji koja je održana danas u hotelu Centre Ville povodom prvog sastanka Upravnog odbora.

Projekat „Tehnička podrška za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine Evropske unije u oblasti unutrašnjeg tržišta” je finansiran u okviru instrumenta pretpristupne podrške IPA II i trajaće 24 mjeseca, odnosno do novembra 2020.

Cilj projekta je olakšavanje trgovine i razvoj unutrašnjeg tržišta u skladu sa zahtjevima pravne tekovine Evropske unije u Poglavlju 1 – Slobodno kretanje robe i Poglavlju 28 – Zaštita zdravlja i potrošača.

Babić je istakao veliki značaj ovog projekta, prvenstveno kroz doprinos koji će imati u pogledu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, u okviru dva važna pregovaračka poglavlja – Poglavlje 1: Slobodno kretanje robe i Poglavlje 28: Zaštita potrošača i zdravlja, čime će se obezbijediti uslovi neophodni za potpuno usklađivanje crnogorskih proizvoda u oblasti standardizacije, nadzora tržišta i drugih segmenata vezanih za slobodno kretanje robe, dok će istovremeno kvalitet i bezbijednost proizvoda biti usklađena sa visokim zahtjevima Unije.

“Na ovaj način projekat ima dodatnu vrijednost za građane, obezbjeđujući uslove za dobijanje kvalitetne i sigurne robe. S druge strane, crnogorski proizvođači će moći svoje proizvode da plasiraju na EU tržište bez ikakvih barijera i time promovišu crnogorsku privredu, unapređujući konkurentnost“, kazao je generalni direktor.

U okviru Instrumenta pretpristupne podrške IPA 2014 – 2020 od ukupnog budžeta od 270 miliona eura koji je opredijeljen za Crnu Goru, za projekte usmjerene na jačanje konkurentnosti crnogorske privrede i poslovnog okruženja u skladu sa pregovaračkim procesom, opredijeljeno je 18,9 miliona eura. U ovom dijelu značajnu ulogu ima Ministarstvo ekonomije u nastojanju da stvori pogodan ambijent za efikasno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta kao jednog od osnovnih uslova za unaprijeđenje rada crnogorskih preduzeća.

U okviru buduće IPA podrške koju sprovodi Ministarstvo ekonomije, planirano je sprovođenje projekata koji su komplementarni sa postojećim programima podsticanja preduzetništva i biznisa koje sprovodi Ministarstvo ekonomije, sa posebnim akcentom na podršku usmjerenu na otvaranje novih radnih mjesta, podršku mladima, ženama u biznisu, smanjenju regionalnih razlika, podršku prioritetnim sektorima, kao i dalji razvoj biznis zajednice.

Pored Babića na konferenciji za novinare govorili su predstavnici IBF International Consulting-a Stefano Sedola i Matjaž Logar.

Ukupna vrijednost projekta je 1.167.400 eura, od čega finansiranje EU čini 90 odsto a nacionalno kofinansiranje 10 odsto. Projekat se sprovodi u okviru Godišnjeg akcijskog programa Instrumenta za pretpristupnu podršku IPA za 2014. godinu.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.