Standard.

srijeda avgust 21

Platu veću od 4,3 hiljade eura prima 349 građana

Tokom prošle godine povraćaj više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje izvršenje za 349 fizičkih lica, saopšteno je Pobjedi iz Poreske uprave. Ta lica su u 2017. godini ostvarila godišnju…

211 hits

srijeda avgust 21

Oduzimane cigarete, garderoba, sokovi, žvake, morska riba

Sektor za upravljanje oduzetom imovinom, imajući u vidu ovlašćenja i nadležnosti definisane Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, za prvih pola godine oduzelo je veliki broj cigareta bez…

148 hits

utorak avgust 20

Nakon CKB i Societe, na pomolu spajanje još dvije crnogorske banke

Spajanje CKB i Socete Generale Montenegro banke je završena priča. Međutim, postoji mogućnost spajanja još dvije banke koje posluju u Crnoj Gori u jednu. U pitanju su NLB Montenegro banka…

920 hits

utorak avgust 20

Rakčević sa Institutom kupuje i milionske dugove

Pregovori Vlade i konzorcijuma koji čine češka kompanija Philibert.a.s. i kompanija Vile Oliva biznismena Žarka Rakčevića o zaključenju ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta “Dr Simo Milošević” se…

370 hits

 
 
 
 
nedjelja, 10 februar 2019 14:22

Države u trezorima gomilaju zlato

Potražnja centralnih banaka za zlatom porasla je u prošloj godini na najviši nivo od 1971. godine, objavio je portal Svjetskog vijeća zlata.

Centralne banke tokom prošle godine kupile su 651 tonu zlata, što je povećanje kupovine u odnosu na 2017. od 74 odsto, prenosi B92.

Na taj način centralne banke su osigurale oko 34 hiljade tona trenutnih rezervi zlata, što predstavlja najviši nivo osiguranja u posljednjih 48 godina.

Kupovina zlata pomoći će bankama da diverzifikuju deviznu imovinu u vrijeme političke nestabilnosti i signaliziraju rastuće povjerenje u vrijednost zlata, navodi se u analizi Bloomberg.

Političkim rizicima neki analitičari, razmatrajući razloge povećane potražnje za zlatom, dodaju i strah od izbijanja nove svjetske privredne i finansijske krize.

Svjetsko vijeće zlata navodi da su iskazane potrebe centralnih banaka za zlatom u prošloj godini bile 4,35 hiljada tona, uz povećanje od 186 tona u odnosu na 2017. godinu. Najveći dio svjetskih rezervi zlata drže američke Federalne rezerve.

Najaktivnije na tržištu prošle godine bile su ruska i turska centralna banka koje su kupile 273 tone, odnosno 51 tonu zlata. Ponašanje ruske centralne banke povezuje se s planom te institucije da dodatno smanji izloženost prema dolaru kako bi se amortizovale američke i evropske sankcije Moskvi.

Cijena zlata na svjetskom tržištu porasla je u posljednja tri mjeseca devet odsto na trenutnih 1,32 hiljade USD za uncu. Procjenjuje se da su centralne banke prošle godine za povećanje rezervi zlata potrošile 22,7 milijardi USD.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.