Standard.

četvrtak februar 21

Akcionari tvrde: Jedna domaća banka želi da dokapitulizuje Atlas banku

Predstavnici kompanija u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, koje su većinski akcionari Atlas banke, obratili su se pismom predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru CBCG Radoju Žugiću…

58 hits

četvrtak februar 21

Novi detalji o gradnji auto-puta: Preko Tološa se gradi most dužine 1,5 kilometar

Pored prioritetne trase auto-puta, čija je gradnja u toku, uveliko se radi na izdradi neophodne dokumentacije i za preostale dionice. Velikih građevinskih poduhvata biće i na ostalim dionicima, a jedan…

182 hits

četvrtak februar 21

Radulović: Regionalnom saradnjom do konkurentnosti na svjetskom tržištu

Ukoliko Crna Gora i zemlje regiona žele da budu konkurentne ostatku svijeta i privuku turiste iz mnogoljudnih zemalja, moraju imati zajedničku ponudu i promociju na tim tržištima, ocijenio je ministar…

32 hits

četvrtak februar 21

Tri pitanja, tri odgovora: Kako je Duško Knežević pokušao da prevari državu

"Atlas banka se u kontinuitetu od 2015. godine nalazi pod mjerama i intenzivnim monitoringom Centralne banke. U periodu od 2015. prema banci je propisano pet mjera u formi Rješenja, koje…

95 hits

 
 
 
 
nedjelja, 10 februar 2019 14:22

Države u trezorima gomilaju zlato

Potražnja centralnih banaka za zlatom porasla je u prošloj godini na najviši nivo od 1971. godine, objavio je portal Svjetskog vijeća zlata.

Centralne banke tokom prošle godine kupile su 651 tonu zlata, što je povećanje kupovine u odnosu na 2017. od 74 odsto, prenosi B92.

Na taj način centralne banke su osigurale oko 34 hiljade tona trenutnih rezervi zlata, što predstavlja najviši nivo osiguranja u posljednjih 48 godina.

Kupovina zlata pomoći će bankama da diverzifikuju deviznu imovinu u vrijeme političke nestabilnosti i signaliziraju rastuće povjerenje u vrijednost zlata, navodi se u analizi Bloomberg.

Političkim rizicima neki analitičari, razmatrajući razloge povećane potražnje za zlatom, dodaju i strah od izbijanja nove svjetske privredne i finansijske krize.

Svjetsko vijeće zlata navodi da su iskazane potrebe centralnih banaka za zlatom u prošloj godini bile 4,35 hiljada tona, uz povećanje od 186 tona u odnosu na 2017. godinu. Najveći dio svjetskih rezervi zlata drže američke Federalne rezerve.

Najaktivnije na tržištu prošle godine bile su ruska i turska centralna banka koje su kupile 273 tone, odnosno 51 tonu zlata. Ponašanje ruske centralne banke povezuje se s planom te institucije da dodatno smanji izloženost prema dolaru kako bi se amortizovale američke i evropske sankcije Moskvi.

Cijena zlata na svjetskom tržištu porasla je u posljednja tri mjeseca devet odsto na trenutnih 1,32 hiljade USD za uncu. Procjenjuje se da su centralne banke prošle godine za povećanje rezervi zlata potrošile 22,7 milijardi USD.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.