Standard.

utorak april 23

Gradnja luksuznog rizorta: Investitor pristao da o svom trošku izgradi komunalnu infrastrukturu od Sutomora do Maljevika

Kako Crna Gora ne treba da se odnosi prema stranim investitorima najbolje na primjeru pokazuje projekat na Maljeviku, nadomak Sutomora, čija izgradnja kasni punih 12 godina. Investitor, kompanija "Sonuba Montenegro"…

69 hits

utorak april 23

Zahtjev Poreske uprave: Stečaj za Vektru Jakić i još 59 dužnika

Objavljeno u: Ekonomija

by Jovana

Kroz reprogram poreskog duga do sada je prihodovano preko 50 miliona eura, saopšteno je iz Poreske uprave. Zbog nepoštovanja zakona ukinuto je preko 1.500 rješenja o reprogramu, a stečaj je…

19 hits

utorak april 23

Izdata dozvola za prvu fazu petlje Smokovac

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju prve faze petlje Smokovac na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare od Smokovca do Mateševa.

20 hits

ponedjeljak april 22

ZZZ: Potpisani ugovori sa izvođačima javnih radova, posao za 529 nezaposlenih

Kroz javne radove ”Njega starih lica”, “Personalni asistent” i ostale programe, na određeno vrijeme do četiri mjeseca, posao je dobilo 529 nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore…

25 hits

 
 
 
 
nedjelja, 10 februar 2019 14:22

Države u trezorima gomilaju zlato

Potražnja centralnih banaka za zlatom porasla je u prošloj godini na najviši nivo od 1971. godine, objavio je portal Svjetskog vijeća zlata.

Centralne banke tokom prošle godine kupile su 651 tonu zlata, što je povećanje kupovine u odnosu na 2017. od 74 odsto, prenosi B92.

Na taj način centralne banke su osigurale oko 34 hiljade tona trenutnih rezervi zlata, što predstavlja najviši nivo osiguranja u posljednjih 48 godina.

Kupovina zlata pomoći će bankama da diverzifikuju deviznu imovinu u vrijeme političke nestabilnosti i signaliziraju rastuće povjerenje u vrijednost zlata, navodi se u analizi Bloomberg.

Političkim rizicima neki analitičari, razmatrajući razloge povećane potražnje za zlatom, dodaju i strah od izbijanja nove svjetske privredne i finansijske krize.

Svjetsko vijeće zlata navodi da su iskazane potrebe centralnih banaka za zlatom u prošloj godini bile 4,35 hiljada tona, uz povećanje od 186 tona u odnosu na 2017. godinu. Najveći dio svjetskih rezervi zlata drže američke Federalne rezerve.

Najaktivnije na tržištu prošle godine bile su ruska i turska centralna banka koje su kupile 273 tone, odnosno 51 tonu zlata. Ponašanje ruske centralne banke povezuje se s planom te institucije da dodatno smanji izloženost prema dolaru kako bi se amortizovale američke i evropske sankcije Moskvi.

Cijena zlata na svjetskom tržištu porasla je u posljednja tri mjeseca devet odsto na trenutnih 1,32 hiljade USD za uncu. Procjenjuje se da su centralne banke prošle godine za povećanje rezervi zlata potrošile 22,7 milijardi USD.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.