Standard.

utorak april 23

Gradnja luksuznog rizorta: Investitor pristao da o svom trošku izgradi komunalnu infrastrukturu od Sutomora do Maljevika

Kako Crna Gora ne treba da se odnosi prema stranim investitorima najbolje na primjeru pokazuje projekat na Maljeviku, nadomak Sutomora, čija izgradnja kasni punih 12 godina. Investitor, kompanija "Sonuba Montenegro"…

70 hits

utorak april 23

Zahtjev Poreske uprave: Stečaj za Vektru Jakić i još 59 dužnika

Objavljeno u: Ekonomija

by Jovana

Kroz reprogram poreskog duga do sada je prihodovano preko 50 miliona eura, saopšteno je iz Poreske uprave. Zbog nepoštovanja zakona ukinuto je preko 1.500 rješenja o reprogramu, a stečaj je…

19 hits

utorak april 23

Izdata dozvola za prvu fazu petlje Smokovac

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju prve faze petlje Smokovac na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare od Smokovca do Mateševa.

20 hits

ponedjeljak april 22

ZZZ: Potpisani ugovori sa izvođačima javnih radova, posao za 529 nezaposlenih

Kroz javne radove ”Njega starih lica”, “Personalni asistent” i ostale programe, na određeno vrijeme do četiri mjeseca, posao je dobilo 529 nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore…

25 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 11 februar 2019 10:26

Nemoguća misija: Građani od Vlade traže povećanje minimalca na 350 eura

Vlada će do kraja marta donijeti konačnu odluku ima li prostora za povećanjem minimalne cijene rada sa 193 na 250 eura koliko su tražili crnogorski sindikati. Međutim, Vlada će se naći na novom iskušenju, jer je pokrenuta peticija kojom se traži povećanje minimalne zarade na 350 eura, a inicijatori tvrde da prostora za povećanje od 157 eura i te kako ima.

Priču o povećanju zarade sa 193 na 350 eura pokrenula je NVO Alternativa, koja je u crnogorskoj javnosti poznata po peticiji koju je usvojila Vlada, a kojom je trgovcima nedjelja zagarantovana kao slobodan dan.

Peticiju je za dva dana podržalo 1.000 ljudi, a da bi došla do Vlade mora je potpisati još 2.000 crngorskih građana.

"Povećanjem minimalne zarade na 350 eura povećala bi se potrošnja prosječne porodice. Kada se poveća potrošnja, povećavaju se i prihodi privatnika. Tako se kompenzuje to što imaju veće troškove za plate. Od ove mjere ima koristi i Država, jer ona prikuplja veće poreze od povećane potrošnje", navodi se u obrazloženju pomenute peticije. 

Međutim, iako lijepo zvuči da crnogororski građanin minimalno prima platu od 350 eura, za sada je ova mogućnost ravna nuli.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja već uveliko priprema analizu da li je moguće povećati minimalnu zaradu sa 193 na 250 eura i do kraja marta će biti poznat konačan odgovor koji vrlo lako može biti negativan. 

Da bi u Crnoj Gori minimalna zarada bila 350 eura, morali bi da imamo standard koji, primjera radi, imaju državljani Hrvatske. 

Hrvati prosječno zarađuju 820, a minimalac je 366 eura. 

Za sada je najrealnije očekivati povećanje minimalne zarade u Crnoj Gori na 250 eura, ako se u obzir uzmu rast crnogorske ekonomije, javni dug, te mišljenja privrednika koji posluju u našoj državi.

Poražavajući je podatak da je minimalna zarada u Crnoj Gori, koja je utvrđena još 2003, najmanja je u regionu. 

Minimalac je veći u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, iako su kod njih znatno manje prosječne plate.

Prosječna zarada u Srbiji je oko 420 eura, a minimalna 213 eura. Slično je i u BiH. Mjesečno se u prosjeku zaradi 440 eura, a minimalac iznosi 208 eura. 

Za tri eura je veći minimalac u Makedoniji u odnosu na Crnu Goru. Ipak, prosječna plata je znatno manja i iznosi 378 eura. 

Ubjedljivo najveću minimalnu zaradu u regionu imaju Slovenci i ona iznosi 638 eura.

N.D.L.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 11 februar 2019 11:31

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.