Standard.

četvrtak februar 21

Akcionari tvrde: Jedna domaća banka želi da dokapitulizuje Atlas banku

Predstavnici kompanija u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, koje su većinski akcionari Atlas banke, obratili su se pismom predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru CBCG Radoju Žugiću…

58 hits

četvrtak februar 21

Novi detalji o gradnji auto-puta: Preko Tološa se gradi most dužine 1,5 kilometar

Pored prioritetne trase auto-puta, čija je gradnja u toku, uveliko se radi na izdradi neophodne dokumentacije i za preostale dionice. Velikih građevinskih poduhvata biće i na ostalim dionicima, a jedan…

185 hits

četvrtak februar 21

Radulović: Regionalnom saradnjom do konkurentnosti na svjetskom tržištu

Ukoliko Crna Gora i zemlje regiona žele da budu konkurentne ostatku svijeta i privuku turiste iz mnogoljudnih zemalja, moraju imati zajedničku ponudu i promociju na tim tržištima, ocijenio je ministar…

32 hits

četvrtak februar 21

Tri pitanja, tri odgovora: Kako je Duško Knežević pokušao da prevari državu

"Atlas banka se u kontinuitetu od 2015. godine nalazi pod mjerama i intenzivnim monitoringom Centralne banke. U periodu od 2015. prema banci je propisano pet mjera u formi Rješenja, koje…

95 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 11 februar 2019 10:26

Nemoguća misija: Građani od Vlade traže povećanje minimalca na 350 eura

Vlada će do kraja marta donijeti konačnu odluku ima li prostora za povećanjem minimalne cijene rada sa 193 na 250 eura koliko su tražili crnogorski sindikati. Međutim, Vlada će se naći na novom iskušenju, jer je pokrenuta peticija kojom se traži povećanje minimalne zarade na 350 eura, a inicijatori tvrde da prostora za povećanje od 157 eura i te kako ima.

Priču o povećanju zarade sa 193 na 350 eura pokrenula je NVO Alternativa, koja je u crnogorskoj javnosti poznata po peticiji koju je usvojila Vlada, a kojom je trgovcima nedjelja zagarantovana kao slobodan dan.

Peticiju je za dva dana podržalo 1.000 ljudi, a da bi došla do Vlade mora je potpisati još 2.000 crngorskih građana.

"Povećanjem minimalne zarade na 350 eura povećala bi se potrošnja prosječne porodice. Kada se poveća potrošnja, povećavaju se i prihodi privatnika. Tako se kompenzuje to što imaju veće troškove za plate. Od ove mjere ima koristi i Država, jer ona prikuplja veće poreze od povećane potrošnje", navodi se u obrazloženju pomenute peticije. 

Međutim, iako lijepo zvuči da crnogororski građanin minimalno prima platu od 350 eura, za sada je ova mogućnost ravna nuli.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja već uveliko priprema analizu da li je moguće povećati minimalnu zaradu sa 193 na 250 eura i do kraja marta će biti poznat konačan odgovor koji vrlo lako može biti negativan. 

Da bi u Crnoj Gori minimalna zarada bila 350 eura, morali bi da imamo standard koji, primjera radi, imaju državljani Hrvatske. 

Hrvati prosječno zarađuju 820, a minimalac je 366 eura. 

Za sada je najrealnije očekivati povećanje minimalne zarade u Crnoj Gori na 250 eura, ako se u obzir uzmu rast crnogorske ekonomije, javni dug, te mišljenja privrednika koji posluju u našoj državi.

Poražavajući je podatak da je minimalna zarada u Crnoj Gori, koja je utvrđena još 2003, najmanja je u regionu. 

Minimalac je veći u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, iako su kod njih znatno manje prosječne plate.

Prosječna zarada u Srbiji je oko 420 eura, a minimalna 213 eura. Slično je i u BiH. Mjesečno se u prosjeku zaradi 440 eura, a minimalac iznosi 208 eura. 

Za tri eura je veći minimalac u Makedoniji u odnosu na Crnu Goru. Ipak, prosječna plata je znatno manja i iznosi 378 eura. 

Ubjedljivo najveću minimalnu zaradu u regionu imaju Slovenci i ona iznosi 638 eura.

N.D.L.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 11 februar 2019 11:31

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.