Standard.

utorak april 23

Gradnja luksuznog rizorta: Investitor pristao da o svom trošku izgradi komunalnu infrastrukturu od Sutomora do Maljevika

Kako Crna Gora ne treba da se odnosi prema stranim investitorima najbolje na primjeru pokazuje projekat na Maljeviku, nadomak Sutomora, čija izgradnja kasni punih 12 godina. Investitor, kompanija "Sonuba Montenegro"…

70 hits

utorak april 23

Zahtjev Poreske uprave: Stečaj za Vektru Jakić i još 59 dužnika

Objavljeno u: Ekonomija

by Jovana

Kroz reprogram poreskog duga do sada je prihodovano preko 50 miliona eura, saopšteno je iz Poreske uprave. Zbog nepoštovanja zakona ukinuto je preko 1.500 rješenja o reprogramu, a stečaj je…

19 hits

utorak april 23

Izdata dozvola za prvu fazu petlje Smokovac

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju prve faze petlje Smokovac na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare od Smokovca do Mateševa.

20 hits

ponedjeljak april 22

ZZZ: Potpisani ugovori sa izvođačima javnih radova, posao za 529 nezaposlenih

Kroz javne radove ”Njega starih lica”, “Personalni asistent” i ostale programe, na određeno vrijeme do četiri mjeseca, posao je dobilo 529 nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore…

25 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 11 februar 2019 12:27

Pogledajte aktivnost broda koji traži naftu i gas u Jadranu: Za dva dana obišli rubove blokova koji se istražuju

Brod za 3D geofizičko istraživanje norveške kompanije PGS, Ramform Titan, uveliko istražuje crnogorsko podmorje, tragajući za dokazima da u Jadranskom moru ima nafte i gasa. Aktivnost broda može se, praktično uživo, putem satelita pratiti, a posljednji snimci pokazuju da je brod već obišao oko rubova blokova koji se istražuju.

Brod je iz Luke Bar isplovio prekjuče i počeo sa istraživanjem blokova 30 i 26, koji se nalaze nedaleko od Bara.

Osim Ramform Titan-a, istraživanje podmorja obavljaju i prateći brodovi – Sanco Sea i Thor Freya.

Brodovi će zaključno sa 18. februarom istraživati crnogorsko podmorje.

Ono što je važno jeste činjenica da se sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine sprovode u skladu sa smjernicama iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ovih aktivnosti, koji je usvojen od strane Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Monitoring nultog stanja parametara životne sredine, koji uključuje stanje i kretanje morskih sisara i reptila kao i istraživanje ribljeg ulova, obavljeno je prije početka istražnih aktivnosti. Ova ista ispitivanja biće sprovedena i naredne godine u isto vrijeme kako bi se rezultati mogli uporediti.

Na Ramform Titan-u se nalazi službenik za kontrolu stanja životne sredine i komunikacije (Environmental Control and Communication Officer- ECCO) kako bi se osiguralo poštovanje propisa i uslova definisanih odobrenim Elaboratom. Takođe, na brodu za 3D geofizičko snimanje nalaze se i specijalno obučeni i licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača, kao i operateri koji će vršiti posmatranje putem najsavremenije opreme za pasivni akustički monitoring i opreme za noćno snimanje.

Tokom perioda prireme za snimanje, kao i tokom dana snimanja, na brodovima će biti prisutna i dva službenika za komunikaciju sa ribarima, kao i predstavici državnih institucija.

3D geofizičko istraživanje na blokovima 30 i 26 definisano je Radnim programom Ugovora o koncesiji koji je potpisan u martu 2017. godine sa grčkom kompanijom Energean.

Ove istražne aktivnosti odvijaju se u skladu sa programom za Prvi istražni period.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.