Standard.

srijeda avgust 21

Platu veću od 4,3 hiljade eura prima 349 građana

Tokom prošle godine povraćaj više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje izvršenje za 349 fizičkih lica, saopšteno je Pobjedi iz Poreske uprave. Ta lica su u 2017. godini ostvarila godišnju…

223 hits

srijeda avgust 21

Oduzimane cigarete, garderoba, sokovi, žvake, morska riba

Sektor za upravljanje oduzetom imovinom, imajući u vidu ovlašćenja i nadležnosti definisane Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, za prvih pola godine oduzelo je veliki broj cigareta bez…

156 hits

utorak avgust 20

Nakon CKB i Societe, na pomolu spajanje još dvije crnogorske banke

Spajanje CKB i Socete Generale Montenegro banke je završena priča. Međutim, postoji mogućnost spajanja još dvije banke koje posluju u Crnoj Gori u jednu. U pitanju su NLB Montenegro banka…

929 hits

utorak avgust 20

Rakčević sa Institutom kupuje i milionske dugove

Pregovori Vlade i konzorcijuma koji čine češka kompanija Philibert.a.s. i kompanija Vile Oliva biznismena Žarka Rakčevića o zaključenju ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta “Dr Simo Milošević” se…

379 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 11 februar 2019 12:27

Pogledajte aktivnost broda koji traži naftu i gas u Jadranu: Za dva dana obišli rubove blokova koji se istražuju

Brod za 3D geofizičko istraživanje norveške kompanije PGS, Ramform Titan, uveliko istražuje crnogorsko podmorje, tragajući za dokazima da u Jadranskom moru ima nafte i gasa. Aktivnost broda može se, praktično uživo, putem satelita pratiti, a posljednji snimci pokazuju da je brod već obišao oko rubova blokova koji se istražuju.

Brod je iz Luke Bar isplovio prekjuče i počeo sa istraživanjem blokova 30 i 26, koji se nalaze nedaleko od Bara.

Osim Ramform Titan-a, istraživanje podmorja obavljaju i prateći brodovi – Sanco Sea i Thor Freya.

Brodovi će zaključno sa 18. februarom istraživati crnogorsko podmorje.

Ono što je važno jeste činjenica da se sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine sprovode u skladu sa smjernicama iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ovih aktivnosti, koji je usvojen od strane Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Monitoring nultog stanja parametara životne sredine, koji uključuje stanje i kretanje morskih sisara i reptila kao i istraživanje ribljeg ulova, obavljeno je prije početka istražnih aktivnosti. Ova ista ispitivanja biće sprovedena i naredne godine u isto vrijeme kako bi se rezultati mogli uporediti.

Na Ramform Titan-u se nalazi službenik za kontrolu stanja životne sredine i komunikacije (Environmental Control and Communication Officer- ECCO) kako bi se osiguralo poštovanje propisa i uslova definisanih odobrenim Elaboratom. Takođe, na brodu za 3D geofizičko snimanje nalaze se i specijalno obučeni i licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača, kao i operateri koji će vršiti posmatranje putem najsavremenije opreme za pasivni akustički monitoring i opreme za noćno snimanje.

Tokom perioda prireme za snimanje, kao i tokom dana snimanja, na brodovima će biti prisutna i dva službenika za komunikaciju sa ribarima, kao i predstavici državnih institucija.

3D geofizičko istraživanje na blokovima 30 i 26 definisano je Radnim programom Ugovora o koncesiji koji je potpisan u martu 2017. godine sa grčkom kompanijom Energean.

Ove istražne aktivnosti odvijaju se u skladu sa programom za Prvi istražni period.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.