Standard.

četvrtak februar 21

Akcionari tvrde: Jedna domaća banka želi da dokapitulizuje Atlas banku

Predstavnici kompanija u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, koje su većinski akcionari Atlas banke, obratili su se pismom predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru CBCG Radoju Žugiću…

58 hits

četvrtak februar 21

Novi detalji o gradnji auto-puta: Preko Tološa se gradi most dužine 1,5 kilometar

Pored prioritetne trase auto-puta, čija je gradnja u toku, uveliko se radi na izdradi neophodne dokumentacije i za preostale dionice. Velikih građevinskih poduhvata biće i na ostalim dionicima, a jedan…

183 hits

četvrtak februar 21

Radulović: Regionalnom saradnjom do konkurentnosti na svjetskom tržištu

Ukoliko Crna Gora i zemlje regiona žele da budu konkurentne ostatku svijeta i privuku turiste iz mnogoljudnih zemalja, moraju imati zajedničku ponudu i promociju na tim tržištima, ocijenio je ministar…

32 hits

četvrtak februar 21

Tri pitanja, tri odgovora: Kako je Duško Knežević pokušao da prevari državu

"Atlas banka se u kontinuitetu od 2015. godine nalazi pod mjerama i intenzivnim monitoringom Centralne banke. U periodu od 2015. prema banci je propisano pet mjera u formi Rješenja, koje…

95 hits

 
 
 
 
utorak, 12 februar 2019 11:46

Privredna komora: Špediterima predstavljene projektne aktivnosti Uprave carina

Saradnja sa Upravom carina u realizaciji spoljnotrgovinskih poslova bila je tema sjednice Odbora udruženja špeditera održanoj u proširenom sastavu.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Radovan Radulović, a u radu su osim članova i zainteresovanih privrednika, učestvovali potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, te predstavnici Uprave carina: pomoćnice direktora Lidija Mijović i Snežana Vučković, upravnik Carinarnice Bar Dragan Lučić, načelnici Stojanka Milošević, Tatjana Vujisić, Branislav Janković i Milena Radović, te samostalni savjetnik Željko Radović.

Razmotrena su pitanja koja se odnose na poslovanje špeditera u slobodnoj zoni, zabrane i ograničenja, primjenu novog pravilnika Ministarstva poljoprivrede u vezi sa kvotama, te aktivnosti na implementaciji novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema NCTS, pojednostavljenja i uvođenje statusa ovlašćenog privrednog subjekta.

Prema riječima predsjednika Odbora Radovana Radulovića špediteri su i ovog puta kroz razgovor sa predstavnicima Uprave carina došli do zajedničke platforme za pravovremeno i interaktivno rješavanje izazova u njihovom poslovanju ističući otvorenost i dosadašnju saradnju sa Upravom carina.

Pomoćnica direktora Lidija Mijović je istakla da Uprava carina želi da jača dalje partnerstvo sa poslovnom zajednicom i gradi međusobno povjerenje.

-Želimo da omogućimo privrednim subjektima da u potpunosti budu upoznati sa svojim pravima ali i obavezama kako bi poslovna zajednica na pravi način unaprijed predvidjela buduće zahtjeve u procesu dalje modernizacije Uprave carina. Transparentnost, uzajamno povjerenje i poštovanje i pravovremena interakcija sa privredom je ključ u dostizanju ovog cilja- saopštila je Mijović.

Poseban fokus je bio na projektu uvođenja zajedničkog tranzita robe i primjene kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) koji podrazumijeva postupak tranzita robe bez zadržavanja na granicama i uz elektronsku komunikaciju carinskih organa. Uprava carina započela je njegovu implementaciju krajem novembra 2018. Projekat će trajati dvije godine, a u okviru implementacije predviđena je tijesna saradnja Uprave sa privrednicima i upoznavanje sa projektom kroz radionice.

- Implementacija projekta smanjiće trošenje materijalnih resursa, kao i vrijeme odvijanja spoljnotrgovinskog prometa, kazao je Radulović.

Iz Uprave carina su saopštili da će ova aplikacija donijeti benefite svim učesnicima u prometu. Kompletan postupak će se sprovoditi elektronski i pratiti u svim državama članicama konvencije o elektronskom tranzitnom postupku, a to su sve zemlje EU, EFTA-e, te Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

- Planirano je da Crna Gora pristupi konvenciji do kraja 2021. godine – rekla je Tatjana Vujisić, načelnica Odsjeka za carinske postupke u Upravi carina.

Ona je dodala da će najveći izazov biti implementiranje elektronske aplikacije koja će da prati tranzitni postupak.

- Jedna od najbitnijih novina biće to što će tranzitni postupak započinjati podnošenjem elektronske deklaracije koja će biti vidljiva u svim državama članicama konvencije kroz koje roba prolazi – rekla je načelnica.

Predstavnici Uprave su govorili i o novim projektima kojim modernizuju carinsku službu i pojednostavljuju postupke. Jedan od njih je i takozvano kućno carinjenje, gdje roba direktno sa granice ide u prostorije privrednika, što doprinosi značajnim uštedama u vremenu i novcu.

- Privrednici kojima su odobrena pojednostavljenja, koji su tokom prošle godine imali više od hiljadu pošiljki, uštedjeli su od 30.000 do 40.000 eura, jer se postupak koji počinje na granici završava u njihovim prostorijama. Roba ne ide na terminal i i kompletan postupak umjesto ranijih tri i po sata, sada traje 30 minuta u prostorijama privrednika – kazala je Vujisić.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.