Standard.

četvrtak februar 21

Akcionari tvrde: Jedna domaća banka želi da dokapitulizuje Atlas banku

Predstavnici kompanija u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, koje su većinski akcionari Atlas banke, obratili su se pismom predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru CBCG Radoju Žugiću…

58 hits

četvrtak februar 21

Novi detalji o gradnji auto-puta: Preko Tološa se gradi most dužine 1,5 kilometar

Pored prioritetne trase auto-puta, čija je gradnja u toku, uveliko se radi na izdradi neophodne dokumentacije i za preostale dionice. Velikih građevinskih poduhvata biće i na ostalim dionicima, a jedan…

182 hits

četvrtak februar 21

Radulović: Regionalnom saradnjom do konkurentnosti na svjetskom tržištu

Ukoliko Crna Gora i zemlje regiona žele da budu konkurentne ostatku svijeta i privuku turiste iz mnogoljudnih zemalja, moraju imati zajedničku ponudu i promociju na tim tržištima, ocijenio je ministar…

32 hits

četvrtak februar 21

Tri pitanja, tri odgovora: Kako je Duško Knežević pokušao da prevari državu

"Atlas banka se u kontinuitetu od 2015. godine nalazi pod mjerama i intenzivnim monitoringom Centralne banke. U periodu od 2015. prema banci je propisano pet mjera u formi Rješenja, koje…

95 hits

 
 
 
 
utorak, 12 februar 2019 13:42

FZD: I kad bi Atlas banka otišla u stečaj, ima dovoljno novca za isplatu garantovanih depozita

Odbor za ekonomiju finansije i bužet organizovao je kontrolno saslušanje direktora Fonda za zaštitu depozita, nakon uvođenja stečaja u Invest banku Montenegro.

Direktor FZD Predrag Marković kaže da su spremno dočekali zaštićeni slučaj u IBM banci.

Podsjeća da su za isplatu garantovanog depozita izabrali tri banke: NLB, Hipotekarnu i Societe General Objašnjava da je prvog dana bila velika gužva, ali da kada su, kako navodi, deponenti shvatili da su njihovi depoziti sigurni, gužva se smanjila.Sada imaju oko desetak deponenata dnevno. Do juče je ukupno isplaćeno 12,66 miliona eura što je 56, 7 odsto ukupnih depozita.

Povjerenje u bankarski sistem je veliko, oko 44 odsto sredstava je ponovo ostavljeno na računima banaka, navodi Marković, prenosi Antena M.

"Tačan broj garanrovanih depozita imaćemo vrlo brzo, mi smo utvrdili da je to 22 miliona 300 hiljada eura, ali jedan broj isključenih deponenata ima pravo na žalbu", objasnio je direktor FZD-a.

Marković smatra da će Fond iz stečajne mase IBM-a moći da naplati između 12 i 14 miliona eura.

Tvrdi i da u slučaju najlošijeg scenarija, odnosno da i Atlas banka ode u stečaj, ima dovoljno novca za isplatu garantovanih depozita.

DPS-ov Branko Čavor kaže da je Fond odgovorno, efikasno i transparentno ušao i obavlja ovaj posao. Smatra da čitav proces pokazuje da svi koji su priželjkivali haos u bankarskom sistemu nijesu bili u pravu.

Atlas banka je, podsjeća Čavor, u procesu dokapitalizacije, pa pita direktora FZD-a da li je Fond spreman za eventualni stečaj Atlas banke. Direktor Fonda Marković kaže da je okvirna cifra garantovanih depozita u Atlas banci 93 miliona, te da ima dovoljno novca u slučaju stečaja, čak i da svi deponenti dodju istog dana po svoj novac.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kaže da možemo da budemo zadovoljni efikasnošću sistema da odgovori ovakvoj situaciji. Smatra da je bankarski sistem stabilan.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.