Standard.

subota avgust 17

Crna Gora od ulaska u NATO obara turističke rekorde

Crna Gora od ulaska u NATO, 2017. obara turističke rekorde i bilježi značajan rast turista iz država saveznica, saopštila je Vlada na svom Twitter nalogu.

122 hits

subota avgust 17

Danas isplata materijalnih davanja

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Isplata materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite za jul počeće danas, najavljeno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

119 hits

subota avgust 17

MMF: Zemlje regiona broje 20 miliona ljudi, zajedničko tržište donijelo bi 17 milijardi eura BDP-a

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Prema analizama MMF-a i Svjetske banke, regionalne integracije u ekonomskom smislu i jedinstveno tržište u regionu donijeli bi godišnji rast veći od četiri posto, a na kraju i nominalno veći…

119 hits

subota avgust 17

Uz bulevar od Podgorice prema Tuzima planirane biciklističke staze i trotoari

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Uprava za saobraćaj je sa kompanijom Bemax potpisala ugovor za prvu fazu rekonstrukcije magistralnog puta Podgorica – Tuzi, koja podrazumijeva izgradnju bulevara na potezu od raskrsnice sa stočnom pijacom do…

120 hits

 
 
 
 
utorak, 12 februar 2019 13:42

FZD: I kad bi Atlas banka otišla u stečaj, ima dovoljno novca za isplatu garantovanih depozita

Odbor za ekonomiju finansije i bužet organizovao je kontrolno saslušanje direktora Fonda za zaštitu depozita, nakon uvođenja stečaja u Invest banku Montenegro.

Direktor FZD Predrag Marković kaže da su spremno dočekali zaštićeni slučaj u IBM banci.

Podsjeća da su za isplatu garantovanog depozita izabrali tri banke: NLB, Hipotekarnu i Societe General Objašnjava da je prvog dana bila velika gužva, ali da kada su, kako navodi, deponenti shvatili da su njihovi depoziti sigurni, gužva se smanjila.Sada imaju oko desetak deponenata dnevno. Do juče je ukupno isplaćeno 12,66 miliona eura što je 56, 7 odsto ukupnih depozita.

Povjerenje u bankarski sistem je veliko, oko 44 odsto sredstava je ponovo ostavljeno na računima banaka, navodi Marković, prenosi Antena M.

"Tačan broj garanrovanih depozita imaćemo vrlo brzo, mi smo utvrdili da je to 22 miliona 300 hiljada eura, ali jedan broj isključenih deponenata ima pravo na žalbu", objasnio je direktor FZD-a.

Marković smatra da će Fond iz stečajne mase IBM-a moći da naplati između 12 i 14 miliona eura.

Tvrdi i da u slučaju najlošijeg scenarija, odnosno da i Atlas banka ode u stečaj, ima dovoljno novca za isplatu garantovanih depozita.

DPS-ov Branko Čavor kaže da je Fond odgovorno, efikasno i transparentno ušao i obavlja ovaj posao. Smatra da čitav proces pokazuje da svi koji su priželjkivali haos u bankarskom sistemu nijesu bili u pravu.

Atlas banka je, podsjeća Čavor, u procesu dokapitalizacije, pa pita direktora FZD-a da li je Fond spreman za eventualni stečaj Atlas banke. Direktor Fonda Marković kaže da je okvirna cifra garantovanih depozita u Atlas banci 93 miliona, te da ima dovoljno novca u slučaju stečaja, čak i da svi deponenti dodju istog dana po svoj novac.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kaže da možemo da budemo zadovoljni efikasnošću sistema da odgovori ovakvoj situaciji. Smatra da je bankarski sistem stabilan.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.