Standard.

subota april 20

CBCG za Standard: Moramo sagledati uticaj spajanja CKB i Societe Generale banke, da ne dođe do prekomjerne koncentracije

Crnogorska komercijalna banka kupila je 90 odsto akcija Societe Generale Montenegro banke, a uskoro će i zvanično zatražiti spajanje ovih banaka u jednu. Cjelokupni postupak, kako je saopšteno Standardu u…

18 hits

subota april 20

Brković tužio Upravu za šume, traži četiri miliona

Biznismen Dragan Brković tužio je državu i tražio četiri miliona eura zbog, kako tvrdi, nezakonito obračunate koncesije za korišćenje šuma.

10 hits

subota april 20

Građani u bankama drže 1,3 milijarde eura

Banke su u januaru odobrile kredite od ukupno 2,94 milijarde eura, što je rast od 0,4 odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na isti period…

14 hits

subota april 20

Luštica odbija da plati 1,3 miliona

Luštica development treba da plati državi 1,37 miliona eura po osnovu bruto primitka iz ugovora o zakupu i izgradnji turističkog kompleksa iz oktobra 2009. a instrukcije za plaćanje treba da…

13 hits

 
 
 
 
utorak, 12 februar 2019 13:42

FZD: I kad bi Atlas banka otišla u stečaj, ima dovoljno novca za isplatu garantovanih depozita

Odbor za ekonomiju finansije i bužet organizovao je kontrolno saslušanje direktora Fonda za zaštitu depozita, nakon uvođenja stečaja u Invest banku Montenegro.

Direktor FZD Predrag Marković kaže da su spremno dočekali zaštićeni slučaj u IBM banci.

Podsjeća da su za isplatu garantovanog depozita izabrali tri banke: NLB, Hipotekarnu i Societe General Objašnjava da je prvog dana bila velika gužva, ali da kada su, kako navodi, deponenti shvatili da su njihovi depoziti sigurni, gužva se smanjila.Sada imaju oko desetak deponenata dnevno. Do juče je ukupno isplaćeno 12,66 miliona eura što je 56, 7 odsto ukupnih depozita.

Povjerenje u bankarski sistem je veliko, oko 44 odsto sredstava je ponovo ostavljeno na računima banaka, navodi Marković, prenosi Antena M.

"Tačan broj garanrovanih depozita imaćemo vrlo brzo, mi smo utvrdili da je to 22 miliona 300 hiljada eura, ali jedan broj isključenih deponenata ima pravo na žalbu", objasnio je direktor FZD-a.

Marković smatra da će Fond iz stečajne mase IBM-a moći da naplati između 12 i 14 miliona eura.

Tvrdi i da u slučaju najlošijeg scenarija, odnosno da i Atlas banka ode u stečaj, ima dovoljno novca za isplatu garantovanih depozita.

DPS-ov Branko Čavor kaže da je Fond odgovorno, efikasno i transparentno ušao i obavlja ovaj posao. Smatra da čitav proces pokazuje da svi koji su priželjkivali haos u bankarskom sistemu nijesu bili u pravu.

Atlas banka je, podsjeća Čavor, u procesu dokapitalizacije, pa pita direktora FZD-a da li je Fond spreman za eventualni stečaj Atlas banke. Direktor Fonda Marković kaže da je okvirna cifra garantovanih depozita u Atlas banci 93 miliona, te da ima dovoljno novca u slučaju stečaja, čak i da svi deponenti dodju istog dana po svoj novac.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kaže da možemo da budemo zadovoljni efikasnošću sistema da odgovori ovakvoj situaciji. Smatra da je bankarski sistem stabilan.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.