Standard.

utorak april 23

Gradnja luksuznog rizorta: Investitor pristao da o svom trošku izgradi komunalnu infrastrukturu od Sutomora do Maljevika

Kako Crna Gora ne treba da se odnosi prema stranim investitorima najbolje na primjeru pokazuje projekat na Maljeviku, nadomak Sutomora, čija izgradnja kasni punih 12 godina. Investitor, kompanija "Sonuba Montenegro"…

70 hits

utorak april 23

Zahtjev Poreske uprave: Stečaj za Vektru Jakić i još 59 dužnika

Objavljeno u: Ekonomija

by Jovana

Kroz reprogram poreskog duga do sada je prihodovano preko 50 miliona eura, saopšteno je iz Poreske uprave. Zbog nepoštovanja zakona ukinuto je preko 1.500 rješenja o reprogramu, a stečaj je…

19 hits

utorak april 23

Izdata dozvola za prvu fazu petlje Smokovac

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju prve faze petlje Smokovac na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare od Smokovca do Mateševa.

20 hits

ponedjeljak april 22

ZZZ: Potpisani ugovori sa izvođačima javnih radova, posao za 529 nezaposlenih

Kroz javne radove ”Njega starih lica”, “Personalni asistent” i ostale programe, na određeno vrijeme do četiri mjeseca, posao je dobilo 529 nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore…

25 hits

 
 
 
 
četvrtak, 14 februar 2019 09:47

Carević vjeruje u dogovor sa WTE, u Vladi skeptični

Njemačka firma WTE koja je izgradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bečićima, najavila je da će danas, ukoliko opština Budva ne uplati ratu od 6,5 miliona eura, aktivirati državnu garanciju koja iznosi 29,3 miliona eura. Lokalna uprava je odgovorila da će izvršiti uplatu, ako se za taj iznos smanji državna garancija. U Vladi su, prema nezvaničnim informacijama Pobjede, skeptični da će do dogovora doći.

“Prema prvim reakcijama Njemaca na prijedlog da se umanji iznos garancije, velika je vjerovatnoća da do dogovora neće doći”, saopšteno je tom listu.

Međutim, predsjednik opštine Budva Marko Carević smatra da će WTE prihvatiti njihov prijedlog, te da do aktiviranja garancije neće doći. On objašnjava da su smanjenje garancije za iznos rate predložili jer bi u slučaju da jednom bude aktivirana, opština platila nekoliko miliona više od stvarne vrijednosti projekta.

“Ukoliko platimo ovu, kao što smo platili prethodnu ratu u maju prošle godine, i ne umanjimo garanciju, njenim aktiviranjem i novcem koji smo do sada dali, ispalo bi da za postrojenje treba da platimo 46 miliona eura, umjesto 36 miliona koliko iznosi stvarni dug, koji je utvrdila konsultantska firma ,,Dr Duhovnik” iz Slovenije”, objašnjava Carević koji je na funkciji predsjednika opštine od januara.

On kaže da je to nedopustivo, jer bi u tom slučaju plaćali nestvarne dugove na štetu građana Budve, a scenario aktiviranja garancije ne odgovara opštini.

“Ukoliko do aktiviranja garancije dođe, država će platiti 29,3 miliona eura, a opština bi podigla kredit da vrati taj iznos. U ovom trenutku mi to ne možemo sami, jedino uz pomoć Vlade koja nam pruža svu podršku. Kredit bi bio na deset godina, kako se ne bi dovela u pitanje likvidnost opštine. Mi bismo potom nastavili da se putem suda izborimo za sebe i dokažemo koliko je strvarno uloženo u to postrojenje”, ističe Carević.

Ipak, kako dodaje, optimista je i očekuje da Njemci prihvate ponudu.

“Mislim da nije ni nama, a ni njima u intresu da aktiviraju državnu garanciju. Prinuđeni smo da trpimo posljedice koraka koje oni budu preduzeli, ali bitno je da smo kooperativni, i da želimo da riješimo problem”, naglašava Carević.

Opština Budva je, na osnovu međunarodnog javnog tendera, sa kompanijom WTE Wassertechnik iz Esena zaključila ugovor radi rješavanja problema zbrinjavanja otpadnih voda. Ugovor je podrazumijevao izgradnju četiri postrojenja u Buljarici, Svetom Stefanu, Bečićima i na Jazu. Ugovorena vrijednost (izgradnja) iznosi 58.560.000 eura, a predviđeni i operativni troškovi upravljanja na godišnjem nivou 1.700.000 eura. U julu 2014. godine je pušteno u pogon postrojenje u Bečićima, a urađen je i dio radova na postrojenju u Buljarici. Opština je formirala prošle godine preduzeće ,,Otpadne vode” koje od septembra upravlja postrojenjem na brdu Vještica, a za za v.d. direktora imenovana je Duška Čučka. Njemci pružaju logistiku u postrojenju do 31. marta. Oni su najavili da će u slučaju aktiviranja garancije odmah prekinuti te aktivnosti.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 14 februar 2019 10:06

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.