Standard.

nedjelja april 21

Za pola godine sa kontaktne mreže ukradeno 338 tegova

Sektor za istrage nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova dobio je lani 149 prijava ugrožavanja sigurnosti vazduhoplovnih operacija, dok su u željezničkom saobraćaju registrovana 32 događaja koji su procijenjeni kao nesreća…

14 hits

nedjelja april 21

Anonimne prijave dokaz da se žmuri na bespravnu sječu šume

Blizu 6.000 metara kubnih drveta nezakonito je posječeno lani, što ukazuje daje riječ o značajnom problemu koji ugrožava održivo gazdovanje šumama u Crnoj Gori, piše Pobjeda.

15 hits

nedjelja april 21

Pošta ima 31 direktora

U upravi Pošte Crne Gore zaposleno je oko 120 osoba,  od ukupno 920 zaposlenih, koliko ih je radilo u ovom državnom preduzeću na kraju prošle godine. Podaci do kojih je…

12 hits

nedjelja april 21

Pošta ima 31 direktora

Objavljeno u: Ekonomija

subota april 20

CBCG za Standard: Moramo sagledati uticaj spajanja CKB i Societe Generale banke, da ne dođe do prekomjerne koncentracije

Crnogorska komercijalna banka kupila je 90 odsto akcija Societe Generale Montenegro banke, a uskoro će i zvanično zatražiti spajanje ovih banaka u jednu. Cjelokupni postupak, kako je saopšteno Standardu u…

60 hits

 
 
 
 
srijeda, 20 februar 2019 10:17

Stečaj prijeti svim Kneževićevim firmama! Poreska uprava za Standard: Atlas grupa za poreze duguje 1,4 miliona eura

Kompanije u vlasništvu Atlas grupe, odbjeglog biznismena Duška Kneževića, suočavaju se velikim problemima u poslovanju u Crnoj Gori. Dio kompanija je u blokadi, u nekima je pokrenut stečaj, a firme u okviru kojijh posluju A1 TV, Univerzitet Mediteran, Atlas penzija otežano posluju jer su im blokirani svi računi u Atlas banci. Rješenja na vidiku nema, niti ga najavljuje Knežević, zbog čega bi bez posla moglo da ostane čak 1.000 ljudi koji su zaposleni u kompanijama koje su dio Atlas grupe.

Poreska uprava odlučna je da naplati svaki euro koji Kneževićeve firme duguju državi po osnovu poreza. 

Kako su iz Poreske uprava saopštili portalu Standard, članice Atlas grupe su potpisale prvobitno ugovor o reprogramu duga, koji nije poštovan. 

"Ukupna dospjela, a neizmirena potraživanja poreskih obveznika iz grupacije Atlas koji su ušli u reprogram, iznose 1.523.592 eura. Ove obaveze odnose se na dospjele, a neizmirene obaveze iz reprograma i na neizmirene tekuće obaveze. S druge strane, ukupne obaveze kompanije iz navedene grupacije kod kojih je inciran stečaj u momentu otvaranja stečaja iznosile su 1.412.180 eura, a u ovom momentu iste iznose 1.397.887 eura", objasnili su nam u Poreskoj upravi.

Kao što je već poznato, Poreska uprava je blokirala  račun PZU Opšta bolnica Meljine zbog dospjelih a neizmirenih poreskih obaveza. Sa druge strane u IBM banci je iniciran stečaj, dok je privremena uprava uvedena u Atlas banci.

Sve Kneževićeve firme su poslovale preko Atlas banke, a s obzirom da su se dominantno i finansirali preko banke, sada se nalaze u velikom problemu i mnogima prijeti stečaj. Poreska uprava je jasna, iniciraće stečaj u svim kompanijama, članicama Atlas grupe, koje redovno ne izmiruju dugovanja prema državani.

"Kao i kod svih ostalih poreskih obveznika, Poreska uprava će i kod poreskih obveznika iz grupacije Atlas po iscrpljivanju svih ostalih mjera za naplatu, a ukoliko iste ne rezultiraju naplatom poreskog duga, Privrednom sudu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka i kod ovih obveznika, a što je već urađeno kod doo Fabrika vode Lipovo Kolašin", zaključili su u Poreskoj upravi. 

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića za pronevjeru 15 miliona eura, a nezvanično ga označavaju šefom kriminalne grupe koja je navodno oprala preko pola milijarde eura. Za Kneževićem je raspisana nacionalna potjernica jer je nedostupan SDT-u.

Knežević je javno negirao sve ove navode i optužio glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da mu montira proces. On je objelodanio i djelove razgovora sa Katnićem, uz tvrdnju da mu je u septembru, tokom razgovora u SDT-u, tužilac prijetio istragom.

Knežević je izbjegao hapšenje koje je naložila specijalni tužilac Lidija Vukčević. Samo nekoliko dana prije izdavanja naloga za hapšenje, on je napustio teritoriju Srbije i trenutno se nalazi u Londonu.

N.D.L.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 20 februar 2019 10:08

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.