Standard.

utorak jun 18

Žurić: Završeno 80 odsto prioritetne dionice auto-puta

Međunarodni tender za trajno snadbijevanje auto-puta električnom energijom, vrijedan 38,2 miliona eura, objavljen je juče. To, međutim, ne znači samo elektrifikaciju auto-puta i objekata putne infrastrukture, već podrazumijeva mnogo kompleksniju…

63 hits

utorak jun 18

Primjena novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave pozitivno utiče na opštinske finansije

U cilju kontinuiranog praćenja finansijskog stanja u lokalnim samoupravama i implementacije Zakona o finansiranju lokalne samouprave generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, Snežana…

38 hits

utorak jun 18

URA: DPS-ova Verica Maraš „Plantaže“ gura u propast

Bivša finansijska direktorica državne kompanije „Plantaže“, Valerija Saveljić kazala je danas na pres konferenciji Građanskog pokreta URA, da je pravosnažnom presudom Višeg suda konačno dobila satisfakciju za sve „zloupotrebe koje…

77 hits

utorak jun 18

Cijena eurodizela niža od regionalnog prosjeka

Cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori viša je od prosjeka u regionu, dok je eurodizel jeftiniji od prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

35 hits

 
 
 
 
srijeda, 20 februar 2019 10:17

Stečaj prijeti svim Kneževićevim firmama! Poreska uprava za Standard: Atlas grupa za poreze duguje 1,4 miliona eura

Kompanije u vlasništvu Atlas grupe, odbjeglog biznismena Duška Kneževića, suočavaju se velikim problemima u poslovanju u Crnoj Gori. Dio kompanija je u blokadi, u nekima je pokrenut stečaj, a firme u okviru kojijh posluju A1 TV, Univerzitet Mediteran, Atlas penzija otežano posluju jer su im blokirani svi računi u Atlas banci. Rješenja na vidiku nema, niti ga najavljuje Knežević, zbog čega bi bez posla moglo da ostane čak 1.000 ljudi koji su zaposleni u kompanijama koje su dio Atlas grupe.

Poreska uprava odlučna je da naplati svaki euro koji Kneževićeve firme duguju državi po osnovu poreza. 

Kako su iz Poreske uprava saopštili portalu Standard, članice Atlas grupe su potpisale prvobitno ugovor o reprogramu duga, koji nije poštovan. 

"Ukupna dospjela, a neizmirena potraživanja poreskih obveznika iz grupacije Atlas koji su ušli u reprogram, iznose 1.523.592 eura. Ove obaveze odnose se na dospjele, a neizmirene obaveze iz reprograma i na neizmirene tekuće obaveze. S druge strane, ukupne obaveze kompanije iz navedene grupacije kod kojih je inciran stečaj u momentu otvaranja stečaja iznosile su 1.412.180 eura, a u ovom momentu iste iznose 1.397.887 eura", objasnili su nam u Poreskoj upravi.

Kao što je već poznato, Poreska uprava je blokirala  račun PZU Opšta bolnica Meljine zbog dospjelih a neizmirenih poreskih obaveza. Sa druge strane u IBM banci je iniciran stečaj, dok je privremena uprava uvedena u Atlas banci.

Sve Kneževićeve firme su poslovale preko Atlas banke, a s obzirom da su se dominantno i finansirali preko banke, sada se nalaze u velikom problemu i mnogima prijeti stečaj. Poreska uprava je jasna, iniciraće stečaj u svim kompanijama, članicama Atlas grupe, koje redovno ne izmiruju dugovanja prema državani.

"Kao i kod svih ostalih poreskih obveznika, Poreska uprava će i kod poreskih obveznika iz grupacije Atlas po iscrpljivanju svih ostalih mjera za naplatu, a ukoliko iste ne rezultiraju naplatom poreskog duga, Privrednom sudu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka i kod ovih obveznika, a što je već urađeno kod doo Fabrika vode Lipovo Kolašin", zaključili su u Poreskoj upravi. 

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića za pronevjeru 15 miliona eura, a nezvanično ga označavaju šefom kriminalne grupe koja je navodno oprala preko pola milijarde eura. Za Kneževićem je raspisana nacionalna potjernica jer je nedostupan SDT-u.

Knežević je javno negirao sve ove navode i optužio glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da mu montira proces. On je objelodanio i djelove razgovora sa Katnićem, uz tvrdnju da mu je u septembru, tokom razgovora u SDT-u, tužilac prijetio istragom.

Knežević je izbjegao hapšenje koje je naložila specijalni tužilac Lidija Vukčević. Samo nekoliko dana prije izdavanja naloga za hapšenje, on je napustio teritoriju Srbije i trenutno se nalazi u Londonu.

N.D.L.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 20 februar 2019 10:08

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.