Standard.

utorak jun 18

Žurić: Završeno 80 odsto prioritetne dionice auto-puta

Međunarodni tender za trajno snadbijevanje auto-puta električnom energijom, vrijedan 38,2 miliona eura, objavljen je juče. To, međutim, ne znači samo elektrifikaciju auto-puta i objekata putne infrastrukture, već podrazumijeva mnogo kompleksniju…

63 hits

utorak jun 18

Primjena novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave pozitivno utiče na opštinske finansije

U cilju kontinuiranog praćenja finansijskog stanja u lokalnim samoupravama i implementacije Zakona o finansiranju lokalne samouprave generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, Snežana…

38 hits

utorak jun 18

URA: DPS-ova Verica Maraš „Plantaže“ gura u propast

Bivša finansijska direktorica državne kompanije „Plantaže“, Valerija Saveljić kazala je danas na pres konferenciji Građanskog pokreta URA, da je pravosnažnom presudom Višeg suda konačno dobila satisfakciju za sve „zloupotrebe koje…

77 hits

utorak jun 18

Cijena eurodizela niža od regionalnog prosjeka

Cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori viša je od prosjeka u regionu, dok je eurodizel jeftiniji od prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

35 hits

 
 
 
 
četvrtak, 21 mart 2019 20:10

Vlada: Javni dug 2,9 milijardi eura, osigurana stabilnost javnih finansija

Vlada Crne Gore je, na danas održanoj 114. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji.

U raspravi je ocijenjeno da se Predlogom zakona unapređuje pravni okvir za organizovanje i djelovanje komunalne policije, u cilju efikasnijeg vršenja poslova iz njene nadležnosti i stvaraju dodatni uslovi za obezbjeđenje komunalnog reda u jedinicama lokalne samouprave, a time i djelotvornijeg rada organa lokalne samouprave u realizaciji njenih politika.

Donijeta je Uredba o vrstama i načinu upotrebe carinskih obilježja. Uredbom je na inoviran način utvrđen veći izbor carinskih obilježja koja se upotrebljavaju u carinskim postupcima u različitim kategorijama robnog saobraćaja, što do sada nije bio slučaj. Novim rješenjima unaprijediće se procedure, poboljšaće se stepen sigurnosti u obezbjeđenju robe, što će pozitivno uticati na suzbijanje sive ekonomije i krijumčarenja, kao i bolju naplatu carinskih dažbina.

Vlada je usvojila Informaciju o pristupanju Crne Gore Evropskom Centru izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama, Helsinki, Kraljevina Finska. Centar promoviše suprotstavljanje hibridnim prijetnjama na strateškom nivou kroz istraživanje i obuku, i ima za cilj stvaranje mreže eksperata za sveobuhvatnu bezbjednost. Centar predstavlja značajnu podršku saradnji između EU i NATO-a koji su saradnju u oblasti suprotstavljanja hibridnim prijetnjama istakli kao jedan od prioriteta zajedničkog djelovanja. Budući da je suprotstavljanje hibridnim prijetnjama jedan od prioriteta Vlade, ocijenjeno je da bi članstvo Crne Gore u Centru pomoglo u eliminisanju rizika koji su produkt hibridnih uticaja na demokratske procese u Crnoj Gori i razvijanju otpornosti na negativne sajber, finansijske i energetske uticaje, kao i kampanje širenja dezinformacija i propagande. Razmjena iskustava i najbolje prakse u okviru Centra, kao i podrška koju bi Centar pružio naporima Crne Gore u izgradnji i jačanju nacionalnih kapaciteta su višestruko korisni u suprotstavljanju ovom bezbjednosnom izazovu.

Izlazeći u susret potrebama i interesima dijaspore – crnogorskih iseljenika, Vlada je donijela Odluku o otvaranju Generalnog konzulata Crne Gore u Republici Turskoj, sa sjedištem u Istanbulu.

Vlada je donijela Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori 2019-2023 i Akcioni plan za implementaciju Strategije, za 2019. godinu koja, kako je naglašeno, predstavlja izraz kontinuiteta politike Vlade i njene posvećenosti unapređenju i zaštiti prava i sloboda LGBTI osoba.

Usvojen je Izvještaj o javnom dugu Crne Gore na 31. decembar 2018. godine. U Izvještaju se navodi da je ukupni javni dug Crne Gore, na kraju prošle godine, iznosio 3.268,56 miliona eura ili 70,99 odsto procijenjenog BDP-a. Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija, koji uključuju i 38.477 unci zlata, a koji su na kraju 2018. godine iznosili 276,83 miliona eura, neto javni dug Crne Gore je iznosio 2.991,73 miliona eura ili 64,97 odsto procijenjenog BDP-a. U diskusiji na ovu temu je naglašeno da je Vlada vođenjem dosljedne, konzistentne i odgovorne fiskalne politike osigurala kako stabilnost javnih finansija, tako i uslove za snažan ekonomski rast, što jasno pokazuje i nastavak pozitivnih trendova u ekonomiji u prva dva mjeseca tekuće godine. Najbolju potvrdu ovih ocjena predstavlja nedavno objavljeni Izvještaj agencije za kreditni rejting „Standard&Poors“ kojim je ponovo potvrdila izgled rejtinga naše zemlje označenog kao „stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji plana redovnog i investicionog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva za 2018. godinu i utvrdila Plan za 2019. godinu. kojim su predviđeni najprioritetniji radovi u cilju poboljšanja uslova, kao i bezbijednosti saobraćaja. Zakonom o budžetu Crne Gore za 2019. godinu planirano je da se za ovu svrhu utroši 45.087.263,25 eura.
Donijet je Plan davanja koncesija u oblasti voda za 2019. godinu. godinu. Planom utvrđena su područja – lokaliteti na kojima se može vršiti koncesiona djelatnost, predmeti koncesija i rokovi za objavljivanje javnih oglasa za davanje koncesija na korišćenje dijela voda za potrebe flaširanja, korišćenje vode za tehnološke i slične potrebe pravnih lica u količini većoj od 86m³/dan, kao i uzgoj ribe u količini većoj od 150 t/god u privredne i druge svrhe.

Vlada je donijela Akcioni plan za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike u Crnoj Gori za period 2019 - 2020. godine. Planom je predviđeno da se brojne aktivnosti, u skladu sa planiranim finansijskim sredstvima i raspoloživim ljudskim resursima, realizuju kao redovne aktivnosti u okviru predviđenih mjera. Strateški ciljevi su usmjereni na promociju i prevenciju, unapređenje službi, kao i unapređenje kvalitetnih informacija na kojima se zasniva planiranje u ovoj oblasti kroz informacione sisteme i sprovođenje istraživanja.

Donijet je i Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije prevencije štetne upotrebe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja u Crnoj Gori za period 2019. - 2020. godine, kao i Akcioni plan za 2019 - 2020 godinu za sprovođenje Strategije Crne Gore za sprječavanje zloupotrebe droga 2013 - 2020. godine.

Vlada je usvojila Izvještaj o stanju uređenja prostora u 2018. godini. Cilj ovog dokumenta je sagledavanje cjelovite i objektivne slike crnogorskog prostora kao najvažnijeg nacionalnog resursa. U izvještaju se ukazuje na probleme u prostoru, navode postojeća rješenja za poboljšanje stanja i ukazuje na mogućnosti daljih usmjerenja prostornog razvoja. Takođe, daje se uvid u procese koji koriste regionalne potencijale i doprinose smanjenju regionalnih razlika i promovišu ciljevi evropske teritorijalne kohezione politike.

Usvojen je Izvještaj o aktivnostima za sprovođenje omladinske politike za 2018. godinu.Ministarstvo sporta i mladih je u 2018. godini opredijelilo 511.876,00 eura za implementaciju mjera i aktivnosti omladinske politike u okviru šest ključnih ciljeva definisanih Strategijom za mlade 2017 – 2021. i Akcionim planom za implementaciju Strategije za 2018. godinu, radi poboljšanja položaja mladih, njihovog aktivizma, mobilnosti, vještina i kompetencija mladih u svim oblastima njihovog društvenog djelovanja. Izvještaj o realizaciji Akcionog plana pokazuje da je od 95 aktivnosti u potpunosti realizovano 89, ili 93.7 odsto. Kroz realizaciju 96 projekata nevladinih organizacija iz oblasti omladinske politike u 2018. godini, obuhvaćeno je preko20 000 mladih koji su direktno učestvovali u realizaciji projektnih aktivnosti.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije za integraciju lica s invaliditetom u Crnoj Gori (2016-2020) za 2018. godinu. Akcionim planom za period 2018/2019 godinu planirano je ukupno 74 aktivnosti. U toku 2018. godine za realizaciju ili početak realizacije je prispjela 71 aktivnost, od čega je realizovano 28 aktivnosti, odnosno 40 odsto, aktivnosti koje su trenutno u toku realizacije ima 35, odnosno 49 odsto, dok je nerealizovanih aktivnosti 8, ili 11 odsto.

Usvojen je i Izvještaj o stanju sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori u 2018. godini koji će se, shodno članu 36 Zakona o zaštiti i spašavanju, dostaviti Odboru za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.