Standard.

srijeda maj 22

Rastu plate i penzije, ali i javni dug: Ove godine obaramo rekord u turizmu, a počinje sa radom i najbolji…

Majski referendum 2006. donio nam je nezavisnost, ali i mnogo veću odgovornost kada je u pitanju razvoj države i poboljšanje života građana. Prosječna plata je od 2006. do danas duplirana,…

84 hits

srijeda maj 22

Ovako će izgledati nova novčanica od 100 eura

Evropska centralna banka predstavila je u Frankfurtu novi izgled novčanica od 100 i 200 eura koje će biti u opticaju od 28. maja ove godine.

26 hits

utorak maj 21

Drugi blok više nije prioritet za EPCG

Izgradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja u ovom momentu nije prioritet za Elektroprivredu (EPCG) koja je ušla u veliki investicioni ciklus sa ciljem diversifikacije proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prije…

41 hits

utorak maj 21

Apple će platiti preveliku cijenu američkih sankcija Huaveiju

Apple bi mogao imati velike probleme zbog stavljanja Huaveija na crnu listu Amerike.

36 hits

 
 
 
 
srijeda, 17 april 2019 13:35

Kuća meda: Puštena u rad najsavremenija linija za punjenje i pakovanje, vrijednost oko 90 hiljada eura

U Kući meda, u Danilovgradu, danas je obilježen početak rada najsavremenije linije za punjenje i pakovanje meda, vrijednosti oko 90 hiljada eura, čiju nabavku je finansirala Vlada Crne Gore kroz MIDAS projekat sa Svjetskom bankom.

Instaliranjem linije za pakovanje meda zaokružen je proces planiranih prerađivačko - proizvodnih sistema u Kući meda. U prethodnom periodu, nabavljena je i uveliko radi oprema za sterilizaciju i preradu voska, oprema za proizvodnju invertnog sirupa i linija za proizvodnju pogača, čime se značajno doprinijelo podizanju kvaliteta pčelarenja i unapređenju pčelarstva u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Liniju za punjenje i pakovanje meda zvanično je pustio u rad potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović, zajedno sa predstavnicima Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore. Događaju je prisustvovala i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević.

2019 04 17 Kuca meda pustanje u rad nove linije za pakovanje 003

Simović je izrazio zadovoljstvo zbog novog značajnog iskoraka u razvoju crnogorskog pčelarstva, kao i dosadašnjih rezultata postignutih u partnerstvu sa crnogorskim pčelarima.

„Svaki susret sa vrijednim pčelarima je novo ohrabrenje i nova odgovornost. Ohrabrenje zbog vidljivih, konkretnih rezultata koje ostvarujemo u partnerskoj saradnji, i odgovornost da dogovaramo i realizujemo nove razvojne iskorake“, poručio je Simović.

On je kazao da će savremena linija za pakovanje, sa pratećom opremom, omogućiti potrošačima sigurnost pri kupovini crnogorskog meda provjerenog kvaliteta.

2019 04 17 Kuca meda pustanje u rad nove linije za pakovanje 002

Iskazujući ohrabrenje ukupnim razvojnim iskoracima u sektoru pčelarstva, Simović je podsjetio da danas u Crnoj Gori ima oko 4.000 pčelara koji posjeduju sa više od 80.000 pčelinjih društava, što je rast za više od 50% u odnosu na 2010. godinu kada je bilo manje od 2.500 pčelara sa oko 50.000 društava. Ohrabrenje je, kako je kazao, i rast sredstava podrške pčelarstvu koja je u ovoj godini uvećana za 25% u odnosu na prošlu.
Simović je kazao da je zadovoljan i dinamikom realizacije ovogodišnjih pet javnih poziva u sektoru pčelarstva koji se odnose na bespovratnu podršku za mlade pčelare, nabavku voska, nabavku matica, nabavku nastavaka i nabavku opreme za seljenje košnica.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić zahvalio se Vladi Crne Gore i Ministarstvu poljoprivrede na kontinuiranoj podršci koja iz dana u dan rezultira vidljivim razvojem ovog sektora.

2019 04 17 Kuca meda pustanje u rad nove linije za pakovanje 005

„Ređajući zajedničke uspjehe ne znam šta bih izdvojio kao najveći rezultat. Da li je to jedinstvo pčelara ili naša zajednička energija kojom ostvarujemo ove rezultate ili su to rezultati vidljivi golim okom, kakav je objekat Kuće meda, sa svim sadržajima. Za sve nas, projekat otkupa i pakovanja crnogorskog meda ima posebnu važnost. Ovo je projekat koji će u velikoj mjeri unaprijediti crnogorsko pčelarstvo, prije svega kada je riječ o tržištu meda, ali i u dijelu proizvodnje, gdje očekujemo povećanje broja pčelinjih društava, veća ulaganja pčelara i unapređenje tehnologije pčelarenja“, kazao je Miljanić ističući da su u narednom periodu veliki izazovi koje će, kako je izrazio uvjerenje, mudro i partnerski uspješno realizovati.

Kako je istakao, najveću zaslugu za sve postignuto imaju partneri i prijatelji crnogorskih pčelara iz Ministarstva poljoprivrede, na čelu sa ministrom Simovićem.

Dalje aktivnosti na kontroli kvaliteta meda i zaštiti pčela

Simović je današnju posjetu Kući meda iskoristio da se ponovo sastane sa predstavnicima Upravnog odbora Saveza pčelarskih organizacija, kako bi se zajednički sagledala dinamika brojnih aktivnosti koje se sprovode u ovom sektoru i dogovorile dalje aktivnosti na planu njegovog unapređenja.

2019 04 17 Kuca meda pustanje u rad nove linije za pakovanje 011

„Odgovornost koju zajedno preuzimamo nakon sastanka je realizacija nekoliko važnih projekata. Prije svega, izrada Atlasa medonosnog bilja, kao osnove za dalji razvoj crnogorskog pčelarstva, posebno sa aspekta stvaranja dodate vrijednosti, kroz zaštitu oznaka kvaliteta. Takođe, treba nastaviti izradu Studije o strukturi proizvodnje meda, a sve to da bude osnova za Nacionalni pčelarski program“, kazao je Simović.

Na sastanku je ukazano na potrebu daljeg snaženja edukacije pčelara, kao važnog segmenta u bavljenju pčelarstvom, sa animiranjem što većeg broja mladih pčelara. Posebna pažnja, kako je istaknuto, biće na kontinuiranoj akciji kontrole kvaliteta meda na domaćem tržištu, kako bi to bila garancija bezbjednosti i zaštite interesa potrošača, a istovremeno, zaštite našeg, domaćeg, autohtonog crnogorskog meda od nelojalne konkurencije proizvoda koji nije med i ne odgovara parametrima kvaliteta i bezbjednosti hrane. U tom pravcu, Simović je najavio skori završetak realizacije projekta – nabavke savremene laboratorije za kontrolu kvaliteta meda koja će biti ustupljena jednoj instituciji u Crnoj Gori, od čega će pčelari imati benefite, kroz pouzdanost analiza i konkuretne cijene usluga. 

2019 04 17 Kuca meda pustanje u rad nove linije za pakovanje 012

Sve ove aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo, zajedno sa pčelarima, prema riječima potpredsjednika Simovića, garancija su „da će 4.000 crnogorskih pčelara nastaviti da se razvijaju, da će se njihov broj i dalje povećavati, da ćemo imati i sve veći broj mladih pčelara i da će potrošači imati u ponudi sve veće količine kvalitetnog i bezbjednog meda“.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.