Standard.

nedjelja avgust 25

Orlandić zadovoljan ostvarenim rezultatima: 1,7 miliona putnika, prihod 21 milion eura

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić je u intervjuu Pobjedi saopštio da je veoma zadovoljan ostvarenim rezultatima u ovoj godini i najavio da će ona biti uspješnija od rekordne…

112 hits

subota avgust 24

Barska plovidba u minusu zbog kursnih razlika

U ovoj godini nastavljena je stabilnost u poslovanju Barske plovidbe, koja je redovno servisirala svoje dospjele obaveze, a obezbijeđenje i rast poslovnih prihoda, saopštio je Pobjedi izvršni direktor te firme…

317 hits

subota avgust 24

Kostić: Postojeće stanje u Aerodromima ne može garantovati uspjeh

Zadržavanje postojećeg stanja u Aerodromima Crne Gore ne može garantovati uspjeh, jer je državno upravljanje resursima manje efikasno od privatnog, kaže za Vikend novine profesor na Fakultetu za menadžment u…

356 hits

petak avgust 23

Otpremnine u javnom sektoru od 1.050 eura za radnike, do 16.500 za funkcionere

Zaposleni u javnom sektoru koji se prijave za sporazumni prekid radnog odnosa mogu računati na otpremnine od 1.050 do 16.490 eura, u zavisnosti od godina radnog staža i pozicije koju…

723 hits

 
 
 
 
petak, 19 april 2019 07:12

Testiranja se privode kraju: Na jesen počinje sa radom kabl koji će Crnoj Gori donositi desetine miliona eura

Najveći energetski projekat, od sticanja nezavisnosti do danas ušao je u završnu fazu. Kako saznaje portal Standard, na jesen će zvanično biti pušten u rad energetski kabl kojim će biti povezane Crna Gora i Italija. 

Italijanski mediji su objavili da će kabl biti pušten u funkciju u drugom dijelu godine, a Crnogorski elektroprenosni sistem to i zvanično potvrdio.

"CGES je, nakon uspješnog puštanja u probni pogon trafostanice Lastva, krajem prošle godine, 2. aprila pustio u pogon i dalekovod Lastva-Čevo koji je priključen na postojeći 400kV dalekovod „Podgorica – Trebinje“, čime su u potpunosti stvoreni uslovi za nastavak testiranja, koja italijanski partner treba da vrši u konvertorskom postrojenju, kako bi podmorski kabal bio spreman za komercijalnu upotrebu, koja je predviđena za drugu polovinu godine", objasnili su u CGES-u.

Dodaju i da je vrijednost trafostanice Lastva i dalekovoda do Čeva je 60 miliona eura, a ukupna vrijednost projekta, sa izgradnjom dalekovoda od Čeva do Pljevalja iznosi 106 miliona eura. 

"Ovim povezivanjem, elektroenergetski sistem Crne Gore biće stabilniji, a napajanje potrošača električnom energijom sigurnije i kvalitetnije. Povećanjem prenosnih kapaciteta i obezbjeđenjem sigurnog i kvalitetnog napajanja električnom energijom, stvaraju se preduslovi za brži ekonomski razvoj", istakli su u CGES-u.

Cavidotto

Višemilionski prihodi

Izgradnjom drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, zatim najveće solarne elektrane u Evropi, koja će se graditi u Ulcinju, te obnovljivih izvora električne energije, Crna Gora će definitivno postati energetski nezavisna država. 

Ta energetska nezavisnost, pored benefita za građane, koji neće plaćati uvoznu struju, ojačaće crnogorsku ekonomiju, jer ćemo po prvi put biti u prilici da sve viškove električne energije proslijedimo drugim državama u Evropi.

Ono što je najvažnije za našu državu jeste činjenica da ćemo upravo mi biti most preko kojeg ćemo prvenstveno mi, a zatim i druge države da ponude svoju električnu energiju Italiji, koja je dalje može preusmjeriti na pomenute evropske države.

Nakon puštanja u rad energetskog kabla, biće obezbijeđeni i značajni prihodi za Crnu Goru po osnovu udjela CGES u ukupnom kapacitetu kabla od 20 odsto. Prihodi od prenosa električne energije iz regiona preko ove interkonekcije direktna su dobit. Dakle, naša je zemlja glavno čvorište bez kojeg prenos električne energije ka evropskim državama neće moći biti obavljen. 

Vrijednost projekta povezivanja Italije i Crne Gore iznosi oko milijardu eura, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona eura. Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra. U okviru projekta CGES gradi trafostanicu Lastva, koja će koštati 38,5 miliona, te dalekovod od Lastve do Pljevalja vrijedan 67,5 miliona eura.

Struja iz Crne Gore ide dalje u Švajcarsku, Francusku, Austriji, Grčku...

Terna je nedavno objavila šemu na kojoj su detaljno objasnili značaj projekta koji realizuju u partnerstvu sa CGES-om. 

Na šemi se jasno vidi da električna energija kreće od Crne Gore i prvenstveno dolazi u Italiju, koja je već uspješno realizovala projekte povezivanja sa Švajcarskom, Austrijom, Francuskom, Slovenijom, Grčkom i Maltom.

terna

Autor: Nemanja Lacman

 

Posljednji put izmijenjeno petak, 19 april 2019 07:08

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.