Standard.

srijeda maj 22

Rastu plate i penzije, ali i javni dug: Ove godine obaramo rekord u turizmu, a počinje sa radom i najbolji…

Majski referendum 2006. donio nam je nezavisnost, ali i mnogo veću odgovornost kada je u pitanju razvoj države i poboljšanje života građana. Prosječna plata je od 2006. do danas duplirana,…

85 hits

srijeda maj 22

Ovako će izgledati nova novčanica od 100 eura

Evropska centralna banka predstavila je u Frankfurtu novi izgled novčanica od 100 i 200 eura koje će biti u opticaju od 28. maja ove godine.

26 hits

utorak maj 21

Drugi blok više nije prioritet za EPCG

Izgradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja u ovom momentu nije prioritet za Elektroprivredu (EPCG) koja je ušla u veliki investicioni ciklus sa ciljem diversifikacije proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prije…

41 hits

utorak maj 21

Apple će platiti preveliku cijenu američkih sankcija Huaveiju

Apple bi mogao imati velike probleme zbog stavljanja Huaveija na crnu listu Amerike.

37 hits

 
 
 
 
petak, 19 april 2019 07:12

Testiranja se privode kraju: Na jesen počinje sa radom kabl koji će Crnoj Gori donositi desetine miliona eura

Najveći energetski projekat, od sticanja nezavisnosti do danas ušao je u završnu fazu. Kako saznaje portal Standard, na jesen će zvanično biti pušten u rad energetski kabl kojim će biti povezane Crna Gora i Italija. 

Italijanski mediji su objavili da će kabl biti pušten u funkciju u drugom dijelu godine, a Crnogorski elektroprenosni sistem to i zvanično potvrdio.

"CGES je, nakon uspješnog puštanja u probni pogon trafostanice Lastva, krajem prošle godine, 2. aprila pustio u pogon i dalekovod Lastva-Čevo koji je priključen na postojeći 400kV dalekovod „Podgorica – Trebinje“, čime su u potpunosti stvoreni uslovi za nastavak testiranja, koja italijanski partner treba da vrši u konvertorskom postrojenju, kako bi podmorski kabal bio spreman za komercijalnu upotrebu, koja je predviđena za drugu polovinu godine", objasnili su u CGES-u.

Dodaju i da je vrijednost trafostanice Lastva i dalekovoda do Čeva je 60 miliona eura, a ukupna vrijednost projekta, sa izgradnjom dalekovoda od Čeva do Pljevalja iznosi 106 miliona eura. 

"Ovim povezivanjem, elektroenergetski sistem Crne Gore biće stabilniji, a napajanje potrošača električnom energijom sigurnije i kvalitetnije. Povećanjem prenosnih kapaciteta i obezbjeđenjem sigurnog i kvalitetnog napajanja električnom energijom, stvaraju se preduslovi za brži ekonomski razvoj", istakli su u CGES-u.

Cavidotto

Višemilionski prihodi

Izgradnjom drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, zatim najveće solarne elektrane u Evropi, koja će se graditi u Ulcinju, te obnovljivih izvora električne energije, Crna Gora će definitivno postati energetski nezavisna država. 

Ta energetska nezavisnost, pored benefita za građane, koji neće plaćati uvoznu struju, ojačaće crnogorsku ekonomiju, jer ćemo po prvi put biti u prilici da sve viškove električne energije proslijedimo drugim državama u Evropi.

Ono što je najvažnije za našu državu jeste činjenica da ćemo upravo mi biti most preko kojeg ćemo prvenstveno mi, a zatim i druge države da ponude svoju električnu energiju Italiji, koja je dalje može preusmjeriti na pomenute evropske države.

Nakon puštanja u rad energetskog kabla, biće obezbijeđeni i značajni prihodi za Crnu Goru po osnovu udjela CGES u ukupnom kapacitetu kabla od 20 odsto. Prihodi od prenosa električne energije iz regiona preko ove interkonekcije direktna su dobit. Dakle, naša je zemlja glavno čvorište bez kojeg prenos električne energije ka evropskim državama neće moći biti obavljen. 

Vrijednost projekta povezivanja Italije i Crne Gore iznosi oko milijardu eura, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona eura. Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra. U okviru projekta CGES gradi trafostanicu Lastva, koja će koštati 38,5 miliona, te dalekovod od Lastve do Pljevalja vrijedan 67,5 miliona eura.

Struja iz Crne Gore ide dalje u Švajcarsku, Francusku, Austriji, Grčku...

Terna je nedavno objavila šemu na kojoj su detaljno objasnili značaj projekta koji realizuju u partnerstvu sa CGES-om. 

Na šemi se jasno vidi da električna energija kreće od Crne Gore i prvenstveno dolazi u Italiju, koja je već uspješno realizovala projekte povezivanja sa Švajcarskom, Austrijom, Francuskom, Slovenijom, Grčkom i Maltom.

terna

Autor: Nemanja Lacman

 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno petak, 19 april 2019 07:08

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.