Standard.

utorak septembar 17

Radulović za Standard: Siva ekonomija uzima iz usta našoj djeci, svaki skriveni euro - jedan je manje za vrtiće, škole,…

Sasvim sam siguran da će prihodi od turizma premašiti prošlogodišnji rekord, ocijenio je u intervjuu za protal Standard ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. Prema njegovim riječima sive ekonomije…

674 hits

utorak septembar 17

Dvije kompanije u trci za napajanje auto-puta strujom

Na drugi tender za radove na izgradnji sistema trajnog napajanja električnom energijom dionice auto-puta Bar Boljare od Smokovca do Mateševa, stigle su dvije ponude, saopštio je Pobjedi izvršni direktor kompanije…

423 hits

ponedjeljak septembar 16

Marković: Neka Han brine o standardima u njegovoj zemlji, mi radimo u interesu građana

Objavljeno u: Ekonomija

by Jovana

“Neka komesar za proširenje Johanes Han brine o standardima rješavanja socijalnih-stambenih potreba u svojoj zemlji, u okviru EU, a mi smo dužni da radimo u intreresu naših građana. Ovo nije…

366 hits

ponedjeljak septembar 16

Cetinjski prerađivači zainteresovani za novu podršku kroz IPARD

Objavljeno u: Ekonomija

by Jovana

Na Cetinju je danas održana prezentacija drugog Javnog poziva za podršku investicijama u preradu kroz IPARD program na kojoj su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja upoznali prisutne prerađivače sa procedurama realizacije…

362 hits

 
 
 
 
nedjelja, 05 maj 2019 08:47

Inspekcija prošle godine na radnom mjestu zatekla 2.122 osobe bez ugovora o radu

Najviše inspektora fali Tržišnoj, Turističkoj i Inspekciji rada, kazao je u intervjuu za „Dan” direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta. On je naglasio da su svi kadrovi koji rade u Upravi zaposleni isključivo na osnovu profesionalnih kvalifikacija i da je njihovo političko opredjeljenje individualna stvar.

Govoreći o (ne)adekvatnoj zaštiti radnika u Crnoj Gori od strane Inspekcije rada, Košuta je kazao da je problem što zaposleni usled straha od otkaza ne smiju da prijave poslodavca koji uspijeva da sprovodi određene neregularnosti pokrivajući ih papirološki. Košuta upozorava da je inspekcija prošle godine na radnom mjestu zatekla 2.122 osobe bez ugovora o radu.

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove su u 2018. godini obavili skoro 65.000 inspekcijskih pregleda, u kojima je utvrđeno preko 25.000 nepravilnosti. U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti inspektori su donosili preventivne mjere ukazivanja, rješenja o otklanjanju neravilnosti, ali i novčane kazne u iznosu od preko pet miliona eura, aukupni ostvareni finansijski efekat inspekcijskog nadzora zajedno sa spoljnotrgovinskim prometom iznosi blizu šest miliona eura”, kazao je on.

Košuta je istakao da, pored ostalih nadležnosti, inspekcije su se posebnim akcentom usmjerile na suzbijanje sive ekonomije koja direktno onemogućava lojalnu konkurenciju i usporava rast društvenog standarda.

Moramo napomenuti da je 2017. godine jedan broj inspekcija prešao u druge institucije Poljoprivredna, Ribarska, Veterinarska i Fitosanitarna inspekcija, Građevinska, Urbanistička i Inspekcija zaštite prostora u druge organe. I pored toga, lani je utvrđeno 900 nepravilnosti više nego u 2017. godini. Ovu činjenicu možemo objasniti time da se poslednjih godina konstantno uvećava broj privrednih subjekata, pa samim tim i broj utvrđenih nepravilnosti, iako revnosnim nadzorom naših inspekcija u znatnoj mjeri utičemo da što više privrednih subjekata svoje poslovanje uskladi sa zakonskim normama”, naveo je on.

Od kako je Košuta na čelu uprave zaposlena su 64 službenika.

Kada sam došao na njeno čelo ukupno je bilo 257 službenika, a trenutno ih je 275. Ove cifre ne treba da zbunjuju jer su u novembru 2017. godine 27 inspektora iz Građevinske, Urbanističke i Inspekcije zaštite prostora prešli u Ministarstvo održivog razvoja i turizma, neki su penzionisani, a neki prešli u druge državne organe”, objasnio je on.

Kako je istakao, Inspekcija rada revnosno i u kontinuitetu kontroliše zakonitost zapošljavanja i trudi se da kroz svoja ovlašćenja što je moguće više zaštiti zaposlene.

Međutim, često je problem što zaposleni usled straha od otkaza ne smiju da prijave poslodavca koji u određenim slučajevima uspijeva da sprovodi neregularnosti pokrivajući ih papirološki. I pored toga, u prošloj godini Inspekcija rada je, ipak, ostvarila dobre rezultate u sprečavanju angažovanja radnika na crno”, naglasio je Košuta.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.