Standard.

nedjelja avgust 25

Orlandić zadovoljan ostvarenim rezultatima: 1,7 miliona putnika, prihod 21 milion eura

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić je u intervjuu Pobjedi saopštio da je veoma zadovoljan ostvarenim rezultatima u ovoj godini i najavio da će ona biti uspješnija od rekordne…

102 hits

subota avgust 24

Barska plovidba u minusu zbog kursnih razlika

U ovoj godini nastavljena je stabilnost u poslovanju Barske plovidbe, koja je redovno servisirala svoje dospjele obaveze, a obezbijeđenje i rast poslovnih prihoda, saopštio je Pobjedi izvršni direktor te firme…

307 hits

subota avgust 24

Kostić: Postojeće stanje u Aerodromima ne može garantovati uspjeh

Zadržavanje postojećeg stanja u Aerodromima Crne Gore ne može garantovati uspjeh, jer je državno upravljanje resursima manje efikasno od privatnog, kaže za Vikend novine profesor na Fakultetu za menadžment u…

345 hits

petak avgust 23

Otpremnine u javnom sektoru od 1.050 eura za radnike, do 16.500 za funkcionere

Zaposleni u javnom sektoru koji se prijave za sporazumni prekid radnog odnosa mogu računati na otpremnine od 1.050 do 16.490 eura, u zavisnosti od godina radnog staža i pozicije koju…

712 hits

 
 
 
 
utorak, 14 maj 2019 13:41

Poslovni dnevnik: Crnogorski vinski turizam mamac za goste iz cijelog svijeta

FOTO: Poslovni dnevnik FOTO: Poslovni dnevnik

Crna Gora se može okarakterizirati kao vinogradarska zemlja, a vino je već godinama jedan od najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda u izvozu, proizvod s vanjskotrgovinskim suficitom, jer je vrijednost izvezenog vina gotovo dvostruko veća od vrijednosti uvezenog, piše hrvatski "Poslovni dnevnik" u nastavaku priče o crnogorskom vinogradarstvu i vinarstvu.

U posljednjih 10 godina kako navode, jasno se izdvajaju dva trenda u strukturi investiranja u vinogradarsko-vinskom sektoru. Prvi dio je sađenje novih vinograda i obnova postojećih, dok se u drugoj fazi investira u opremanje prerađivačkih kapaciteta, rekonstrukciju i izgradnju novih vinarija te u projekte vinskog turizma.

"U već dobro utabanim Vinskim putevima, turisti uživaju u gostoprimstvu crnogorskih vinara, a ugođaj upotpunjuju kamenom zidane tradicionalne kućice, idealne za čuvanje i degustaciju vina. Upravo su turisti nazvali Crnu Goru malom zemljom velikih vina", kaže Marija Krstić, načelnica Direkcije za biljnu proizvodnju i inspekcijski nadzor u Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Manju vinsku priču i kontinuirana ulaganja u vinski turizam priča porodični biznis vinarije Kopitović. Riječ je o porodici koja se dugo bavi uzgojem vinove loze, ali vinarija je službeno osnovana 2006. godine i čini je konoba stara oko 300 godina i degustacijska sala izgrađena u autentičnom stilu, kapaciteta 40 mjesta. Ponosni su vlasnici bronzane nagrade Bijelo grozd za vinski turizam.

"Vinarstvo i vinogradarstvo smo povezali s vinskim turizmom i u cjelokupan posao uključena je isključivo naša porodica, svi smo našli neki zadatak. Posjetitelji naše vinarije iz raznih su zemalja svijeta. Gosti koji dolaze preko turističkih agencija su s evropskog područja, kao što su Skandinavija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, ali tu su i individualni gosti koji nas pronađu preko TripAdvisora, kao i Facebooka i Instagrama. Na raspolaganju su im tri ponude koje obuhvataju degustaciju lokalne hrane i nacionalnog jela "sač" u kombinaciji s našim vinima. "Gosti koji degustiraju naša vina žele probati autohtone sorte i vrlo su zadovoljni", poručuju iz vinarije Kopitović.

Kreće projekt Vinsko selo

Posebna ulaganja u sektor vinskog turizma ima kompanija Plantaže. Najstariji podrum Plantaža - Lješkopolje, renoviran je i pretvoren u podrum za odležavanje specijalnih serija u kojem se danas proizvode vina iz premium i ultra premium segmenta. Obnovom i otvaranjem vinskog podruma Šipčanik 2007., smještenog u srcu vinograda, otvoreno je novo poglavlje istoriji Plantaža. U planu im je i obnova restorana Mareza te realizacija projekta Vinsko selo.

Brižno osmišljeni programi

"Do sada su desetine hiljada turista uživale u brižno osmišljenim programima. Nudi se nadlijetanje nepreglednih čokota koji okružuju aerodrom Golubovci, vožnja turističkim vozom kroz vinograd koji se prostire na više od 23 kvadratna kilometra, te konzumacija bogate palete vina Plantaža, kao i monumentalni hodnik vinskog podruma Šipčanik. Tu je i ponos kompanije - Stari podrum Lješkopolje, uz konje u konjičkom centru Vranac i Skadarsko jezero.

"Ovo su samo fragmenti vinskog turizma koje Plantaže pružaju gostima", pohvalili su se iz Plantaža. Njihovi gosti su uglavnom iz zemalja Evropske unije i to Francuzi, Slovenci, Austrijanci i Poljaci, a u slučaju individualnih dolazaka tu su gosti koji dolaze iz različitih zemalja svijeta od Amerike, Kine i Rusije do Australije.

Posebne degustacije

U podruma Šipčanik Plantaže nude slaganje vina i hrane po odabranom programu. Može se izabrati između degustacije vina uz bruskete sa sirom, maslinovim uljem i ruzmarinom, degustacija pet vina uz selekciju sireva i degustacija četiri vina uz tradicionalnu crnogorsku zakusku, ili pak domaće specijalitete s pet vina.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.