Standard.

četvrtak maj 23

Saznajte kako da izaberete tarifni modeli i smanjte račune za struju

Standardni, plavi, crveni ili zeleni... Koji tarifni paket izabrati? Zašto baš taj? Kako? Da li će računi za struju biti veći? Ovo su samo neka od pitanja koja muče crnogorske…

52 hits

petak maj 24

Marković na Poslovnom forumu: Članstvom u NATO postali smo sigurna destinacija za turiste i investitore

Premijer Duško Marković rekao je na Poslovnom forumu Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija da je naša zemlja članstvom u NATO-u dobila predznak sigurne destinacije i za turiste i za…

26 hits

petak maj 24

Kinezi oslobođeni od plaćanja 24 miliona eura carina i akciza

Glavni izvođač radova na autoputu, kineska kompanija CRBC od maja 2015. godine, pa do danas oslobođena je od plaćanja 24 miliona eura za carinu i akcizu, pokazuju podaci Uprave carina.

14 hits

petak maj 24

Miloš Marović za 13 godina prihodovao 1.500.000 eura

Miloš Marović je od 2002. do 2014. godine ostvario prihode koji su nadmašili njegove rashode, navodi se u dopunskom nalazu finansijske struke koji su potpisali vještaci Predrag Rakočević i Hamid…

22 hits

 
 
 
 
utorak, 14 maj 2019 13:41

Poslovni dnevnik: Crnogorski vinski turizam mamac za goste iz cijelog svijeta

Crna Gora se može okarakterizirati kao vinogradarska zemlja, a vino je već godinama jedan od najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda u izvozu, proizvod s vanjskotrgovinskim suficitom, jer je vrijednost izvezenog vina gotovo dvostruko veća od vrijednosti uvezenog, piše hrvatski "Poslovni dnevnik" u nastavaku priče o crnogorskom vinogradarstvu i vinarstvu.

FOTO: Poslovni dnevnik FOTO: Poslovni dnevnik

U posljednjih 10 godina kako navode, jasno se izdvajaju dva trenda u strukturi investiranja u vinogradarsko-vinskom sektoru. Prvi dio je sađenje novih vinograda i obnova postojećih, dok se u drugoj fazi investira u opremanje prerađivačkih kapaciteta, rekonstrukciju i izgradnju novih vinarija te u projekte vinskog turizma.

"U već dobro utabanim Vinskim putevima, turisti uživaju u gostoprimstvu crnogorskih vinara, a ugođaj upotpunjuju kamenom zidane tradicionalne kućice, idealne za čuvanje i degustaciju vina. Upravo su turisti nazvali Crnu Goru malom zemljom velikih vina", kaže Marija Krstić, načelnica Direkcije za biljnu proizvodnju i inspekcijski nadzor u Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Manju vinsku priču i kontinuirana ulaganja u vinski turizam priča porodični biznis vinarije Kopitović. Riječ je o porodici koja se dugo bavi uzgojem vinove loze, ali vinarija je službeno osnovana 2006. godine i čini je konoba stara oko 300 godina i degustacijska sala izgrađena u autentičnom stilu, kapaciteta 40 mjesta. Ponosni su vlasnici bronzane nagrade Bijelo grozd za vinski turizam.

"Vinarstvo i vinogradarstvo smo povezali s vinskim turizmom i u cjelokupan posao uključena je isključivo naša porodica, svi smo našli neki zadatak. Posjetitelji naše vinarije iz raznih su zemalja svijeta. Gosti koji dolaze preko turističkih agencija su s evropskog područja, kao što su Skandinavija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, ali tu su i individualni gosti koji nas pronađu preko TripAdvisora, kao i Facebooka i Instagrama. Na raspolaganju su im tri ponude koje obuhvataju degustaciju lokalne hrane i nacionalnog jela "sač" u kombinaciji s našim vinima. "Gosti koji degustiraju naša vina žele probati autohtone sorte i vrlo su zadovoljni", poručuju iz vinarije Kopitović.

Kreće projekt Vinsko selo

Posebna ulaganja u sektor vinskog turizma ima kompanija Plantaže. Najstariji podrum Plantaža - Lješkopolje, renoviran je i pretvoren u podrum za odležavanje specijalnih serija u kojem se danas proizvode vina iz premium i ultra premium segmenta. Obnovom i otvaranjem vinskog podruma Šipčanik 2007., smještenog u srcu vinograda, otvoreno je novo poglavlje istoriji Plantaža. U planu im je i obnova restorana Mareza te realizacija projekta Vinsko selo.

Brižno osmišljeni programi

"Do sada su desetine hiljada turista uživale u brižno osmišljenim programima. Nudi se nadlijetanje nepreglednih čokota koji okružuju aerodrom Golubovci, vožnja turističkim vozom kroz vinograd koji se prostire na više od 23 kvadratna kilometra, te konzumacija bogate palete vina Plantaža, kao i monumentalni hodnik vinskog podruma Šipčanik. Tu je i ponos kompanije - Stari podrum Lješkopolje, uz konje u konjičkom centru Vranac i Skadarsko jezero.

"Ovo su samo fragmenti vinskog turizma koje Plantaže pružaju gostima", pohvalili su se iz Plantaža. Njihovi gosti su uglavnom iz zemalja Evropske unije i to Francuzi, Slovenci, Austrijanci i Poljaci, a u slučaju individualnih dolazaka tu su gosti koji dolaze iz različitih zemalja svijeta od Amerike, Kine i Rusije do Australije.

Posebne degustacije

U podruma Šipčanik Plantaže nude slaganje vina i hrane po odabranom programu. Može se izabrati između degustacije vina uz bruskete sa sirom, maslinovim uljem i ruzmarinom, degustacija pet vina uz selekciju sireva i degustacija četiri vina uz tradicionalnu crnogorsku zakusku, ili pak domaće specijalitete s pet vina.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.