Standard.

četvrtak maj 23

Saznajte kako da izaberete tarifni modeli i smanjte račune za struju

Standardni, plavi, crveni ili zeleni... Koji tarifni paket izabrati? Zašto baš taj? Kako? Da li će računi za struju biti veći? Ovo su samo neka od pitanja koja muče crnogorske…

56 hits

petak maj 24

Marković na Poslovnom forumu: Članstvom u NATO postali smo sigurna destinacija za turiste i investitore

Premijer Duško Marković rekao je na Poslovnom forumu Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija da je naša zemlja članstvom u NATO-u dobila predznak sigurne destinacije i za turiste i za…

27 hits

petak maj 24

Kinezi oslobođeni od plaćanja 24 miliona eura carina i akciza

Glavni izvođač radova na autoputu, kineska kompanija CRBC od maja 2015. godine, pa do danas oslobođena je od plaćanja 24 miliona eura za carinu i akcizu, pokazuju podaci Uprave carina.

14 hits

petak maj 24

Miloš Marović za 13 godina prihodovao 1.500.000 eura

Miloš Marović je od 2002. do 2014. godine ostvario prihode koji su nadmašili njegove rashode, navodi se u dopunskom nalazu finansijske struke koji su potpisali vještaci Predrag Rakočević i Hamid…

22 hits

 
 
 
 
srijeda, 15 maj 2019 07:30

Deponenti Atlas banke se žale što im minus sa kartice odbijaju od depozita

Fondu za zaštitu depozita do sada je stiglo 15 prigovora na isplatu deponentima Atlas banke u stečaju. Najviše žalbi je na visinu obračunatog garantovanog depozita i na pravo na isplatu, kazao je Pobjedi direktor ovog fonda Predrag Marković.

Stečaj u Atlas banku uveden je 5. aprila, a Fond za zaštitu depozita počeo je isplatu garantovanog depozita 24. aprila za 90.015 deponenata u ukupnom iznosu od 89,5 miliona preko filijala CKB, Hipotekarne, NLB i Sosijete ženeral banke. Ukupni depoziti kod Atlas banke su 186,4 miliona, a 3,2 hiljade klijenata ima depozite veće od garantovanih.

Na pitanje koji deponenti se najviše žale, Marković kaže da su to oni koji su, osim depozita, imali i dug po osnovu kartica.

“Stečajni upravnik nam je dostavio spisak klijenata koji imaju dug po osnovu kartica kao privremenu blokadu za isplatu. Nakon provjere dostavio nam je podatke o kakvoj se obavezi radi, odnosno da se depozit može isplatiti uz umanjenje za dug po osnovu minusa na karticama”, objašnjava Marković.

Ne žale se, kaže on, samo fizička lica nego i pravna koja su isključena iz isplate garantovanog depozita.

“Žalbe se odnose na isključenja za koja deponenti nijesu znali. Uglavnom se radi o školama, mjesnim zajednicama i sličnim institucijama, koje su po Zakonu o zaštiti depozita isključene”, objašnjava direktor Fonda.

Iz prava na isplatu isključeno je 413 deponenata sa ukupnim iznosom od 5,34 miliona eura.

Ima i dosta deponenata koji su mijenjali identifikaciona dokumenta, a prema riječima Markovića uglavnom se radi o nerezidentima.

“Takvima će banka omogućiti isplatu uz prezentaciju novog i starog identifikacionog dokumenta, koji je registrovan u bazi podataka. Ako deponent nema stari dokument, upoređenje novog s ovim će uraditi Atlas banka u stečaju i nakon toga izdati potvrdu sa kojom se može preuzeti garantovani depozit. Bankama isplatiocima dostavljena je instrukcija kako da postupaju u konkretnom slučaju i nadamo se da u daljem postupku isplate neće biti problema ove vrste”, kaže Marković.

Dodaje da nemaju podatak koliko je ljudi mijenjalo dokumente.

“Imamo podatak da se u našem office javilo dvadesetak deponenata sa tim problemom, a putem mejla osam. Svi su upućeni na postupak naveden u instrukciji, tako da danas, iako je bilo 210 deponenata za isplatu garantovanog depozita od 1,6 miliona eura, niko se nije javio sa ovim problemom”, objasnio je Marković.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.