Standard.

nedjelja avgust 25

Orlandić zadovoljan ostvarenim rezultatima: 1,7 miliona putnika, prihod 21 milion eura

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić je u intervjuu Pobjedi saopštio da je veoma zadovoljan ostvarenim rezultatima u ovoj godini i najavio da će ona biti uspješnija od rekordne…

108 hits

subota avgust 24

Barska plovidba u minusu zbog kursnih razlika

U ovoj godini nastavljena je stabilnost u poslovanju Barske plovidbe, koja je redovno servisirala svoje dospjele obaveze, a obezbijeđenje i rast poslovnih prihoda, saopštio je Pobjedi izvršni direktor te firme…

313 hits

subota avgust 24

Kostić: Postojeće stanje u Aerodromima ne može garantovati uspjeh

Zadržavanje postojećeg stanja u Aerodromima Crne Gore ne može garantovati uspjeh, jer je državno upravljanje resursima manje efikasno od privatnog, kaže za Vikend novine profesor na Fakultetu za menadžment u…

351 hits

petak avgust 23

Otpremnine u javnom sektoru od 1.050 eura za radnike, do 16.500 za funkcionere

Zaposleni u javnom sektoru koji se prijave za sporazumni prekid radnog odnosa mogu računati na otpremnine od 1.050 do 16.490 eura, u zavisnosti od godina radnog staža i pozicije koju…

719 hits

 
 
 
 
srijeda, 15 maj 2019 07:30

Deponenti Atlas banke se žale što im minus sa kartice odbijaju od depozita

Fondu za zaštitu depozita do sada je stiglo 15 prigovora na isplatu deponentima Atlas banke u stečaju. Najviše žalbi je na visinu obračunatog garantovanog depozita i na pravo na isplatu, kazao je Pobjedi direktor ovog fonda Predrag Marković.

Stečaj u Atlas banku uveden je 5. aprila, a Fond za zaštitu depozita počeo je isplatu garantovanog depozita 24. aprila za 90.015 deponenata u ukupnom iznosu od 89,5 miliona preko filijala CKB, Hipotekarne, NLB i Sosijete ženeral banke. Ukupni depoziti kod Atlas banke su 186,4 miliona, a 3,2 hiljade klijenata ima depozite veće od garantovanih.

Na pitanje koji deponenti se najviše žale, Marković kaže da su to oni koji su, osim depozita, imali i dug po osnovu kartica.

“Stečajni upravnik nam je dostavio spisak klijenata koji imaju dug po osnovu kartica kao privremenu blokadu za isplatu. Nakon provjere dostavio nam je podatke o kakvoj se obavezi radi, odnosno da se depozit može isplatiti uz umanjenje za dug po osnovu minusa na karticama”, objašnjava Marković.

Ne žale se, kaže on, samo fizička lica nego i pravna koja su isključena iz isplate garantovanog depozita.

“Žalbe se odnose na isključenja za koja deponenti nijesu znali. Uglavnom se radi o školama, mjesnim zajednicama i sličnim institucijama, koje su po Zakonu o zaštiti depozita isključene”, objašnjava direktor Fonda.

Iz prava na isplatu isključeno je 413 deponenata sa ukupnim iznosom od 5,34 miliona eura.

Ima i dosta deponenata koji su mijenjali identifikaciona dokumenta, a prema riječima Markovića uglavnom se radi o nerezidentima.

“Takvima će banka omogućiti isplatu uz prezentaciju novog i starog identifikacionog dokumenta, koji je registrovan u bazi podataka. Ako deponent nema stari dokument, upoređenje novog s ovim će uraditi Atlas banka u stečaju i nakon toga izdati potvrdu sa kojom se može preuzeti garantovani depozit. Bankama isplatiocima dostavljena je instrukcija kako da postupaju u konkretnom slučaju i nadamo se da u daljem postupku isplate neće biti problema ove vrste”, kaže Marković.

Dodaje da nemaju podatak koliko je ljudi mijenjalo dokumente.

“Imamo podatak da se u našem office javilo dvadesetak deponenata sa tim problemom, a putem mejla osam. Svi su upućeni na postupak naveden u instrukciji, tako da danas, iako je bilo 210 deponenata za isplatu garantovanog depozita od 1,6 miliona eura, niko se nije javio sa ovim problemom”, objasnio je Marković.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.