Standard.

četvrtak maj 23

Saznajte kako da izaberete tarifni modeli i smanjte račune za struju

Standardni, plavi, crveni ili zeleni... Koji tarifni paket izabrati? Zašto baš taj? Kako? Da li će računi za struju biti veći? Ovo su samo neka od pitanja koja muče crnogorske…

52 hits

petak maj 24

Marković na Poslovnom forumu: Članstvom u NATO postali smo sigurna destinacija za turiste i investitore

Premijer Duško Marković rekao je na Poslovnom forumu Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija da je naša zemlja članstvom u NATO-u dobila predznak sigurne destinacije i za turiste i za…

26 hits

petak maj 24

Kinezi oslobođeni od plaćanja 24 miliona eura carina i akciza

Glavni izvođač radova na autoputu, kineska kompanija CRBC od maja 2015. godine, pa do danas oslobođena je od plaćanja 24 miliona eura za carinu i akcizu, pokazuju podaci Uprave carina.

14 hits

petak maj 24

Miloš Marović za 13 godina prihodovao 1.500.000 eura

Miloš Marović je od 2002. do 2014. godine ostvario prihode koji su nadmašili njegove rashode, navodi se u dopunskom nalazu finansijske struke koji su potpisali vještaci Predrag Rakočević i Hamid…

22 hits

 
 
 
 
srijeda, 15 maj 2019 19:06

Simović: Otvoreni smo za saradnju, posebno kada su u pitanju projekti koji imaju ekonomku opravdanost

Crna Gora je otvorena zemlja, spremna za saradnju sa svim zemljama svijeta, posebno kada su u pitanju projekti koji imaju ekonomku opravdanost i donose korist našim građanima, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku poilitiku i finansijski sistem Milutin Simović. On je, kako je saopšteno iz Vlade, održao danas uvodno izlaganje na događaju „Destinacije u usponu 2019 – Crna Gora“, koji je u organizaciji Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) i kompanije Grimex Consult, u partnerstvu sa austrijskom medijskom kućom „Die Presse“ održao u Beču.

Na događaju su uz učešće privredne delegacije Crne Gore, predvođene predsjednikom Privredne komore Crne Gore Vlastimirom Golubovićem prezentovane privredne mogućnosti, resursi i investicioni projekti i potencijali Crne Gore. Bila je to, nakon nekoliko poslovnih foruma održanih u prethodnom periodu, dobra prilika za ostvarivanje neposrednijih kontakata austrijskih investitora i crnogorskih kompanija.

Učestvovao je i naš proslavljeni fudbaler i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, koji je dio svoje slavne karijere proveo u Austriji.

Simović je, kako se navodi u saopštenju, zahvalio austrijskim kompanijama na brojnom prisustvu na ovom događaju, koje pokazuje inicijalno značajno interesovanje za saradnju sa Crnom Gorom i našim kompanijama i privrednicima.

Austrijske privrednike je informisao da je današnja Crna Gora moderna, demokratska, otvorena, politički stabilna, multikonfesionalna i građanska država, članica NATO, Svjetske trgovinske organizacije, Svjetske banke i svih relevantnih međunarodnih političkih i ekonomskih organizacija, i vjerujemo prva naredna punopravna članica Evropske unije.

Saopštavajući veoma dobre pokazatelje o rastu crnogorske ekonomije u protekle tri godine, i činjenicu da je Crna Gora među zemljama Evrope koje ostvaruju najveći rast BDP-a, i među najbrže rastućim ekonomijama Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, Simović je najavio da će dinamičan ekonomski rast u Crnoj Gori biti realnost i u narednim godinama.

Učesnike događaja potpredsjednik Vlade je upoznao sa projektima koje realizujemo u oblasti saobraćajne infrastrukture, koji nas još bolje povezuju sa regionom i ključnim evropskim tržištima i vodeći projektom u toj oblasti - autoputem od Bara do granice sa Srbijom.

„Postavljanjem energetskog podmorskog kabla do Italije i izgradnjom novih energetskih izvora postajemo energetski hub u Jugoistočnoj Evropi“ istakao je Simović.

On je pozvao austrijske uvoznike i kompanije u oblasti trgovine hranom da obrate pažnju na crnogorske organske proizvode i uspostave saradnju sa našim proizvođačima i prodavcima, obrazlažući to činjenicom da su proizvodi iz Crne Gore visoko kvalitetni i sasvim sigurno će naći svoje mjesto na austrijskom tržištu.

Govoreći o strateškim ciljevima Crne Gore, potpredsjednik Simović je kazao da je punopravno članstvo u EU naredni državni cilj koji želimo ostvariti.

“Vjerujemo da ćemo biti prva naredna članica tog najnaprednijeg kluba razvijenih država. Crna Gora je otvorena zemlja, spremna za saradnju sa svim zemljama svijeta, posebno kada su u pitanju projekti koji imaju ekonomku opravdanost i donose korist našim građanima“, istakao je Simović.

Potpredsjednik Vlade je pozvao austrijske kompanije da nakon ovog događaja posjete Crnu Goru uvjere se da ono što su danas upoznati nije promotivna, marketinška priča bez pokrića, već stvarnost koju moraju iskoristiti u cilju pokretanja i širenja biznisa na Zapadnom Balkanu, a preko Crne Gore.

Prezentacije na događaju „Destinacije u usponu 2019 – Crna Gora“ su održali i sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i brojne crnogorske kompanije.

Ovim povodom medijska kuća „Die Presse“ je u štampanom i online izdanju objavila specijalni dodatak o Crnoj Gori.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.