Standard.

nedjelja avgust 25

Orlandić zadovoljan ostvarenim rezultatima: 1,7 miliona putnika, prihod 21 milion eura

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić je u intervjuu Pobjedi saopštio da je veoma zadovoljan ostvarenim rezultatima u ovoj godini i najavio da će ona biti uspješnija od rekordne…

102 hits

subota avgust 24

Barska plovidba u minusu zbog kursnih razlika

U ovoj godini nastavljena je stabilnost u poslovanju Barske plovidbe, koja je redovno servisirala svoje dospjele obaveze, a obezbijeđenje i rast poslovnih prihoda, saopštio je Pobjedi izvršni direktor te firme…

307 hits

subota avgust 24

Kostić: Postojeće stanje u Aerodromima ne može garantovati uspjeh

Zadržavanje postojećeg stanja u Aerodromima Crne Gore ne može garantovati uspjeh, jer je državno upravljanje resursima manje efikasno od privatnog, kaže za Vikend novine profesor na Fakultetu za menadžment u…

345 hits

petak avgust 23

Otpremnine u javnom sektoru od 1.050 eura za radnike, do 16.500 za funkcionere

Zaposleni u javnom sektoru koji se prijave za sporazumni prekid radnog odnosa mogu računati na otpremnine od 1.050 do 16.490 eura, u zavisnosti od godina radnog staža i pozicije koju…

712 hits

 
 
 
 
srijeda, 15 maj 2019 19:06

Simović: Otvoreni smo za saradnju, posebno kada su u pitanju projekti koji imaju ekonomku opravdanost

Crna Gora je otvorena zemlja, spremna za saradnju sa svim zemljama svijeta, posebno kada su u pitanju projekti koji imaju ekonomku opravdanost i donose korist našim građanima, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku poilitiku i finansijski sistem Milutin Simović. On je, kako je saopšteno iz Vlade, održao danas uvodno izlaganje na događaju „Destinacije u usponu 2019 – Crna Gora“, koji je u organizaciji Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) i kompanije Grimex Consult, u partnerstvu sa austrijskom medijskom kućom „Die Presse“ održao u Beču.

Na događaju su uz učešće privredne delegacije Crne Gore, predvođene predsjednikom Privredne komore Crne Gore Vlastimirom Golubovićem prezentovane privredne mogućnosti, resursi i investicioni projekti i potencijali Crne Gore. Bila je to, nakon nekoliko poslovnih foruma održanih u prethodnom periodu, dobra prilika za ostvarivanje neposrednijih kontakata austrijskih investitora i crnogorskih kompanija.

Učestvovao je i naš proslavljeni fudbaler i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, koji je dio svoje slavne karijere proveo u Austriji.

Simović je, kako se navodi u saopštenju, zahvalio austrijskim kompanijama na brojnom prisustvu na ovom događaju, koje pokazuje inicijalno značajno interesovanje za saradnju sa Crnom Gorom i našim kompanijama i privrednicima.

Austrijske privrednike je informisao da je današnja Crna Gora moderna, demokratska, otvorena, politički stabilna, multikonfesionalna i građanska država, članica NATO, Svjetske trgovinske organizacije, Svjetske banke i svih relevantnih međunarodnih političkih i ekonomskih organizacija, i vjerujemo prva naredna punopravna članica Evropske unije.

Saopštavajući veoma dobre pokazatelje o rastu crnogorske ekonomije u protekle tri godine, i činjenicu da je Crna Gora među zemljama Evrope koje ostvaruju najveći rast BDP-a, i među najbrže rastućim ekonomijama Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, Simović je najavio da će dinamičan ekonomski rast u Crnoj Gori biti realnost i u narednim godinama.

Učesnike događaja potpredsjednik Vlade je upoznao sa projektima koje realizujemo u oblasti saobraćajne infrastrukture, koji nas još bolje povezuju sa regionom i ključnim evropskim tržištima i vodeći projektom u toj oblasti - autoputem od Bara do granice sa Srbijom.

„Postavljanjem energetskog podmorskog kabla do Italije i izgradnjom novih energetskih izvora postajemo energetski hub u Jugoistočnoj Evropi“ istakao je Simović.

On je pozvao austrijske uvoznike i kompanije u oblasti trgovine hranom da obrate pažnju na crnogorske organske proizvode i uspostave saradnju sa našim proizvođačima i prodavcima, obrazlažući to činjenicom da su proizvodi iz Crne Gore visoko kvalitetni i sasvim sigurno će naći svoje mjesto na austrijskom tržištu.

Govoreći o strateškim ciljevima Crne Gore, potpredsjednik Simović je kazao da je punopravno članstvo u EU naredni državni cilj koji želimo ostvariti.

“Vjerujemo da ćemo biti prva naredna članica tog najnaprednijeg kluba razvijenih država. Crna Gora je otvorena zemlja, spremna za saradnju sa svim zemljama svijeta, posebno kada su u pitanju projekti koji imaju ekonomku opravdanost i donose korist našim građanima“, istakao je Simović.

Potpredsjednik Vlade je pozvao austrijske kompanije da nakon ovog događaja posjete Crnu Goru uvjere se da ono što su danas upoznati nije promotivna, marketinška priča bez pokrića, već stvarnost koju moraju iskoristiti u cilju pokretanja i širenja biznisa na Zapadnom Balkanu, a preko Crne Gore.

Prezentacije na događaju „Destinacije u usponu 2019 – Crna Gora“ su održali i sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i brojne crnogorske kompanije.

Ovim povodom medijska kuća „Die Presse“ je u štampanom i online izdanju objavila specijalni dodatak o Crnoj Gori.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.