Standard.

ponedjeljak jun 24

Marković - Mamadov: Investicije iz Azerbejdžana doprinose ugledu i perspektivi naše dinamične ekonomije

Predsjednici vlada Crne Gore i Republike Azerbejdžan Duško Marković i Novruz Mamadov saglasili su se tokom zvaničnih razgovora vođenih u Bakuu da su odnosi dviju država veoma dobri i prijateljski,…

49 hits

ponedjeljak jun 24

I pored blokade Regionalni vodovod prihodovao 7,67 miliona eura

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje u 2018. je ukupno prihodovao 7,67 miliona eura, što je rekordni iznos za 43 godine rada ovog preduzeća, pokazuju izvještaji o poslovanju najvećeg infrastrukturnog preduzeća u…

26 hits

nedjelja jun 23

Preuzeto 10 odsto više energije u odnosu na maj prošle godine

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u maju preuzeli ukupno 205.595.732 kWh električne energije, što je oko deset odsto više u odnosu na isti period prošle godine i oko pet odsto više…

49 hits

nedjelja jun 23

Auto-put Bar-Boljare: Na probijanje tunela otišli milioni, samo jedan košao čak 27 miliona eura

Crna Gora je za izgradnju prve dionice auto-puta izdvojila milijardu eura. Da li ste se ikada zapitali koliko od tih milijardu eura zaista potroši za gradnju tunela ili mostova na…

181 hits

 
 
 
 
petak, 24 maj 2019 11:10

Marković na Poslovnom forumu: Članstvom u NATO postali smo sigurna destinacija za turiste i investitore

Premijer Duško Marković rekao je na Poslovnom forumu Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija da je naša zemlja članstvom u NATO-u dobila predznak sigurne destinacije i za turiste i za investitore što je, kako je naveo dodatni stimulans budući da u Crnoj Gori već posluju investitori iz više od 110 država i da naša zemlja ostvaruje stope rasta među najvećima u Evropi.

„Ispunjavanje dva ključna prioriteta vanjske politike za naše dvije zemlje ima ne samo političku, već i vrlo značajnu ekonomsku dimenziju i korist. Članstvom u NATO-u Crna Gora je dobila predznak sigurne destinacije, kako za posjetioce i turiste, tako i za investitore iz čitavog svijeta – signal da dijelimo najviše standarde i vrijednosti demokratskih društava sa kojima želimo još naprednije partnerstvo i saradnju. Ostvarili smo ekonomski rast po prosječnoj stopi od 4,9 posto i to gotovo u svim sektorima od turizma, energetike, poljoprivrede, industrije, trgovine, a samo za dvije poslednje godine smanjili smo stopu nezaposlenosti za 6% i povećali broj zaposlenih za preko 17.000 hiljada, na šta smo posebno ponosni. U prvom kvartalu ove godine parametri su već bolji nego u u isto vrijeme prošle godine. Članstvo u NATO-u i sve veća kompatibilnost i harmonizacija sa unutrašnjim sistemom EU, značajni su faktori ovakvog snažnog rasta i razvoja", kazao je premijer.

Crna Gora je, kako je dodao u potpunosti integrisana u NATO kodifikacioni sistem, sa dodijeljenih 160 kompanijskih kodova i kodifikovanih 100 proizvoda.

"Smatram da je ovo vrlo jak osnov za buduću intezivnu saradnju vas privrednika kao i za stvaranje partnerstava u nastupu ka drugim zemljama članicama NATO-a i tenderima NATO-a za javne nabavke. U Crnoj Gori posluju investitori iz preko 110 država, prisutni su najprestižniji svjetski turistički brendovi, a ponosni smo da naša država ima najveću stopu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u regionu, sa ukupno uloženih 6,5 milijardi eura u periodu od 2006. do 2018. godine“, rekao je premijer Duško Marković u Privrednoj komori Crne Gore otvarajući Poslovni forum Crna Gora – Republika Sjeverna Makedonija koji je okupio zvaničnike Vlade i privrednike dviju država.

Predsjednik Vlade je ukazao na potrebu jačanja privredne saradnje Crne Gore i Makedonije rekavši da je jasno da postoje veliki potencijali za produbljivanje ekonomske saradnje.

„Radujemo se povećanim makedonskim ulaganjima u sve sektore, a u sektoru turizma želim da skrenem pažnju i na šansu koju možemo da ostvarimo kroz zajednički nastup ka trećim dalekim tržištima, posebno imajući u vidu komplementarnost turističkih proizvoda naše dvije zemlje“, rekao je premijer.

Predsjednik Marković je ukazao na odlične ekonomske rezultate Vlade pri čemu je naglasio da su naši prioriteti sada saobraćajna povezanost i ulaganje u Sjeverni region.

„I premijer Zaev i ja razumijemo da je neadekvatna saobraćajna povezanost limitirajući faktor za trgovinske i ekonomske odnose. Još tokom našeg prvog susreta u Podgorici u novembru 2017. godine razgovarali smo o pronalaženju modaliteta za uvođenje avio linije Skoplje-Podgorica u saradnji sa drugim zainteresovanim gradovima kao što je Sarajevo, i postoji želja obje strane da se ta tema danas konkretno dalje razmotri na sjednici dvije Vlade. Ono sa čime želim da vas upoznam je da Crna Gora intezivno ulaže u unapređivanje svoje infrastrukture, da je čak 320 miliona eura ove godine izdvojeno za kapitalni budžet, što je najveći iznos uložen do sada. Od toga, više od 70% sredstava opredijeljeno je za Sjeverni region, čime smo još jednom poslali poruku da je ovo naš prioritet i da će biti u fokusu u narednom razvojnom periodu", kazao je Marković.

U toku je, podsjetio je najveći poduhvat u istoriji Crne Gore, izgradnja prvog autoputa koji će ovom cilju doprinijeti na strateški način.

"Nakon izgradnje prve dionice autoputa, koja je u finalnoj fazi, Vlada stvara pretpostavke za nastavak izgradnje ostatka autoputa ka Srbiji. Potom, zajedno sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) radimo na definisanju modela za unapređenje poslovanja naših aerodroma, dok sa inostranim partnerima završavamo podmorski energetski kabl. Sve ovo učiniće Crnu Goru još dostupnijom i energetskom investicionom lukom“ – zaključio je premijer Duško Marković otvarajući u Privrednoj komori Crne Gore Poslovni forum Crna Gora – Republika Sjeverna Makedonija koji je okupio zvaničnike Vlade i privrednike dviju država.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno petak, 24 maj 2019 11:12

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.