Standard.

ponedjeljak jun 24

Marković - Mamadov: Investicije iz Azerbejdžana doprinose ugledu i perspektivi naše dinamične ekonomije

Predsjednici vlada Crne Gore i Republike Azerbejdžan Duško Marković i Novruz Mamadov saglasili su se tokom zvaničnih razgovora vođenih u Bakuu da su odnosi dviju država veoma dobri i prijateljski,…

49 hits

ponedjeljak jun 24

I pored blokade Regionalni vodovod prihodovao 7,67 miliona eura

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje u 2018. je ukupno prihodovao 7,67 miliona eura, što je rekordni iznos za 43 godine rada ovog preduzeća, pokazuju izvještaji o poslovanju najvećeg infrastrukturnog preduzeća u…

26 hits

nedjelja jun 23

Preuzeto 10 odsto više energije u odnosu na maj prošle godine

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u maju preuzeli ukupno 205.595.732 kWh električne energije, što je oko deset odsto više u odnosu na isti period prošle godine i oko pet odsto više…

49 hits

nedjelja jun 23

Auto-put Bar-Boljare: Na probijanje tunela otišli milioni, samo jedan košao čak 27 miliona eura

Crna Gora je za izgradnju prve dionice auto-puta izdvojila milijardu eura. Da li ste se ikada zapitali koliko od tih milijardu eura zaista potroši za gradnju tunela ili mostova na…

178 hits

 
 
 
 
nedjelja, 26 maj 2019 10:43

Privrednici poručili političarima: Rješavanje problema u regionu iz prošlosti ne vodi u budućnost

Predsjednici privrednih komora Zapadnog Balkana, okupljeni u Komorskom investicionom forumu, KIF, poručili su sa sastanka u Prištini da čekanje na rješavanje problema u regionu iz prošlosti ne vodi u budućnost, te su pozvali vlasti da nastave da razgovaraju.

Politički odnosi su kompleksni i jako je važno da privreda nastavi da razgovara”, rekao je predsjednik Privredne komore Crne Gore, Vlastimir Golubović.

On je naglasio da je privredna saradnja način da se region brže razvija i da se tako pripremi za zajednički cilj – članstvo u EU.

foto 2

Privrednici žele da sarađuju, unapređuju trgovinske i ekonomske veze, a zahtjev vladama država je da to omoguće”, dodao je, ističući da je KIF glavni rezultat Berlinskog procesa, a zajedničko predstavljanje privreda na konferenciji sa Fajnenšl tajmsom u Londonu ocjenjuje kao odličnu priliku da se predstave potencijali regiona.

Ministar privrednog razvoja u prištinskoj vladi Valdrin Luka je istakao da je da je inovacioni park IT u Prizrenu dobra platforma za povezivanje kompanija u regionu.

“Hoćemo da pokažemo da želimo saradnju privreda Balkana, a ovaj inovacioni park je model saradnje, jer želimo u njemu da vidimo kompanije iz cijelog regiona”, rekao je kosovski ministar i dodao da je park namijenjen razvoju kako IT sektora, tako i prehrambene industrije i turizma.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež dodaje da će u tom, budućem regionalnom, startap habu svoje mjesto naći mladi ljudi, koji će tu realizovati svoje inovativne ideje i praviti proizvode za velike svjetske tehnološke kompanije.

 “Dobili smo neispisanu stranicu kvalitetnog papira i, uz njemačku podršku, šansu da na njoj ispišemo udzbenike budućnosti”, poručio je Čadež.

Kako su predsjednici komora regiona najavili, KIF će u Londonu, 18. juna, u saradnji sa Fajnenšel tajmsom, predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju pred više od 50 velikih međunarodnih investitora.

IMG db23e5d0e6355f4e12757367a60b9fd1 V

Takođe kao jednu od aktivnosti najavljuju da će početkom jula, u Poznanju, na Samitu o Zapadnom Balkanu, u okviru Berlinskog procesa, učestvovati 30 najvećih kompanija regiona, po pet iz svake ekonomije, koje će predstaviti potencijale i imati priliku za direktan dijalog sa predstavnicima vlada i evropskih institucija.

Na samitu u Poljskoj biće lansirana zajednička platforma za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa evropskim institucijama nadležnim za politike i propise važne privredi, najavljeno je iz
Prištine sa sastanka KIFa.

“To su konkretne stvari kojima privreda regiona pokušava da pokaže put naprijed”, zaključili su predsjednici privrednih komora regiona.

Predsjednik kosovske privredne komore Berat Rukići, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da i ovim susretom u Prištini članice KIF-a potvrđuju posvećenost razvoju privatnog sektora i unapređenju regionalnih veza.

“Komore su dobar primjer konkretne i pragmatične saradnje radi ekonomskog rasta i stvaranja uslova za nova radna mjesta, a ovo je način da promovišemo aktivnosti za poslovnu zajednicu i dobijemo političku podršku za naše napore na unapređenju regionalne saradnje”, rekao je Rukići.

Predsjednik Privredne komore Sjeverne Makedonije Branko Azeski najavio je da će svaka od kompanija na Zapadnom Balkanu u narednih pet godina dobiti paket servisa i proizvoda zajedničke regionalne komore i usluge
zajedničkih regionalnih institucija, na čijem uspostavljanju se radi, kao što su arbitraža i kreditni biro.

“Insistiraćemo na zajedničkom sastanku sa premijerima i tražiti da se u roku od dvije godine uspostave ministarstva za regionalnu saradnju”, rekao je Azeski.

KIF uskoro, uz austrijsku, njemačku i podršku EU, počinje i realizaciju višegodišnjih projekata koji će omogućiti uvođenje dualnog i unapređenje stručnog obrazovanja, digitalizaciju privreda i podizanje konkurentnosti kompanija na Zapadnom Balkanu, rečeno je na sastanku.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.