Standard.

ponedjeljak jun 24

Marković - Mamadov: Investicije iz Azerbejdžana doprinose ugledu i perspektivi naše dinamične ekonomije

Predsjednici vlada Crne Gore i Republike Azerbejdžan Duško Marković i Novruz Mamadov saglasili su se tokom zvaničnih razgovora vođenih u Bakuu da su odnosi dviju država veoma dobri i prijateljski,…

49 hits

ponedjeljak jun 24

I pored blokade Regionalni vodovod prihodovao 7,67 miliona eura

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje u 2018. je ukupno prihodovao 7,67 miliona eura, što je rekordni iznos za 43 godine rada ovog preduzeća, pokazuju izvještaji o poslovanju najvećeg infrastrukturnog preduzeća u…

26 hits

nedjelja jun 23

Preuzeto 10 odsto više energije u odnosu na maj prošle godine

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u maju preuzeli ukupno 205.595.732 kWh električne energije, što je oko deset odsto više u odnosu na isti period prošle godine i oko pet odsto više…

49 hits

nedjelja jun 23

Auto-put Bar-Boljare: Na probijanje tunela otišli milioni, samo jedan košao čak 27 miliona eura

Crna Gora je za izgradnju prve dionice auto-puta izdvojila milijardu eura. Da li ste se ikada zapitali koliko od tih milijardu eura zaista potroši za gradnju tunela ili mostova na…

181 hits

 
 
 
 
nedjelja, 26 maj 2019 11:07

Inženjeri iz Njemačke zainteresovani su za razvoj saobraćajnog sistema u Crnoj Gori

Inženjeri iz Njemačke zainteresovani su za razvoj saobraćajnog sistema u Crnoj Gori, kazali su predstavnici tamošnjeg udruženja za planiranje i razvoj putne infrastrukture tokom sastanka sa državnom sekretarkom Angelinom Živković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Živković im je predstavila nadležnosti i organizaciju rada tog vladinog resora i Uprave za saobraćaj kao samostalnog.

Ukazano je na postojanje Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata, koja iz oblasti saobraćaja obuhvata 12 projekata ukupne procijenjene vrijednosti od 3,38 milijardi eura”, navode u Ministarstvu.

Njemačke stručnjake je zanimala domaća pravna regulativa u vezi sa planiranjem, izgradnjom i održavanjem putne infrastrukture u Crnoj Gori, načinima finansiranja projekata i mogućnosti uključivanja stranih kompanija u realizaciju projekata iz domena putne infrastrukture u našoj zemlji, a posebno interesovanje iskazano je u odnosu na postojanje odgovarajućih kapaciteta za praćenje tako kompleksnih projekata.

Njemačke stručnjake su zanimali i planovi za realizaciju ostalih dionica auto-puta Bar-Boljare, a Živković je istakla da Vlada Crne Gore i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva posvećeno rade na stvaranju preduslova za nastavak izgradnje auto-puta, te je podsjetila da je u toku izrada idejnih projekata i elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za dionicu Mateševo-Andrijevica i dionicu Smokovac-Farmaci”, dodaju u Ministarstvu.

Ona je naglasila i da je namjera da se ostale dionice auto-puta Bar-Boljare, kao i dionice Jadransko-jonskog auto-puta duž crnogorskog primorja (Brza saobraćajnica) realizuju po nekom od modela privatno-javnog partnerstva, te da je u tom smislu upućen poziv svim potencijalno zainteresovanim partnerima da izraze svoje intresovanje i predlože uslove i modele realizacije.

Crna Gora posvećeno radi na unapređenju saobraćajne infrastrukture i ima veoma aktivnu ulogu u okviru tzv. Berlinskog procesa, koji je upravo pokrenula njemačka kancelarka Angele Merkel. Na projektima koji se finansiraju iz dostupnih EU fondova, pored Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj i Evropske investicione banke, značajna saradnja se ostvaruje i sa Njemačkom razvojnom bankom, kao vodećom finansijskom institucijom”, istakla je Živković.

Zaključila je da se značajno veće mogućnosti za obezbjeđenje bespovratnih sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata našoj zemlji otvaraju nakon ulaska u EU.

Kroz veće prisustvo EU na projektima u Crnoj Gori nadamo se da ćemo osigurati i snažnije prisustvo evropskih kompanija, te u tom smislu očekujemo da i njemačke kompanije ispolje svoje interesovanje za unapređenje saradnje na obostrano zadovoljstvo”, poručila je Živković.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Uprave za saobraćaj, koji su njemačkim kolegama prezentovali svoja iskustva u vezi sa realizacijom projekata na magistralnim i regionalnim putnim pravcima u Crnoj Gori.

U prisustvu predstavnika nadzora, resornog ministarstva i izvođača radova kompanije CRBC, predstavnici njemačke privrede obišli su gradilište mosta Moračica.

 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.