Standard.

četvrtak septembar 19

Albanija će u roku od 15 dana dostaviti informaciju o planu dalje izgradnje hidroektrana na Cijevni

Sastanak međudržavnih komisija Crne Gore i Republike Albanije za upravljanje vodama održan je danas u Podgorici. Ovo je, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, prvi sastanak Komisije…

61 hits

četvrtak septembar 19

Vlada odlučno u borbi protiv degradacije ribolovnih voda: Izraditi katastar zagađivača rijeka

Vlada Crne Gore usvojila je, dva dana uoči Međunarodnog dana čišćenja obala, Informaciju o degradaciji ribolovnih voda nastalih ispuštanjem otpadnih voda i odlaganjem različitih vrsta otpada, saopšteno je iz Ministarstva…

116 hits

četvrtak septembar 19

Uveden stečaj u Bolnicu Meljine

U Privrednom sudu u Podgorici, sudija Miodrag Anđelić danas je otvorio stečaj u PZU Opštu Bolnicu Meljine po zahtjevu Elektroprivrede Crne Gore, zbog duga Bolnice prema EPCG od 242.300 eura.

127 hits

četvrtak septembar 19

Uveden stečaj u Bolnicu Meljine

Objavljeno u: Ekonomija

četvrtak septembar 19

Marković sa predstavnicima Northstara i Marriotta: Spremni za gradnju rizorta Ritz Carlton Montenegro

Predsjednik Vlade Duško Marković sastao se sa predstavnicima renomiranih svjetskih kompanija Northstara i Marriotta koji će u Crnoj Gori, u opštini Herceg Novi, graditi rizort Ritz Carlton Montenegro vrijedan 210…

168 hits

 
 
 
 
nedjelja, 26 maj 2019 11:07

Inženjeri iz Njemačke zainteresovani su za razvoj saobraćajnog sistema u Crnoj Gori

Inženjeri iz Njemačke zainteresovani su za razvoj saobraćajnog sistema u Crnoj Gori, kazali su predstavnici tamošnjeg udruženja za planiranje i razvoj putne infrastrukture tokom sastanka sa državnom sekretarkom Angelinom Živković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Živković im je predstavila nadležnosti i organizaciju rada tog vladinog resora i Uprave za saobraćaj kao samostalnog.

Ukazano je na postojanje Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata, koja iz oblasti saobraćaja obuhvata 12 projekata ukupne procijenjene vrijednosti od 3,38 milijardi eura”, navode u Ministarstvu.

Njemačke stručnjake je zanimala domaća pravna regulativa u vezi sa planiranjem, izgradnjom i održavanjem putne infrastrukture u Crnoj Gori, načinima finansiranja projekata i mogućnosti uključivanja stranih kompanija u realizaciju projekata iz domena putne infrastrukture u našoj zemlji, a posebno interesovanje iskazano je u odnosu na postojanje odgovarajućih kapaciteta za praćenje tako kompleksnih projekata.

Njemačke stručnjake su zanimali i planovi za realizaciju ostalih dionica auto-puta Bar-Boljare, a Živković je istakla da Vlada Crne Gore i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva posvećeno rade na stvaranju preduslova za nastavak izgradnje auto-puta, te je podsjetila da je u toku izrada idejnih projekata i elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za dionicu Mateševo-Andrijevica i dionicu Smokovac-Farmaci”, dodaju u Ministarstvu.

Ona je naglasila i da je namjera da se ostale dionice auto-puta Bar-Boljare, kao i dionice Jadransko-jonskog auto-puta duž crnogorskog primorja (Brza saobraćajnica) realizuju po nekom od modela privatno-javnog partnerstva, te da je u tom smislu upućen poziv svim potencijalno zainteresovanim partnerima da izraze svoje intresovanje i predlože uslove i modele realizacije.

Crna Gora posvećeno radi na unapređenju saobraćajne infrastrukture i ima veoma aktivnu ulogu u okviru tzv. Berlinskog procesa, koji je upravo pokrenula njemačka kancelarka Angele Merkel. Na projektima koji se finansiraju iz dostupnih EU fondova, pored Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj i Evropske investicione banke, značajna saradnja se ostvaruje i sa Njemačkom razvojnom bankom, kao vodećom finansijskom institucijom”, istakla je Živković.

Zaključila je da se značajno veće mogućnosti za obezbjeđenje bespovratnih sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata našoj zemlji otvaraju nakon ulaska u EU.

Kroz veće prisustvo EU na projektima u Crnoj Gori nadamo se da ćemo osigurati i snažnije prisustvo evropskih kompanija, te u tom smislu očekujemo da i njemačke kompanije ispolje svoje interesovanje za unapređenje saradnje na obostrano zadovoljstvo”, poručila je Živković.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Uprave za saobraćaj, koji su njemačkim kolegama prezentovali svoja iskustva u vezi sa realizacijom projekata na magistralnim i regionalnim putnim pravcima u Crnoj Gori.

U prisustvu predstavnika nadzora, resornog ministarstva i izvođača radova kompanije CRBC, predstavnici njemačke privrede obišli su gradilište mosta Moračica.

 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.