Standard.

srijeda avgust 21

Platu veću od 4,3 hiljade eura prima 349 građana

Tokom prošle godine povraćaj više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje izvršenje za 349 fizičkih lica, saopšteno je Pobjedi iz Poreske uprave. Ta lica su u 2017. godini ostvarila godišnju…

223 hits

srijeda avgust 21

Oduzimane cigarete, garderoba, sokovi, žvake, morska riba

Sektor za upravljanje oduzetom imovinom, imajući u vidu ovlašćenja i nadležnosti definisane Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, za prvih pola godine oduzelo je veliki broj cigareta bez…

156 hits

utorak avgust 20

Nakon CKB i Societe, na pomolu spajanje još dvije crnogorske banke

Spajanje CKB i Socete Generale Montenegro banke je završena priča. Međutim, postoji mogućnost spajanja još dvije banke koje posluju u Crnoj Gori u jednu. U pitanju su NLB Montenegro banka…

930 hits

utorak avgust 20

Rakčević sa Institutom kupuje i milionske dugove

Pregovori Vlade i konzorcijuma koji čine češka kompanija Philibert.a.s. i kompanija Vile Oliva biznismena Žarka Rakčevića o zaključenju ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta “Dr Simo Milošević” se…

379 hits

 
 
 
 
četvrtak, 13 jun 2019 09:37

Agencija koja šalje radnike u Njemačku dobila 100.000 eura

Zavod za zapošljavanje Crne Gore donio je krajem aprila odluku o izboru ponuđača i finansiranju programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih, kojim je podijeljeno 429.952,67 eura, pri čemu je najviše novca pripalo Privatnoj ustanovi “Monte Medigal” i to 99.411 eura. U pitanju je agencija koja se, kako se navodi na njihovom zvaničnom sajtu, bavi posredovanjem pri zapošljavanju u Njemačkoj i to isključivo medicinskih radnika, piše Dan.

U odluci se navodi da će ta agencija za program obrazovanja za sticanje stručnih kvalifikacija osposobiti za 76.407 eura 63 lica za zvanja konobar, gerontodomaćica, izrađivač ukrasnih predmeta i nakita, administrator, računovodstveni tehničar, tehnički sekretar, asistent u nastavi, recepcioner i turistički vodič. Za dodatnih 23.004 eura za 31 nezaposleno lice pružiće usluge za učenje engleskog i njemačkog jezika i rada na računaru.

U ZZZ ne vide ništa sporno što su skoro 100.000 eura dali agenciji koja osposobljava radnike za rad u Njemačkoj. Predsjednica Komisije zautvrđivanje predloga za izbor izvođača programa aktivne politike zapošljavanja Sanja Rabrenović kaže da je tijelo na čijem je čelu postupala u skladu Pravilnikom o uslovima, načinu, kriterijumima i obimu sprovođenja mjera aktivne politike zapošljavanja i Konkursom za izbor izvođača obrazovanja i osposobljavanja odraslih. Objašnjava da su pomenutim konkursom utvrđeni uslovi i kriterijumi za izbor izvođača, sredstva za finansiranje programa obrazovanja, kao i vrijeme i mjesto podnošenja zahtjeva na konkurs.

“U skladu sa konkursom, podnosioci su imali mogućnost da kroz jedan podnijeti zahtjev zahtijevaju realizaciju jednog ili više programa obrazovanja u jednoj ili više opština. Pa je tako, PU “Monte medigal” Berane podnijela dva zahtjeva za realizaciju devet programa za sticanje stručnih kvalifikacija, kao i tri programa za sticanje ključnih vještina. Napominjemo da je izvođač ispunio us love propisane konkursom, a koji su se odnosili na administrativnu usaglašenost zahtjeva. To jest, izvođač posjeduje licence za realizaci ju programa obrazovanja odraslih iz predmeta zahtjeva. Takođe, primjenjujući kriteri jume koji su propisani Konkursom, zahtjevi navedenog izvođača su predloženi za finansiranje”, objašnjava Rabrenovićeva.

Ona naglašava da se komisija nije bavila ostalim djelatnostima podnosilaca zahtjeva, niti upravljačkom strukturom istih, pa isto nije moglo uticati na donošenje odluke o izboru izvođača programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih.

“ZZZ upravo kroz finansiranje ovih, kao i drugih programa aktivne politike zapošljavanja, nastoji da nezaposlenim licima obezbijedi sticanje kvalifikacija koje su konkurentne na tržištu rada. Na ovaj način, kao i kroz druge redovne aktivnosti, Zavod daje svoj doprinos poboljšanju slike na polju zapošljavanja u Crnoj Gori”, zaključuje Rabrenovićeva.

U agenciji “Monte Medigal” tvrde da će osposobljavati radnike isključivo za tržište rada u Crnoj Gori. Kažu da im je cilj da svojim iskustvom na polju ljudskih resursa i organizacijom rada pomognu nezaposlenim licima iz Berana i iz drugih opština sa sjevera Crne Gore da brže dođu do posla i obezbijede egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

”Smatramo da crnogorskom tržištu rada nedostaju posvećeni radnici sa znanjem i vještinama, pogotovu u oblasti usluga, turizma i ugostiteljstva. Javni konkurs ZZZ se odnosio na stručno osposobljavanje i sticanje ključnih vještina za lica sa evidencije nezaposlenih, a ne za posredovanje u zapošljavanju u Njemačkoj, te s tim u vezi nije ni bilo nikakvih dodatnih odobrenja, osim onih definisanih konkursom. Ističemo, da osim nekoliko srednjih škola na sjeveru, organizatora obrazovanja odraslih skoro da nema, svi ostali organizatori imaju licencu za Podgoricu ili Primorje”, tvrde u Monte Medigalu.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 13 jun 2019 08:43

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.