Standard.

ponedjeljak jun 24

Marković - Mamadov: Investicije iz Azerbejdžana doprinose ugledu i perspektivi naše dinamične ekonomije

Predsjednici vlada Crne Gore i Republike Azerbejdžan Duško Marković i Novruz Mamadov saglasili su se tokom zvaničnih razgovora vođenih u Bakuu da su odnosi dviju država veoma dobri i prijateljski,…

49 hits

ponedjeljak jun 24

I pored blokade Regionalni vodovod prihodovao 7,67 miliona eura

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje u 2018. je ukupno prihodovao 7,67 miliona eura, što je rekordni iznos za 43 godine rada ovog preduzeća, pokazuju izvještaji o poslovanju najvećeg infrastrukturnog preduzeća u…

26 hits

nedjelja jun 23

Preuzeto 10 odsto više energije u odnosu na maj prošle godine

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u maju preuzeli ukupno 205.595.732 kWh električne energije, što je oko deset odsto više u odnosu na isti period prošle godine i oko pet odsto više…

49 hits

nedjelja jun 23

Auto-put Bar-Boljare: Na probijanje tunela otišli milioni, samo jedan košao čak 27 miliona eura

Crna Gora je za izgradnju prve dionice auto-puta izdvojila milijardu eura. Da li ste se ikada zapitali koliko od tih milijardu eura zaista potroši za gradnju tunela ili mostova na…

181 hits

 
 
 
 
četvrtak, 13 jun 2019 09:37

Agencija koja šalje radnike u Njemačku dobila 100.000 eura

Zavod za zapošljavanje Crne Gore donio je krajem aprila odluku o izboru ponuđača i finansiranju programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih, kojim je podijeljeno 429.952,67 eura, pri čemu je najviše novca pripalo Privatnoj ustanovi “Monte Medigal” i to 99.411 eura. U pitanju je agencija koja se, kako se navodi na njihovom zvaničnom sajtu, bavi posredovanjem pri zapošljavanju u Njemačkoj i to isključivo medicinskih radnika, piše Dan.

U odluci se navodi da će ta agencija za program obrazovanja za sticanje stručnih kvalifikacija osposobiti za 76.407 eura 63 lica za zvanja konobar, gerontodomaćica, izrađivač ukrasnih predmeta i nakita, administrator, računovodstveni tehničar, tehnički sekretar, asistent u nastavi, recepcioner i turistički vodič. Za dodatnih 23.004 eura za 31 nezaposleno lice pružiće usluge za učenje engleskog i njemačkog jezika i rada na računaru.

U ZZZ ne vide ništa sporno što su skoro 100.000 eura dali agenciji koja osposobljava radnike za rad u Njemačkoj. Predsjednica Komisije zautvrđivanje predloga za izbor izvođača programa aktivne politike zapošljavanja Sanja Rabrenović kaže da je tijelo na čijem je čelu postupala u skladu Pravilnikom o uslovima, načinu, kriterijumima i obimu sprovođenja mjera aktivne politike zapošljavanja i Konkursom za izbor izvođača obrazovanja i osposobljavanja odraslih. Objašnjava da su pomenutim konkursom utvrđeni uslovi i kriterijumi za izbor izvođača, sredstva za finansiranje programa obrazovanja, kao i vrijeme i mjesto podnošenja zahtjeva na konkurs.

“U skladu sa konkursom, podnosioci su imali mogućnost da kroz jedan podnijeti zahtjev zahtijevaju realizaciju jednog ili više programa obrazovanja u jednoj ili više opština. Pa je tako, PU “Monte medigal” Berane podnijela dva zahtjeva za realizaciju devet programa za sticanje stručnih kvalifikacija, kao i tri programa za sticanje ključnih vještina. Napominjemo da je izvođač ispunio us love propisane konkursom, a koji su se odnosili na administrativnu usaglašenost zahtjeva. To jest, izvođač posjeduje licence za realizaci ju programa obrazovanja odraslih iz predmeta zahtjeva. Takođe, primjenjujući kriteri jume koji su propisani Konkursom, zahtjevi navedenog izvođača su predloženi za finansiranje”, objašnjava Rabrenovićeva.

Ona naglašava da se komisija nije bavila ostalim djelatnostima podnosilaca zahtjeva, niti upravljačkom strukturom istih, pa isto nije moglo uticati na donošenje odluke o izboru izvođača programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih.

“ZZZ upravo kroz finansiranje ovih, kao i drugih programa aktivne politike zapošljavanja, nastoji da nezaposlenim licima obezbijedi sticanje kvalifikacija koje su konkurentne na tržištu rada. Na ovaj način, kao i kroz druge redovne aktivnosti, Zavod daje svoj doprinos poboljšanju slike na polju zapošljavanja u Crnoj Gori”, zaključuje Rabrenovićeva.

U agenciji “Monte Medigal” tvrde da će osposobljavati radnike isključivo za tržište rada u Crnoj Gori. Kažu da im je cilj da svojim iskustvom na polju ljudskih resursa i organizacijom rada pomognu nezaposlenim licima iz Berana i iz drugih opština sa sjevera Crne Gore da brže dođu do posla i obezbijede egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

”Smatramo da crnogorskom tržištu rada nedostaju posvećeni radnici sa znanjem i vještinama, pogotovu u oblasti usluga, turizma i ugostiteljstva. Javni konkurs ZZZ se odnosio na stručno osposobljavanje i sticanje ključnih vještina za lica sa evidencije nezaposlenih, a ne za posredovanje u zapošljavanju u Njemačkoj, te s tim u vezi nije ni bilo nikakvih dodatnih odobrenja, osim onih definisanih konkursom. Ističemo, da osim nekoliko srednjih škola na sjeveru, organizatora obrazovanja odraslih skoro da nema, svi ostali organizatori imaju licencu za Podgoricu ili Primorje”, tvrde u Monte Medigalu.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 13 jun 2019 08:43

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.