Standard.

subota avgust 17

Crna Gora od ulaska u NATO obara turističke rekorde

Crna Gora od ulaska u NATO, 2017. obara turističke rekorde i bilježi značajan rast turista iz država saveznica, saopštila je Vlada na svom Twitter nalogu.

9 hits

subota avgust 17

Danas isplata materijalnih davanja

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Isplata materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite za jul počeće danas, najavljeno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

5 hits

subota avgust 17

MMF: Zemlje regiona broje 20 miliona ljudi, zajedničko tržište donijelo bi 17 milijardi eura BDP-a

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Prema analizama MMF-a i Svjetske banke, regionalne integracije u ekonomskom smislu i jedinstveno tržište u regionu donijeli bi godišnji rast veći od četiri posto, a na kraju i nominalno veći…

6 hits

subota avgust 17

Uz bulevar od Podgorice prema Tuzima planirane biciklističke staze i trotoari

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Uprava za saobraćaj je sa kompanijom Bemax potpisala ugovor za prvu fazu rekonstrukcije magistralnog puta Podgorica – Tuzi, koja podrazumijeva izgradnju bulevara na potezu od raskrsnice sa stočnom pijacom do…

8 hits

 
 
 
 
utorak, 18 jun 2019 08:57

Cijena eurodizela niža od regionalnog prosjeka

Cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori viša je od prosjeka u regionu, dok je eurodizel jeftiniji od prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

Prema podacima iz posljednjeg Biltena o cijenama naftnih derivata, litar eurosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,32 euro, Hrvatskoj 1,38, a u Albaniji 1,45 eura, prenose Dnevne novine.

Litar eurosupera 95 jeftiniji je u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini (BiH), gdje košta 1,29, odnosno 1,08 i 1,16 eura.

“Eurosuper 95 je u Evropi najjeftiniji u Makedoniji, gdje košta 1,08, a najskuplji u Holandiji, gdje litar košta 1,68 eura”, pokazuju podaci.

Kada je riječ o eurodizelu, građani Crne Gore za njegov litar izdvajaju 1,21 euro, Albanci 1,44 eura, građani Srbije 1,38, a Hrvati 1,33 eura.

“Litar eurodizela je jeftijniji u BiH i Makedoniji gdje košta 1,18 eura, odnosno 97 centi. Najjeftiniji eurodizel u Evropi plaćaju građani Makedoniji, a najskuplji Velike Britanije, 1,52 eura po litru”, istaknuto je u Biltenu Ministarstva.

Cijene goriva u Crnoj Gori posljednji put su se mijenjale 11. juna, kada su sve vrste pojeftinile tri do pet centi.

Država je, prema ranijem pisanju Dnevnih novina, od akciza na gorivo od početka godine do kraja aprila prihodovala 40,87 miliona eura, što je 3,67 odsto više nego u prva četiri mjeseca prošle godine kada je po tom osnovu zarađeno 39,43 miliona.

Od početka godine najveći prihod po osnovu akciza na mineralna ulja i njihove derivate ostvaren je u aprilu i iznosio je 11,55 miliona eura”, kazali su Ministarstvu finansija, navodeći da je riječ o neznatnom uvećanju u poređenju sa aprilom prošle godine, kada su prihodi od akciza iznosili 11,51 milion.

Od taksi na gorivo prošle godine se u budžet slilo 163,7 miliona eura, tačnije četiri odsto više nego 2017. Akciza na litar eurodizela, koji nakon posljednje promjene košta košta 1,21 euro, iznosi 0,44 centa, dok za litar eurosupera 98 i 95 država na cijenu od 1,32, odnosno 1,36 eura, ubira po 0,54 centa.

Iz Ministarstva su ranije saopštili da odluka o smanjenju taksi na gorivo zahtijeva izradu detaljnih analiza, posebno zbog uticaja na budžet. Shodno Programu rada Vlade za ovu godinu, naredne izmjene Zakona o akcizama planirane su za četvrti kvartal, odnosno krajem godine. Prihodi od mineralnih ulja učestvuju u državnom budžetu sa 66,9 odsto od ukupnih prihoda od akciza.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 18 jun 2019 07:53

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.