Standard.

nedjelja decembar 15

Crnogorski paradoks: Aerodrome u zakup 30 godina dajemo za 100 miliona, a u Montenegro Airlines ulažemo 155 miliona eura?!

Ono što nijednoj crnogorskoj firmi nije pošlo za rukom nikada, jeste Montenegro Airlinesu. Sva dugovanja, koja su dostigla 85 miliona eura, biće im otplaćena. Vlada je odlučna da 155 miliona…

280 hits

subota decembar 14

Orlandić: Nijesam za koncesiju, ali poštovaćemo odluku Vlade

Objavljeno u: Ekonomija

by Lejla

Britanska avio-kompanija British Airways od naredne ljetnje sezone pokrenuće letove iz Londona do Podgorice. To je za Novu M potvrdio direktor Aerodroma Danilo Orlandić koji najavljuje i obnavljanje avio linije…

177 hits

subota decembar 14

Ni privreda, ni država nijesu spremni za elektronsku fiskalizaciju

Unija poslodavaca, Privredna komora i Montenegro biznis alijansa MBA pozdravljaju Vladinu odluku da do januara 2021. odloži primjenu elektronske fiskalizacije jer smatraju da u ovom momentu ni država ni privreda…

249 hits

petak decembar 13

Marković: Za projekte na sjeveru opredijeljeno više od 190 miliona eura

Objavljeno u: Ekonomija

by Lejla

Vlada Crne Gore opredijelila je više od 190 miliona eura za projekte u opštinama na sjeveru i opštinama sa stepenom razvijenosti ispod državnog prosjeka, kazao je premijer Duško Marković.

353 hits

 
 
 
 
utorak, 18 jun 2019 10:01

Primjena novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave pozitivno utiče na opštinske finansije

U cilju kontinuiranog praćenja finansijskog stanja u lokalnim samoupravama i implementacije Zakona o finansiranju lokalne samouprave generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, Snežana Mugoša održala je radni sastanak sa rukovodiocima opštinskih službi za finansije. Sastanku je, osim predstavnika Ministarstva finansija i opštinskih službi za finansije, prisustvovala i predstavnica Zajednice opština Crne Gore.

Tema radnog sastanka su bili pokazatelji trenutnog finansijskog stanja i aktuelni problemi sa kojima se suočavaju lokalne samouprave.

Poseban akcenat je stavljen na efekte primjene novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Svi učesnici sastanka su istakli zadovoljstvo primjenom novih zakonskih rješenja u oblasti finansiranja lokalne samouprave. Uporedni podaci za prvi kvartal 2019. godine u odnosu na prvi kvartal 2018. godine pokazuju da primjena zakona daje očekivane pozitivne efekte. Naime, prihodi po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica na nivou svih lokalnih samouprava su u periodu januar-mart 2019. godine ostvareni u iznosu od 6,15 mil. € što je za 2,51 mil. € više u odnosu na isti period prethodne godine. Osim toga, transferi iz Egalizacionog fonda su povećani u iznosu od 1,29 mil. € u odnosu na januar – mart 2018. godine.

Analizom podataka utvrđeno je da su u posmatranom periodu gotovo sve pozicije izdataka lokalne samouprave uvećane u odnosu na isti period prethodne godine. Imajući u vidu navedeno, generalna direktorica Mugoša je ukazala na neophodnost racionalizacije tekuće potrošnje i poboljšanja efikasnosti u naplati sopstvenih prihoda. Ona je izrazila uvjerenje da će opštine koje imaju veliki iznos neizmirenih obaveza u narednom periodu raditi na njihovom izmirenju u skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kao i da će povećanje ustupljenih i sopstvenih prihoda doprinijeti većem kvalitetu usluga koje lokalne samouprave pružaju građanima.

Generalna direktorica Mugoša je iskazala zadovoljstvo činjenicom da je uspostavljanje revolving fonda pokazalo svoju opravdanost imajući u vidu da su u prethodna četiri mjeseca povučena značajna sredstva iz ovog fonda koji ima podsticajnu ulogu za jedinice lokalne samouprave u cilju što boljeg korišćenja dostupnih donatorskih sredstava za realizaciju važnih projekata od javnog interesa.

Na sastanku su svim učesnicima podijeljene dvojezične brošure koje sadrže Zakon o finansiranju lokalne samouprave i sve podzakonske akte koji su doneseni na osnovu ovog zakona. Brošure su štampane u okviru projekta "Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori" koji zajednički implementiraju Ministarstvo finansija Crne Gore i UNDP, uz podršku Ministarstva finansija Republike Slovačke.

                                                                                                                           

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.