Standard.

nedjelja decembar 15

Crnogorski paradoks: Aerodrome u zakup 30 godina dajemo za 100 miliona, a u Montenegro Airlines ulažemo 155 miliona eura?!

Ono što nijednoj crnogorskoj firmi nije pošlo za rukom nikada, jeste Montenegro Airlinesu. Sva dugovanja, koja su dostigla 85 miliona eura, biće im otplaćena. Vlada je odlučna da 155 miliona…

291 hits

subota decembar 14

Orlandić: Nijesam za koncesiju, ali poštovaćemo odluku Vlade

Objavljeno u: Ekonomija

by Lejla

Britanska avio-kompanija British Airways od naredne ljetnje sezone pokrenuće letove iz Londona do Podgorice. To je za Novu M potvrdio direktor Aerodroma Danilo Orlandić koji najavljuje i obnavljanje avio linije…

183 hits

subota decembar 14

Ni privreda, ni država nijesu spremni za elektronsku fiskalizaciju

Unija poslodavaca, Privredna komora i Montenegro biznis alijansa MBA pozdravljaju Vladinu odluku da do januara 2021. odloži primjenu elektronske fiskalizacije jer smatraju da u ovom momentu ni država ni privreda…

256 hits

petak decembar 13

Marković: Za projekte na sjeveru opredijeljeno više od 190 miliona eura

Objavljeno u: Ekonomija

by Lejla

Vlada Crne Gore opredijelila je više od 190 miliona eura za projekte u opštinama na sjeveru i opštinama sa stepenom razvijenosti ispod državnog prosjeka, kazao je premijer Duško Marković.

359 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
utorak, 18 jun 2019 12:45

URA: DPS-ova Verica Maraš „Plantaže“ gura u propast

Bivša finansijska direktorica državne kompanije „Plantaže“, Valerija Saveljić kazala je danas na pres konferenciji Građanskog pokreta URA, da je pravosnažnom presudom Višeg suda konačno dobila satisfakciju za sve „zloupotrebe koje je otkrila javnosti u toj državnoj kompaniji a tiču se aktuelne direktorice Verice Maraš“.

„Danas, četiri godine od podnošenja krivične prijave,pravosnažno sam oslobođena krivične odgovornosti, presudom Višeg suda, koji potvrđuje oslobađajuću presudu Osnovnog suda, čime ova presuda postaje pravosnažna. Vjerujem da sa ovom pravosnažnom oslobađajućom presudom, sada je svima jasno, da izvršna direktorica Plantaža, nema više ni jedan adut, kojim bi opravdala svoju lošu poslovnu politiku, kojom je nekad najbolju crnogorsku firmu u većinskom državnom vlasništu, dovela na crnu listu poreskih dužnika“, kazala je Saveljić na presu.

Ona je navela da joj je nezakonito uručen otkaz ugovora o radu, agusta 2015.godine, zbog toga što je odbila da potpiše namješten polugodišnji izvještaj za preko 3,5 miliona eura.

„Izvršna direktorica, Verica Maraš, da bi opravdala nezakonito uručen otkaz, podnosi iste godine krivičnu prijavu protiv mene, zbog takozvane zloupotrebe službenog položaja. Iako sam do sad predala, sedam krivičnih prijava, u ODT i SDT, protiv Verice Maraš i nekolicine njenih saradnika, sa svim materijalnim dokazima o višemilionskoj šteti nanešenoj firmi, i poslije četiri godine, ni jedna do sad nije procesuirana“, istakla je ona na presu.

Kazala je i da se krivične prijave odnose na: izradu lažnog bilansa za polugodišnji finansijski izvještaj 2015, završni 2015, završni 2016, utaju poreza u iznosu od pola miliona eura, nezakonite otpise potraživanja u iznosu od preko 2 miliona eura prodaju ispod cijene koštanja, nepoštovanje kupoprodajnog ugovora i opraštanje penala za neizvršen posao u iznosu od 200.000 eura, kao i za zloupotrebu službenog položaja.

„Prosto je nevjerovatno, da pored ovolikih nepočinstava izvršna direktorica Plantaža, danas koristi treći mandat sa mjesečnom zaradom od preko 5.000 €, dok je u predhodna dva mandata naplatila preko miliona eura neto. U svakoj uređenoj demokratskoj zemlji, ovakvi slučajevi bi završili na sudu. Međutim, treba napomenuti, da je Verica Maraš dugogodišnji aktivni član DPS-a, nekada član i Glavnog odbora i odbornik u Skupštini Glavnog grada te partije“, navela je ona.

Podsjetila je da je Maraš na poslednjim predsjedničkim izborima, pojedinačno bila jedan od najvećih donatora predsjedničkom kandidatu DPS-a Milu Đukanoviću, a današnjem predsjedniku.

„Postavlja se pitanje da li se „Plantaže“, pod rukovodstvom Verice Maraš, namjerno vode u propast, kao poslednja velika kompanija u većinskom državnom vlasništvu, kako bi se sjutra za male pare prodale nekom takozvanom investitoru – spasitelju. A svi pokazatelji vode i tom smjeru jer u odnosu na 2007.godinu, po završnom izvještaju iz 2017. godine prihodi su manji za 2 miliona, troškovi veći za 3,5 miliona eura, profit manji za 2,5 miliona eura a krajnje zalihe povećane za 36,5 miliona, pri čemu se smještajni kapaciteti nisu povećali“, tvrdi Saveljić.

Ona je kazala i da su danas „Plantaže“ zadužene kod poslovnih banaka i IRF-a preko 17 miliona eura.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.