Standard.

nedjelja novembar 17

U Crnoj Gori 25 000 žiranata: garantuju za 428 miliona eura

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Skoro 25.000 građana Crne Gore opterećeni su kao žiranti za kredite fizičkih lica u ukupnoj vrijednosti od 428,8 miliona eura, piše Dan.

131 hits

subota novembar 16

Fabris: Da nijesmo imali euro, naš rast bio znatno sporiji

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Najbolji indikator očuvanog povjerenja u bankarski sistem predstavlja rast ukupnih depozita, koji su tokom prvih devet mjeseci ostvarili rast od 9,23 odsto, ukupan profit poslovnih banaka iznosi 48,6 miliona eura,…

326 hits

subota novembar 16

Cijena eurodizela na regionalnom prosjeku

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori i dalje je viša od prosjeka u regionu, dok je eurodizel na nivou prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

275 hits

 
 
 
 
petak, 05 jul 2019 07:18

Azerbejdžanski investitori ohrabreni za ulaganje na sjeveru

FOTO: Dnevne novine FOTO: Dnevne novine

Nedavna posjeta premijera Duška Markovića Azerbejdžanu bila je od izuzetnog značaja u smislu jačanja prijateljstva, saradnje i partnerstva između dvije vlade, kazao je za Pobjedu direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana i Crne Gore Sejran Mirzazada. On se nada da će otvaranje crnogorske diplomatske misije u Azerbejdžanu podstaći produbljivanje saradnje.

“Uspostavljeni su dobri odnosi između naših zemalja, a Azerbejdžan uvijek pridaje poseban značaj razvoju odnosa sa Crnom Gorom. Danas naše zemlje imaju efikasnu saradnju i istražujemo načine za širenje tih veza”, kazao je Mirzazada i istakao da je trenutno Azerbejdžan glavni investitor u Crnoj Gori.

Marković je boravio u zvaničnoj posjeti Azerbejdžanu na poziv premijera Azerbejdžana Novruza Mamadova od 23. do 25. juna.

“Uvjeren sam da će uskoro ova posjeta i plodni sastanci dati pozitivan doprinos razvoju odnosa između dvije zemlje”, rekao je Mirzazada.

Istakao je da je crnogorska delegacija bila u prilici da u potpunosti prezentuju trenutne potencijale i perspektive svoje zemlje.

“Strane su razmijenile mišljenja o mogućnostima za proširenje saradnje u energetici, turizmu, građevinarstvu, poljoprivredi i saobraćaju, kao i druga pitanja od zajedničkog interesa. Istaknuto je da se poslovno okruženje i ekonomski interesi moraju međusobno proučavati”, naveo je Mirzazada.

Dodao je da je crnogorska strana pozvala azerbejdžanske investitore da ulažu u poljoprivredne, transportne i infrastrukturne projekte, kao i razvojne projekte u sjevernim regijama.

“U tom kontekstu je data informacija o podsticajima crnogorske vlade i opština investitorima. Razmatrani su izgledi za saradnju u okviru Trans Jadranskog i Jadransko-jonskog gasovoda”, kazao je Mirzazada.

Podsjetio je da je 25. juna u Bakuu održan drugi sastanak Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između vlada Azerbejdžana i Crne Gore, čiji je prvi sastanak održan u Podgorici u martu 2014. godine.

“Na ovom sastanku je konstatovano da treba proučiti mogućnosti za izvoz industrijskih i poljoprivrednih proizvoda u Crnu Goru i uvoz visokokvalitetnih proizvoda iz Crne Gore u Azerbejdžan. Očekuje se rast prometa između naših zemalja. Potencijal za ekonomsku saradnju između Crne Gore i Azerbejdžana je veliki i važno je dodati nove segmente postojećim trgovinskim odnosima”, poručio je Mirzazada i istakao da je razmatrano i otvaranje azerbejdžanske trgovinske kuće u Crnoj Gori.

Poslovnom forumu 25. juna u Bakuu prisustvovalo je 15o preduzetnika s obje strane, a Mirzazada ističe ulogu PKCG u organizaciji foruma.

“Govor premijera Markovića u kome je predstavio vladinu podršku investitorima je ohrabrio azerbejdžanske biznismene. Na forumu je pružena informacija o povoljnom okruženju za investitore, a takođe je predstavljen program ekonomskog državljanstva i turističkog potencijala Crne Gore”, kazao je Mirzazada, koji očekuje nakon ovih dešavanja uspješne rezultate u bliskoj budućnosti.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.