Standard.

utorak jul 23

Ministar Nuhodžić polaznicima Policijske akademije: Budite dostojni uniforme koju nosite

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je danas XI generaciji polaznika osnovnog policijskog obrazovanja, koji su završili obrazovni program policajac/ka na Policijskoj akademiji u Danilovgradu da budu dostojni uniforme koju…

106 hits

utorak jul 23

Mamula izuzetan primjer turističke valorizacije kulturne baštine

Transformacija ostrva Lastavica i utvrđenja Mamula uz minimalne intervencije i očuvanje istorijske i arhitektonske autentičnosti i integriteta lokaliteta, te uvođenje hotelskih sadržaja uz upotrebu ekoloških i održivih metoda osnovne su…

123 hits

utorak jul 23

Katnić na čelu Podgoričke banke, promjene kreću na jesen 2020. godine

Societe Generale Montenegro banka od danas zvanično ne postoji u Crnoj Gori. Novi naziv Podgorička banka imaće sve dok se u potpunosti ne spoji sa CKB banko, a to se…

385 hits

utorak jul 23

Čanović: Za komunalije naplaćeno pola miliona eura

U Ministarstvu turizma i održivog razvoja zadovoljni su sprovođenjem zakona o legalizaciji bespravnih objekata, imajući u vidu da je podnesena 51 hiljada zahtjeva, a da ima 60 hiljada nelegalnih priključaka…

140 hits

 
 
 
 
petak, 05 jul 2019 07:18

Azerbejdžanski investitori ohrabreni za ulaganje na sjeveru

Nedavna posjeta premijera Duška Markovića Azerbejdžanu bila je od izuzetnog značaja u smislu jačanja prijateljstva, saradnje i partnerstva između dvije vlade, kazao je za Pobjedu direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana i Crne Gore Sejran Mirzazada. On se nada da će otvaranje crnogorske diplomatske misije u Azerbejdžanu podstaći produbljivanje saradnje.

FOTO: Dnevne novine FOTO: Dnevne novine

“Uspostavljeni su dobri odnosi između naših zemalja, a Azerbejdžan uvijek pridaje poseban značaj razvoju odnosa sa Crnom Gorom. Danas naše zemlje imaju efikasnu saradnju i istražujemo načine za širenje tih veza”, kazao je Mirzazada i istakao da je trenutno Azerbejdžan glavni investitor u Crnoj Gori.

Marković je boravio u zvaničnoj posjeti Azerbejdžanu na poziv premijera Azerbejdžana Novruza Mamadova od 23. do 25. juna.

“Uvjeren sam da će uskoro ova posjeta i plodni sastanci dati pozitivan doprinos razvoju odnosa između dvije zemlje”, rekao je Mirzazada.

Istakao je da je crnogorska delegacija bila u prilici da u potpunosti prezentuju trenutne potencijale i perspektive svoje zemlje.

“Strane su razmijenile mišljenja o mogućnostima za proširenje saradnje u energetici, turizmu, građevinarstvu, poljoprivredi i saobraćaju, kao i druga pitanja od zajedničkog interesa. Istaknuto je da se poslovno okruženje i ekonomski interesi moraju međusobno proučavati”, naveo je Mirzazada.

Dodao je da je crnogorska strana pozvala azerbejdžanske investitore da ulažu u poljoprivredne, transportne i infrastrukturne projekte, kao i razvojne projekte u sjevernim regijama.

“U tom kontekstu je data informacija o podsticajima crnogorske vlade i opština investitorima. Razmatrani su izgledi za saradnju u okviru Trans Jadranskog i Jadransko-jonskog gasovoda”, kazao je Mirzazada.

Podsjetio je da je 25. juna u Bakuu održan drugi sastanak Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između vlada Azerbejdžana i Crne Gore, čiji je prvi sastanak održan u Podgorici u martu 2014. godine.

“Na ovom sastanku je konstatovano da treba proučiti mogućnosti za izvoz industrijskih i poljoprivrednih proizvoda u Crnu Goru i uvoz visokokvalitetnih proizvoda iz Crne Gore u Azerbejdžan. Očekuje se rast prometa između naših zemalja. Potencijal za ekonomsku saradnju između Crne Gore i Azerbejdžana je veliki i važno je dodati nove segmente postojećim trgovinskim odnosima”, poručio je Mirzazada i istakao da je razmatrano i otvaranje azerbejdžanske trgovinske kuće u Crnoj Gori.

Poslovnom forumu 25. juna u Bakuu prisustvovalo je 15o preduzetnika s obje strane, a Mirzazada ističe ulogu PKCG u organizaciji foruma.

“Govor premijera Markovića u kome je predstavio vladinu podršku investitorima je ohrabrio azerbejdžanske biznismene. Na forumu je pružena informacija o povoljnom okruženju za investitore, a takođe je predstavljen program ekonomskog državljanstva i turističkog potencijala Crne Gore”, kazao je Mirzazada, koji očekuje nakon ovih dešavanja uspješne rezultate u bliskoj budućnosti.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.