Standard.

utorak oktobar 15

Za dva mjeseca EPCG dobila 12 prigovora za naknadu štete

Objavljeno u: Ekonomija

by Jovana

Za dva mjeseca, od kada postoji Uredba o naknadama štete u slučaju nestanka struje, snabdjevaču je do sada podneseno svega 12 prigovora, kazala je Milica Knežević iz službe za energetsko-tehničke…

256 hits

utorak oktobar 15

Odgovoran odnos prema životnoj sredini imperativ razvoja zdrave zajednice

Objavljeno u: Ekonomija

by Jovana

Borba se mora voditi na polju ekologije i životne sredine, a otpočeti odgovornijim pristupom, kako nas samih jednih prema drugima, tako i prema našem okruženju. Pored jake političke volje i…

191 hits

ponedjeljak oktobar 14

Crna Gora i dalje najviše izvozi aluminijum, struju i boksit

U prvih osam mjeseci ove godine Crna Goraje, prema preliminarnim podacima Monstata o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni, izvezla robu vrijednu 263,4 miliona eura.

511 hits

ponedjeljak oktobar 14

Mihailović: Izgurati ovu godinu, od naredne smanjenje duga

Procjene Svjetske banke o padu javnog duga od naredne godine su jako dobre i mi to znamo i bez predviđanja međunarodnih finansijskih institucija, uz sve njihovo uvažavanje. Znamo da smo…

509 hits

 
 
 
 
četvrtak, 11 jul 2019 09:00

"Sudbina, moj tata..": Od sljedeće godine neće biti Ade Bojane iz "Ljepote poroka"

Ukoliko volite Adu Bojanu, njenu mirnoću i popularne kućiće na vodi, samo još ove godine ćete moći da uživate u njenim čarima. Već na jesen će biti raspisan tender kojim će ovo popularno rječno ostrvo biti pretvoreno u ekskluzivni turistički kompleks. Nažalost, i čuveno nudističko naselje, koje je još 1985. godine Živko Nikolić ovjekovječio kroz film "Ljepota poroka", biće u potpunosti srušeno.

Ovo jedinstveno ostrvo na Jadranu, veličine oko 520 hektara će, odlukom Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, biće pretvoreno u turistički kompleks. 

"Na Adi Bojani je predviđena turistička valorizacija lokaliteta i to kroz razvoj, izgradnju, finansiranje i upravljanje ekskluzivnim turističkim kompleksom i dugoročni zakup ostrva", navodi se u Planu privatizacije za 2019. godinu. 

Predviđeno je da budući hotelsko turistički kompleks ima najmanje jedan hotel, standarda četiri plus ili pet zvjezdica, kojima će upravljati renomirani međunarodni turistički operater.

57110981

Pored toga, analizira se mogućnost gradnje vila i drugog rezidencijalnog smještaja za dugoročni zakup, kao dio jednog integralnog plana.

Ministarstvo čeka analize

Ministarstvo održivog razvoja i turizma još uvijek čeka analizu kompanije "Deloitte", kako bi sagledali sve benefite davanja u dugoročni zakup ostrva Ada Bojana.

"Kada je riječ o ovom projektu važno je napomenuti da shodno Ugovoru o pružanju usluga pravnog i finansijskog savjetnika Komisije, zaključenim sa kompanijom „Deloitte“, savjetnik vrši analizu lokacije sa svih aspekata - pravni i finansijski due diligence i predlaže Komisiji uslove turističke valorizacije određene lokacije.To se primjenjuje i u ovom slučaju, a pored navedenog, savjetnik je u obavezi da uradi i cost benefit analizu, koja će biti sastavni dio tenderske dokumentacije za ovaj projekat", kazali u Standardu u ministarstvu.

Oni dodaju da su pomenute analize su u fazi izrade te nije moguće dati odgovore na mnoga pitanja, osim da interesovanje za ovu lokaciju postoji, a koje do sada nije konkretizovano u smislu podnošenja inicijative za turističku valorizaciju ovog lokaliteta.

Ipak, iz Ministarstva turizma nam nijesu odgovorili da li će zbog ovog projekta biti srušeno nudističko naselje, napravljeno još 1973. godine. 

monte negro ada bojana sunset

Kako saznaje portal Standard, a djelimično se potvrđuje i u Planu privatizacije, ovog nudističkog naselja više neće biti. 

U planu privatizacije jasno je naglašeno da dio kapaciteta je potrebno odvojiti za nudistički centar, ali nije naglašeno u kojoj veličini. Nezvanično, nudistička plaža će biti znatno manja nego do sada. 

DSC 6492

Međutim, za sada nema više informacija šta će se tačno graditi, na kolikom prostoru i da li je javnost upoznata da odmaralište na Adi više neće biti isto. Takođe, ne zna se i da li će i koliki gubitak imati Crna Gora zbog rušenja nudističkog naselja, koje iz godine u godinu ima sve više posjetilaca, mahom stranaca.

Nudističko naselje i surfing na vjetru

Duga pješčana nudistička plaža oko tri kilometra proteže se do drugog ušća Bojane u Jadran, do same Albanske granice.

Mnogi svjetski mediji su opisivali ovo mjesto kao raj za nudiste, a prije 34 godine je i svoju rolu dobilo i u filmu "Ljepota poroka", našeg reditelja Živka Nikolića. 

Svi se sjećamo čuvenih citata iz ovog filma, snimanog baš na nudističkoj plaži. Neki od njih su "Naturizam je budućnost", "Sudbina moj tata"...

Nudistički kamp je napravljen 1973. godine i do danas je gotovo identičnog izgleda. 

Koliko je Ada interesantna za filmsku industriju i danas, najbolje svjedoči serija "Biser Bojane", čije snimanje je u toku baš na ovom lokalitetu.

Takođe, Ada Bojana je prestižno mjesto za surfing na vjetru. Povoljni vjetrovi prave odlične talase koji omogućavaju surfing i jedrenje.

Na Adi Bojani se nalazi škola vind-surfinga.

kiteloop kitesurfer girl exiting from water min

Potencijali Ade Bojane zadovoljavaju i amatere i stroge kriterije profesionalaca. Početnicima pogoduje ravna linija vode jezerca na kome se uče prvi koraci u ovom sportu. 

Na ovom rječnom ostrvu još od 1975. godine radi i škola jahanja. Sudbina surfing, jedrenja i jahanja konja na Adi, takođe je upitna, nakon što ovo ostrvo bude pretvoreno u elitni turistički kompleks.

Autor: Nemanja Lacman

 

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 11 jul 2019 09:30

1 komentar

  • Link komentara Dajana Lovric četvrtak, 11 jul 2019 22:17 napisao/la Dajana Lovric

    Odbranite ovaj biser...odbranite svoju mladost i mladost svoje dece...odbranite uspomene na najvece ljubavi...odbranite radjanje buducih ljubavi...odbranite dar majke prirode
    Pa nisu oni toliko mocni..koliko ste vi mocni u ljubavi i strasti prema nasoj Adi Bojani
    Pa zar i ona da pripadne stranim bogatunima...??!!

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.