Standard.

ponedjeljak novembar 11

Sekulić skeptična po pitanju malog Šengena

Objavljeno u: Ekonomija

by Jovana

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila je za TVCG da je Vlada Crne Gore ozbiljna i odgovorna, da vodi računa o ekonomskoj dobrobiti građana te da je zato potrebno dobro razmotriti…

627 hits

ponedjeljak novembar 11

Crnogorska komercijalna banka i Podgorička banka donirale televizijsku opremu JU Zavodu “Komanski most”

Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Podgorička banka, članice OTP Grupe, još jednom su potvrdile svoju namjeru da dugoročnim društveno odgovornim djelovanjem utiču na poboljšanje uslova života i rada u našoj…

657 hits

ponedjeljak novembar 11

KONAČNO: Đukanović i Matarela puštaju u rad najveći energetski projekat u istoriji Crne Gore

Najveći energetski projekat, od sticanja nezavisnosti do danas, energetsko povezivanje Crne Gore i Italije, biće pušten u rad za četiri dana! U Peskari, kabl će svečano pustiti predsjednik Italije Sergio…

975 hits

ponedjeljak novembar 11

Može li Crna Gora postati ski–centar regiona?

Crna Gora će u naredne tri godine uložiti 140 miliona eura u nova skijališta. Nadležni poručuju da će na taj način Crna Gora postati regionalni centar zimskog turizma. Ali, ima…

764 hits

 
 
 
 
srijeda, 10 jul 2019 12:38

Simović u Mojkovcu: Novih četiri miliona eura investicija u razvoj ruralnih područja na sjeveru

Kroz projekat razvoja ruralnih područja, koji realizuje Vlada Crne Gore uz podršku Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), u ovoj godini biće investirano novih 4 miliona eura. Investicije će biti realizovane u sedam opština koje su uključene u projekat: Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Mojkovcu, Žabljaku, Petnjici i Šavniku, u kojima će biti izgrađeni novi vodovodi, novi kilometri puta i podržan značajan broj poljoprivrednih gazdinstava u dijelu unapređenja proizvodnje i plasmana proizvoda.

Ovo je danas u Mojkovcu saopštio potpredsjednikVlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, ocjenjujućida je uspješna realizacija i ovog projekta još jedna potvrda da će ova godina biti godina značajnih investicija u crnogorsku poljoprivredu, da se nastavlja uspješna saradnja sa EU i drugim međunarodnim partnerima i da Vlada u kontinuitetu posebnu pažnju posvećuje razvoju Sjevera.

20190710 100636

„Danas smo u prilici da sve to ponovo potvrdimo i to ponovo na terenu, kod vrijednih domaćina. Sa nama su danas  i predsjednici i potpredsjednici opština sa kojima partnerski realizujemo ovaj projekat“, kazao je Simović na konferenciji za medije povodom predstavljanja rezultata ovogodišnjih javnih poziva za podršku kroz ovaj projekat, održanoj na poljoprivrednom gazdinstvu Ratka Smolovića u Slatini, koji je jedanod korisnika podrške.

Asfaltiraće se 32 km seoskih puteva, graditi novi vodovodi

Potpredsjednik Simović najavio je da će kao rezultat ovogodišnjeg javnog poziva kroz projekat biti asfaltirano 45 seoskih puteva u dužini 32 km, u šta će biti uloženo 2,24 miliona eura.

Asfaltiraće se putevi u ruralnim područjima:

  • od Velimlja i Trubjele u Nikšiću, do Vrbice i Radmanaca u Petnjici,
  • od Prošćenja i Žari u Mojkovcu, do Rasova i Čeoča u Bijelom Polju,
  • od Njegovuđe i Motičkog gaja na Žabljaku i Boana u Šavniku do Polica i Štitara u Beranama

kao i brojni drugiširom sjevera Crne Gore“, kazao je Simović.

Simović je saopštio da će u projekte vodosnabdijevanja kroz Program razvoja ruralnih područuja biti investirano oko 900.000 eura u 8 akumulacija i 13 vodovoda.

Kako je istakao, kvalitetno vodosnabdijevanje i putevi predstavljaju neophodan uslov za dalji razvoj ruralnih područja, ali i nasušnu potrebu lokalnog stanovništva. Zbog toga se pažljivo planira svaki projekat, prati njegova realizacija. „I radujemo se njihovom uspješnom završetku. Radujemo se jer ovakvim konkretnim projektima unapređujemo kvalitet života u ruralnim područjima i unapređujemo uslove za bavljenje poljoprivredom“, poručio je potpredsjednik Vlade.

Nabavljena stoka, mehanizacija, izgrađeni otkupni centri

Simović je dodao da su kroz komponentu 1 ovog projekta u toku investicije vrijedne oko 850.000 eura za primarnu proizvodnju, preradu, otkup i skladištenje, kojima je nabavljeno oko 600 grla krupne i sitne stoke, preko 200 komada sitne mehanizacije i opreme i izgrađena dva otkupna centra.

IMG 0947

Podsjetio je da je kroz brojne programe bespovratne podrške samo u posljednje tri godine nabavljeno oko 7.000 komada krupne i sitne stoke i preko 4.200 komada mehanizacije i opreme.

Investicije koje su podržane svim ovim projektima predstavljaju realizaciju programa ukupne vrijednosti preko 14 miliona eura, u čemu Vlada učestvuje sa 8,1 milion, od čega 3,9 miliona sredstava iz povoljnog zajma IFAD-a, zatimIFAD sa 1,9 miliona granta i opštine sa 1,6 miliona eura.

Zajedništvo i partnerstvo garancija i novih uspjeha

„Sve ovo nas uvjerava da ćemo se,uz izdašna sredstva koja obezbjeđujemo u Agrobudžetu, ubrzo radovati novim kilometrima kvalitetnih ruralnih puteva i vodovoda širom Crne Gore, koji će vrijednim domaćinima i njihovim porodicama donijeti bolje uslove za život i privređivanje. I te nove iskorake postignućemo kao i do sada – zajedno: Vlada sa lokalnim samoupravama, vrijednim domaćinima uz podršku naših međunarodnih partnera. Ostvareni rezultati u ovakvoj partnerskoj saradnji ohrabrenje su za sve nas i najbolja garancija dobrih rezultata i u budućem radu“, ocijenio je Simović.

Podrška u pravom trenutku

Obraćajući se u ime domaćina, predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnjić kazao je da je podrška kroz ovaj projekat mojkovačkoj opštini došla u pravom trenutku, kada rade na unapređenju putne infrastrukture i vodosnabdijevanja u najmanje razvijenim ruralnim područjima opština. „Svjesni smo realnog stanja na terenu, kada je u pitanju razvoj poljoprivreda, svih izazova sa kojima se trenutno bore naši poljoprivredni proizvođači, kako oni manjeg tako i oni većeg obima proizvodnje. Jako smo, takođe,  svjesni i potencijala koje zajedno kao lokalna zajednica imamo i puta koji je do sada pređen kada se radi o unapeđenju uslova za pokretanje i razvoj proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima“, kazao je Mišnjić, ističući  da na putu stvaranja Mojkovca kao sredine gdje će poljoprivreda biti jedna od nosećih razvojnih grana imaju u Ministarstvu poljoprivrede pouzdanog i jakog partnera.

IMG 0961

Takođe, saradnja i razmjena znanja,  iskustava i vrijednosti, prema njegovim riječim potrebna  je i među poljoprivrednicima iz opština posebno na sjeveru,  kao što je potrebna i loklanim administracijama,  kao njihovoj podršci na putu razvoja.

U nastavku posjete, potpredsjednik Simović je obišao i Otkupni centar za mlijeko u Poljima, koji je rekonstruisan i opremljen u okviru Projekta razvoja ruralnih područja. Otkupni centar će, kako je ocijenjeno, biti značajan zamajac razvoja stočarstva i brojnih poljoprivrednih gazdinstva koja se bave proizvodnjom mlijeka na području mojkovačke opštine i širem području.

Potpredsjednik Simović je tokom boravka u Mojkovcu održao i pojedinačne radne sastanke sa predsjednicima opština.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

 

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 10 jul 2019 13:29

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.