Standard.

subota avgust 17

Crna Gora od ulaska u NATO obara turističke rekorde

Crna Gora od ulaska u NATO, 2017. obara turističke rekorde i bilježi značajan rast turista iz država saveznica, saopštila je Vlada na svom Twitter nalogu.

108 hits

subota avgust 17

Danas isplata materijalnih davanja

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Isplata materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite za jul počeće danas, najavljeno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

105 hits

subota avgust 17

MMF: Zemlje regiona broje 20 miliona ljudi, zajedničko tržište donijelo bi 17 milijardi eura BDP-a

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Prema analizama MMF-a i Svjetske banke, regionalne integracije u ekonomskom smislu i jedinstveno tržište u regionu donijeli bi godišnji rast veći od četiri posto, a na kraju i nominalno veći…

105 hits

subota avgust 17

Uz bulevar od Podgorice prema Tuzima planirane biciklističke staze i trotoari

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Uprava za saobraćaj je sa kompanijom Bemax potpisala ugovor za prvu fazu rekonstrukcije magistralnog puta Podgorica – Tuzi, koja podrazumijeva izgradnju bulevara na potezu od raskrsnice sa stočnom pijacom do…

106 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 12 avgust 2019 11:21

Damir Davidović: Sezona kvalitetnija od prošlogodišnje, privatni izdavaoci se moraju udruživati

Davidović Davidović

Na osnovu prikupljenih sedmičnih podataka sa graničnih prelaza, iz poreske Uprave, Centralne banke Crne Gore, MONSTAT-a, lokalnih Turističkih organizacija, ovogodišnja sezona je kvalitetnija od prošlogodišnje, ocijenjuju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Državni sekretar u MORT-u, Damir Davidović ističe da je u prvih 6 mjeseci u hotelima bilo 25% više gostiju nego lani:

-Najbrojniji su bili gosti sa njemačkog tržišta. Prvi put smo otkada se vodi ta baza podataka, prije deset dana imali evidentiranih preko 200 hiljada turista u Crnoj Gori, odnosno 204 hiljade. Prateći parametre boravišne takse, već sada smo 800 hiljada naplatili više nego lani – ističe za Radio Jadran, Davidović.

Finansijski pokazatelji su evidentirani, međutim, samo za 4 mjeseca, ali i oni govore da su direktni i indirektni prihodi od turizma rasli po stopi od 25 odsto. Kada se ukalkulišu i povezane oblasti dolazi se do stope od 13%, ističe Davidović. Računa da će crnogorski turizam, koji je nekada ostvarivao 200 miliona eura prihoda, ove godine premašiti milijardu eura.

Julsko “usporvanje”, koje takođe pokazuju brojke, već je premošćeno i u MORT-u očekuju dobar trend posjete u podsezoni, jer sve više hotelijera planira da radi do kraja oktobra i novembra.

Na pad posjete u privatnom smještaju krajem jula, ne samo u Herceg Novom, gdje je on bio 11 odsto, uticalo je više faktora:

-Moramo obratiti pažnju na strukturu gostiju, koja se mijenja. Treba zadržati jako tržište regiona, Istočne Evrope, ali bilježimo i snažan rast gostiju sa zapadnog tržišta, koji imaju drugačija očekivanja i zahtjeve. Sa druge strane, svake godine imamo povećanje smještajnih kapaciteta. U kolektivnom smještaju to je preko 2000 kreveta u odnosu na  isti period lani, a u privatnom je znatno više i tu imamo širu ponudu. Cjenovna politika u privatnom smještaju, uglavnom, nije bila sporna, ali su neke povezane usluge na pžama, u lokalima, trgovinama, poskupile i  to može uticati na pad posjete – ukazuje Davidović.

Osim toga ne treba zaboraviti da je turizam privredna grana u kojoj globalno vlada konurencja. Ove godine je snažan povratak Grčke, Turske, Sjeverne Afrike, koje zbog pada iz prethodnih godina imaju izuzetnu popularnu cjenovnu politiku.

-Na državnom i lokalnom nivou je da se napravi ozbiljna analiza privtanog smještaja u prethodnom periodu. Već smo prošle godine dosta radili na prijavi gostiju, dobijanju odobrenja za rad onih koji su bili u “sivoj” zoni. I zbog toga  imamo povećane parametre boravišne takse od preko 20 odsto i rast noćenja od 9-10%. Pozivam sve izdavaoce privatnog smještaja da se registraju, jer neophodne su nam baze podataka da bismo mogli da napravimo analizu, utvrdimo programe podrške da bi ponuda bila kvalitetnija i objedinjena – objašnjava Davidović.

U podsticajnim mjerama za ovu godinu koje je raspisalo Minisitarstvo opredijeljeno je 800 hiljada eura za podršku privtanom smještaju kako bi u opštinama došlo do udruživanja privatnih izdavalaca.

Tako bi u MORT-u dobili direktne partnere za razgovor koji bi im ukazali na probleme, koje treba zajedno da rješavaju.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.