Standard.

nedjelja novembar 17

U Crnoj Gori 25 000 žiranata: garantuju za 428 miliona eura

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Skoro 25.000 građana Crne Gore opterećeni su kao žiranti za kredite fizičkih lica u ukupnoj vrijednosti od 428,8 miliona eura, piše Dan.

137 hits

subota novembar 16

Fabris: Da nijesmo imali euro, naš rast bio znatno sporiji

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Najbolji indikator očuvanog povjerenja u bankarski sistem predstavlja rast ukupnih depozita, koji su tokom prvih devet mjeseci ostvarili rast od 9,23 odsto, ukupan profit poslovnih banaka iznosi 48,6 miliona eura,…

332 hits

subota novembar 16

Cijena eurodizela na regionalnom prosjeku

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori i dalje je viša od prosjeka u regionu, dok je eurodizel na nivou prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

281 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 12 avgust 2019 11:21

Damir Davidović: Sezona kvalitetnija od prošlogodišnje, privatni izdavaoci se moraju udruživati

Davidović Davidović

Na osnovu prikupljenih sedmičnih podataka sa graničnih prelaza, iz poreske Uprave, Centralne banke Crne Gore, MONSTAT-a, lokalnih Turističkih organizacija, ovogodišnja sezona je kvalitetnija od prošlogodišnje, ocijenjuju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Državni sekretar u MORT-u, Damir Davidović ističe da je u prvih 6 mjeseci u hotelima bilo 25% više gostiju nego lani:

-Najbrojniji su bili gosti sa njemačkog tržišta. Prvi put smo otkada se vodi ta baza podataka, prije deset dana imali evidentiranih preko 200 hiljada turista u Crnoj Gori, odnosno 204 hiljade. Prateći parametre boravišne takse, već sada smo 800 hiljada naplatili više nego lani – ističe za Radio Jadran, Davidović.

Finansijski pokazatelji su evidentirani, međutim, samo za 4 mjeseca, ali i oni govore da su direktni i indirektni prihodi od turizma rasli po stopi od 25 odsto. Kada se ukalkulišu i povezane oblasti dolazi se do stope od 13%, ističe Davidović. Računa da će crnogorski turizam, koji je nekada ostvarivao 200 miliona eura prihoda, ove godine premašiti milijardu eura.

Julsko “usporvanje”, koje takođe pokazuju brojke, već je premošćeno i u MORT-u očekuju dobar trend posjete u podsezoni, jer sve više hotelijera planira da radi do kraja oktobra i novembra.

Na pad posjete u privatnom smještaju krajem jula, ne samo u Herceg Novom, gdje je on bio 11 odsto, uticalo je više faktora:

-Moramo obratiti pažnju na strukturu gostiju, koja se mijenja. Treba zadržati jako tržište regiona, Istočne Evrope, ali bilježimo i snažan rast gostiju sa zapadnog tržišta, koji imaju drugačija očekivanja i zahtjeve. Sa druge strane, svake godine imamo povećanje smještajnih kapaciteta. U kolektivnom smještaju to je preko 2000 kreveta u odnosu na  isti period lani, a u privatnom je znatno više i tu imamo širu ponudu. Cjenovna politika u privatnom smještaju, uglavnom, nije bila sporna, ali su neke povezane usluge na pžama, u lokalima, trgovinama, poskupile i  to može uticati na pad posjete – ukazuje Davidović.

Osim toga ne treba zaboraviti da je turizam privredna grana u kojoj globalno vlada konurencja. Ove godine je snažan povratak Grčke, Turske, Sjeverne Afrike, koje zbog pada iz prethodnih godina imaju izuzetnu popularnu cjenovnu politiku.

-Na državnom i lokalnom nivou je da se napravi ozbiljna analiza privtanog smještaja u prethodnom periodu. Već smo prošle godine dosta radili na prijavi gostiju, dobijanju odobrenja za rad onih koji su bili u “sivoj” zoni. I zbog toga  imamo povećane parametre boravišne takse od preko 20 odsto i rast noćenja od 9-10%. Pozivam sve izdavaoce privatnog smještaja da se registraju, jer neophodne su nam baze podataka da bismo mogli da napravimo analizu, utvrdimo programe podrške da bi ponuda bila kvalitetnija i objedinjena – objašnjava Davidović.

U podsticajnim mjerama za ovu godinu koje je raspisalo Minisitarstvo opredijeljeno je 800 hiljada eura za podršku privtanom smještaju kako bi u opštinama došlo do udruživanja privatnih izdavalaca.

Tako bi u MORT-u dobili direktne partnere za razgovor koji bi im ukazali na probleme, koje treba zajedno da rješavaju.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.