Standard.

nedjelja decembar 15

Crnogorski paradoks: Aerodrome u zakup 30 godina dajemo za 100 miliona, a u Montenegro Airlines ulažemo 155 miliona eura?!

Ono što nijednoj crnogorskoj firmi nije pošlo za rukom nikada, jeste Montenegro Airlinesu. Sva dugovanja, koja su dostigla 85 miliona eura, biće im otplaćena. Vlada je odlučna da 155 miliona…

479 hits

subota decembar 14

Orlandić: Nijesam za koncesiju, ali poštovaćemo odluku Vlade

Objavljeno u: Ekonomija

by Lejla

Britanska avio-kompanija British Airways od naredne ljetnje sezone pokrenuće letove iz Londona do Podgorice. To je za Novu M potvrdio direktor Aerodroma Danilo Orlandić koji najavljuje i obnavljanje avio linije…

254 hits

subota decembar 14

Ni privreda, ni država nijesu spremni za elektronsku fiskalizaciju

Unija poslodavaca, Privredna komora i Montenegro biznis alijansa MBA pozdravljaju Vladinu odluku da do januara 2021. odloži primjenu elektronske fiskalizacije jer smatraju da u ovom momentu ni država ni privreda…

328 hits

petak decembar 13

Marković: Za projekte na sjeveru opredijeljeno više od 190 miliona eura

Objavljeno u: Ekonomija

by Lejla

Vlada Crne Gore opredijelila je više od 190 miliona eura za projekte u opštinama na sjeveru i opštinama sa stepenom razvijenosti ispod državnog prosjeka, kazao je premijer Duško Marković.

432 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 12 avgust 2019 13:50

Tivat dobija električni push-back tegljač, Podgorica vozilo za odleđivanje aviona

Prvi put u svojoj istoriji, aerodrom Tivat uskoro će dobiti specijalno vozilo za vuču i guranje aviona po aerodromskoj platformi (tzv. pushback tegljač), čime će se znatno unaprediti pružanje usluga avionima  i olakšati rad kako ekipama za zemaljsko opsluživanje, tako i samim posadama vazduhoplova koji se sada rulanjem na sopstveni pogon, parkiraju na platformu tivatskog aerodroma ili sa nje odlaze na polijetanje.

Aerodromi Crne Gore naime, raspisali su tender vrijedan 250 hiljada eura za kupovinu najmodernijeg tzv. towbarless pushback tegljača za Tivat. Ovo vozilo ne koristi klasičnu rudu za vuču i guranje aviona, već se sa njihovim nosnim točkom povezuje posebnim elektrohidrauličnim sistemom rampi i klinova, a sve sa navođenjem preko kamera i lasera. U skladu sa novi ekološkim trendovima i potrebom da doprinese smanjenju emisije štetnih izduvnih gasova, novi pushback za Tivat neće imati uobičajeni dizel, već isključivo električni pogon, piše Boka news.

Po specifikacija u tenderskoj dokumentaciji, ACG traže tegljač koji je snagom i dimenzijama dovoljan za opsluživanje komercijalnih putničkih aviona C-kategorije, teških do 90 tona (veličine embraera E-195, airbusa A-220, airbusa A-320, boeinga B-737 ili novog ruskog aviona irkut MS-21). Ponude na tander primaju se do 16.spetembra, a odabrani ponuđač imaće rok od 150 dana od dana potpisivanja ugovora da Aerodromu Tivat isporuči novo vozilo i da obuči zaposlene koji će ga koristiti. Nabavka pushback tegljača za Tivat je bila neophodna s obzirom na prostorna ograničenja za manevrisanje aviona na relativno uskoj platformi te vazdušne luke.

Sa druge strane, i aerodrom Podgorica uskoro će takođe dobiti opremu kakvu do sada nije imao, a u pitanju je specijalno aerodromsko vozilo za odleđivanje i zaštitu aviona od zamrzavanja. Tender vrijedan 360 hiljada eura za nabavku tog vozila koje avione odleđuje i zaštićuje od zamrzavanja, prskajući po krilima i repnim površinama specijalne tečnosti za tzv.de-icing, zaključuje se 15.avgusta, a odabrani ponuđać imaće rok od 180 dana da ga isporuči u Podgorici nakon što bude sklopljen ugoovor sa ACG.

Novo vozilo imaće tankove ukupnog kapaciteta najmanje 6.3000 litara za dva tipa specijalne tečnosti za odleđivanje, kao i hidrauličnu platformu iz koje operater prska tu tečnost po avionu na stajanci. Iako klimatski uslovi u Crnoj Gori gotovo nikada ne dovode do zaleđivanja na aerrodromu Podgorica, ACG se ipak nakon što je žestoka zima prije godinu ipo na nekoliko dana uzrokovala velike teškoće u odvijanju aviosaobraćaja zbog snijega i leda u Podgorici, opredijelilo da nabavi i tu sofisticirani i skupu opremu.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.