Standard.

subota avgust 17

Crna Gora od ulaska u NATO obara turističke rekorde

Crna Gora od ulaska u NATO, 2017. obara turističke rekorde i bilježi značajan rast turista iz država saveznica, saopštila je Vlada na svom Twitter nalogu.

112 hits

subota avgust 17

Danas isplata materijalnih davanja

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Isplata materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite za jul počeće danas, najavljeno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

109 hits

subota avgust 17

MMF: Zemlje regiona broje 20 miliona ljudi, zajedničko tržište donijelo bi 17 milijardi eura BDP-a

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Prema analizama MMF-a i Svjetske banke, regionalne integracije u ekonomskom smislu i jedinstveno tržište u regionu donijeli bi godišnji rast veći od četiri posto, a na kraju i nominalno veći…

109 hits

subota avgust 17

Uz bulevar od Podgorice prema Tuzima planirane biciklističke staze i trotoari

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Uprava za saobraćaj je sa kompanijom Bemax potpisala ugovor za prvu fazu rekonstrukcije magistralnog puta Podgorica – Tuzi, koja podrazumijeva izgradnju bulevara na potezu od raskrsnice sa stočnom pijacom do…

110 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 12 avgust 2019 13:50

Tivat dobija električni push-back tegljač, Podgorica vozilo za odleđivanje aviona

Prvi put u svojoj istoriji, aerodrom Tivat uskoro će dobiti specijalno vozilo za vuču i guranje aviona po aerodromskoj platformi (tzv. pushback tegljač), čime će se znatno unaprediti pružanje usluga avionima  i olakšati rad kako ekipama za zemaljsko opsluživanje, tako i samim posadama vazduhoplova koji se sada rulanjem na sopstveni pogon, parkiraju na platformu tivatskog aerodroma ili sa nje odlaze na polijetanje.

Aerodromi Crne Gore naime, raspisali su tender vrijedan 250 hiljada eura za kupovinu najmodernijeg tzv. towbarless pushback tegljača za Tivat. Ovo vozilo ne koristi klasičnu rudu za vuču i guranje aviona, već se sa njihovim nosnim točkom povezuje posebnim elektrohidrauličnim sistemom rampi i klinova, a sve sa navođenjem preko kamera i lasera. U skladu sa novi ekološkim trendovima i potrebom da doprinese smanjenju emisije štetnih izduvnih gasova, novi pushback za Tivat neće imati uobičajeni dizel, već isključivo električni pogon, piše Boka news.

Po specifikacija u tenderskoj dokumentaciji, ACG traže tegljač koji je snagom i dimenzijama dovoljan za opsluživanje komercijalnih putničkih aviona C-kategorije, teških do 90 tona (veličine embraera E-195, airbusa A-220, airbusa A-320, boeinga B-737 ili novog ruskog aviona irkut MS-21). Ponude na tander primaju se do 16.spetembra, a odabrani ponuđač imaće rok od 150 dana od dana potpisivanja ugovora da Aerodromu Tivat isporuči novo vozilo i da obuči zaposlene koji će ga koristiti. Nabavka pushback tegljača za Tivat je bila neophodna s obzirom na prostorna ograničenja za manevrisanje aviona na relativno uskoj platformi te vazdušne luke.

Sa druge strane, i aerodrom Podgorica uskoro će takođe dobiti opremu kakvu do sada nije imao, a u pitanju je specijalno aerodromsko vozilo za odleđivanje i zaštitu aviona od zamrzavanja. Tender vrijedan 360 hiljada eura za nabavku tog vozila koje avione odleđuje i zaštićuje od zamrzavanja, prskajući po krilima i repnim površinama specijalne tečnosti za tzv.de-icing, zaključuje se 15.avgusta, a odabrani ponuđać imaće rok od 180 dana da ga isporuči u Podgorici nakon što bude sklopljen ugoovor sa ACG.

Novo vozilo imaće tankove ukupnog kapaciteta najmanje 6.3000 litara za dva tipa specijalne tečnosti za odleđivanje, kao i hidrauličnu platformu iz koje operater prska tu tečnost po avionu na stajanci. Iako klimatski uslovi u Crnoj Gori gotovo nikada ne dovode do zaleđivanja na aerrodromu Podgorica, ACG se ipak nakon što je žestoka zima prije godinu ipo na nekoliko dana uzrokovala velike teškoće u odvijanju aviosaobraćaja zbog snijega i leda u Podgorici, opredijelilo da nabavi i tu sofisticirani i skupu opremu.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.