Standard.

nedjelja septembar 22

Crnogorci zimi putuju do Kariba, Kube, Emirata…

Plovidbe na velikim brodovima, odnosno kruzerima, u cijelom svijetu, pa i u Crnoj Gori, doživljavaju procvat. I građani naše zemlje sve više biraju ovaj način odmora. Građani Crne Gore se…

232 hits

nedjelja septembar 22

Sezona duža, znatno više gostiju iz Zapadne Evrope i Skandinavije

Rast prihoda od turizma, prije svega od boravišne takse i prometa, koji bilježimo već više od deceniju, na naše zadovoljstvo, zadržao se i u ovoj godini, budući da su oboreni…

172 hits

nedjelja septembar 22

Pavićevićeva zemlja prodata za 85 eura po kvadratu

Imovina Zavoda za izgradnju Bara ZIB, firme iza koje stoji bivši predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević, polako se smanjuje. To se može zaključiti na osnovu dokumentacije Privrednog suda, u koju je…

261 hits

subota septembar 21

NAPOKON: Svi stubovi "čuda od mosta" na auto-putu Bar-Boljare biće spojeni do kraja naredne nedjelje

Najzahtjevniji objekat na budućem auto-putu Bar-Boljare - most Moračica biće spojen do kraja naredne nedjelje, potvrđeno je portalu Standard. 

1027 hits

 
 
 
 
utorak, 03 septembar 2019 17:45

Nurković u Londonu: Olakšati protok robe i putnika i ukloniti administrativne barijere

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković boravi u posjeti Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti na putevima, a tokom koje se bilateralno sastao sa svojom koleginicom, Šarlot Vere, baronesom Vere od Norbintona, parlamentarnom podsekretarkom države za sektor saobraćaja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, cilj bilateralnog susreta bio je potpisivanje Sporazuma o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazuma koji se odnosi na vazdušni saobraćaj između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.  Sporazumi uređuju odnose u oblasti prevoza na savremen način, što ce olakšati protok robe i putnika i ukloniti administrativne barijere u pomenutim sektorima. Tekstovi nacrta sporazuma su prethodno razrađeni i dogovoreni između dvije strane na sastancima mješovitih komisija. Potpisivanje ova dva sporazuma od ključnog je značaja za unapređenje dalje saradnje između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

Tokom bilateralnog sastanka razgovarano je i o saradnji u drugim oblastima iz sektora saobraćaja. Ministar Nurković je ovom prilikom upoznao Vere o prioritetnim razvojnim projektima Vlade Crne Gore, s posebnim fokusom na izgradnju autoputa Bar-Boljare, brzu saobraćajnicu duž crnogorskog primorja, rekonstrukciju željeznice i proces davanja koncesija za aerodrome u Podgorici i Tivtu. Ministar je upoznao koleginicu s trenutnim stanjem na pomenutim projektima, kao i vizijom njihovog budućeg razvoja. On je istakao da bi podrška Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kako kroz odredjene donacije, tako i kroz razne vidove obuka i razmjene znanja i iskustava bila značajna za Crnu Goru.

Tokom razgovora posebno je pepoznat značaj dalje saradnje u oblasti drumskog i vazdušnog saobraćaja, a potpisani sporazumi predstavljaju oslonac buduće saradnje privreda obje države. Ovom prilikom, gdja Vere je izrazila spremnost da Crnoj Gori pruži podršku kako u smislu ekspertske pomoći tako i kroz određene donacije.

Pored ministra Nurkovića, u Delegaciji Vlade Crne Gore bili su i ambasador Borislav Banović i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.