Standard.

nedjelja septembar 22

Crnogorci zimi putuju do Kariba, Kube, Emirata…

Plovidbe na velikim brodovima, odnosno kruzerima, u cijelom svijetu, pa i u Crnoj Gori, doživljavaju procvat. I građani naše zemlje sve više biraju ovaj način odmora. Građani Crne Gore se…

232 hits

nedjelja septembar 22

Sezona duža, znatno više gostiju iz Zapadne Evrope i Skandinavije

Rast prihoda od turizma, prije svega od boravišne takse i prometa, koji bilježimo već više od deceniju, na naše zadovoljstvo, zadržao se i u ovoj godini, budući da su oboreni…

172 hits

nedjelja septembar 22

Pavićevićeva zemlja prodata za 85 eura po kvadratu

Imovina Zavoda za izgradnju Bara ZIB, firme iza koje stoji bivši predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević, polako se smanjuje. To se može zaključiti na osnovu dokumentacije Privrednog suda, u koju je…

261 hits

subota septembar 21

NAPOKON: Svi stubovi "čuda od mosta" na auto-putu Bar-Boljare biće spojeni do kraja naredne nedjelje

Najzahtjevniji objekat na budućem auto-putu Bar-Boljare - most Moračica biće spojen do kraja naredne nedjelje, potvrđeno je portalu Standard. 

1027 hits

 
 
 
 
srijeda, 04 septembar 2019 12:41

Održan sastanak sa Žugića sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u MMF-u

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Antonijem De Lanojem (Anthony De Lannoy), koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Guverner Žugić je upoznao direktora De Lanoja sa osnovnim makroekonomskim indikatorima i stanjem u finansijskom sektoru, kao i sa planovima i aktivnostima CBCG koje se odnose na dalje snaženje finanijske stabilnosti.

Guverner je istakao da naša ekonomija bilježi kontinuirani rast u posljednih šest godina i da se, i u ovoj godini, očekuje visoka stopa rasta, čemu najveći doprinos daju turizam, energetika i  građevinarstvo. „Stanje u bankarskom sektoru je osnaženo nakon rješavanja pitanja vezanih za ranjive banke, što potvrđuju odlični pokazatelji ključnih bilansnih pozicija kod 13 banaka koje posluju u Crnoj Gori“, istakao je guverner Žugić. Aktiva banaka, u iznosu od 4,5 milijardi eura, je na istorijskom maksimimu, kao i likvidna aktiva u iznosu od 1,1 milijardu eura. Stabilnost bankarskog sektora potvrđuje i izuzetno visok koeficijent solventnosti koji iznosi 19,51%, što je skoro duplo u odnosu na zakonski minimum od 10%. Guverner je naveo i podatak da su depoziti, od kraja prošle godine, kada je CBCG započela aktivnosti na rješavanju stanja u IBM i Atlas banci, porasli za više od 300 miliona eura.

Direktor De Lanoj je istakao da „ovakav trend depozita i činjenica da uvođenje stečaja u IBM i Atlas banci nije imalo negativnog uticaja na ostatak bankarskog sektora potvrđuju da je Centralna banka Crne Gore profesionalno i kvalitetno sprovela aktivnosti u vezi sa rješavanjem situacije u pomenutim bankama“ i dodao da MMF prepoznaje napredak ostvaren u finansijskom sektoru.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima koje CBCG provodi na planu implementacije planirane revizije kvaliteta aktive bankarskog sistema (AQR), daljeg snaženja supervizije, posebno u segmentu prevencije pranja novca, i modernizacije platnog prometa.

Crna Gora je članica Belgijsko-holandske konstituence koja u MMF-u zastupa crnogorske interese i u čijem se sastavu nalazi još 14 zemalja: Holandija, Belgija, Luksemburg, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Moldavija, Rumunija i Ukrajina.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.