Standard.

nedjelja septembar 22

Crnogorci zimi putuju do Kariba, Kube, Emirata…

Plovidbe na velikim brodovima, odnosno kruzerima, u cijelom svijetu, pa i u Crnoj Gori, doživljavaju procvat. I građani naše zemlje sve više biraju ovaj način odmora. Građani Crne Gore se…

234 hits

nedjelja septembar 22

Sezona duža, znatno više gostiju iz Zapadne Evrope i Skandinavije

Rast prihoda od turizma, prije svega od boravišne takse i prometa, koji bilježimo već više od deceniju, na naše zadovoljstvo, zadržao se i u ovoj godini, budući da su oboreni…

174 hits

nedjelja septembar 22

Pavićevićeva zemlja prodata za 85 eura po kvadratu

Imovina Zavoda za izgradnju Bara ZIB, firme iza koje stoji bivši predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević, polako se smanjuje. To se može zaključiti na osnovu dokumentacije Privrednog suda, u koju je…

263 hits

subota septembar 21

NAPOKON: Svi stubovi "čuda od mosta" na auto-putu Bar-Boljare biće spojeni do kraja naredne nedjelje

Najzahtjevniji objekat na budućem auto-putu Bar-Boljare - most Moračica biće spojen do kraja naredne nedjelje, potvrđeno je portalu Standard. 

1029 hits

 
 
 
 
petak, 06 septembar 2019 07:26

Suđenje u slučaju A2A: Italijani tražili da se postupak vodi pred njihovim sudom

Nekadašnji izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Enriko Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bjanko i Masimo Sala i nekadašnji generalni direktor A2A i pregovarač za Crnu Goru Renato Ravaneli, koji se optužnicom Specijalnog tužilaštva terete za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju zatražili su preko advokata da im se sudi pred italijanskim pravosudnim organima, o čemu će odlučiti vijeće Višeg suda u Podgorici kojem je dodijeljen predmet, pišu Dnevne novine.

Predsjednica vijeća sutkinja Ana Vuković saopštila je juče da je suđenje odloženo na neodređeno, odnosno dok vijeće ne donese odluku o pomenutom predlogu.

Ova četvorica optuženih državljana Italije juče se nijesu pojavila na zakazano ročište, a razlog izostanka je to što im poziv nije uručen na vrijeme. Oni su pozvani putem Ministarstva pravde 25. jula na ročište koje je trebalo da bude održano juče, međutim, iz Italije je stigao odgovor da je to kratak rok za uručenje poziva.

Sud treba da planira rok koji ne treba biti kraći od tri mjeseca, odgovor je koji su nadležni organi Italije dostavili putem međunarodne pravne pomoći.

Pozivu su se odazvali specijalna tužiteljka Nataša Bošković, te advokatica Vesna Čejović, branilac optuženog Malerbe, advokat Miroslav Adžić koji brani okrivljenog Sala i branilac optuženog Bjanke advokat Miloš Komnenić, koji je imao i zamjeničko punomoćje od advokatice iz Beograda koja brani Ravanelija.

Podsjetimo, Specijalno tužilaštvo odustalo je istrage pokrenute protiv menadžmenta Elektroprivrede bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije Venke Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan, čime su odbačene sumnje da su pričinili višemilionsku štetu firmi u kojoj su radili. Tužilaštvo je takođe odustalo od krivičnog gonjenja protiv italijanske kompanije A2A, koja je odustala od potraživanja u iznosu 7,75 miliona eura od Elektroprivrede za sporne konsultantske usluge koje su bili fakturisane i 6. novembra 2017. vratila prethodno naplaćenih 4,34 miliona eura, što je otkriveno nakon objavljivanja revizorskog izvještaja EPCG za prošlu godinu.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.