Standard.

petak oktobar 18

Voli odlučio: Neće biti produženog rada i radnici neće raditi do ponoći

Kompanija Voli donijela je odluku da objekti neće raditi produženo, kako je ranije najavljeno, saopšteno je iz te kompanije.

606 hits

četvrtak oktobar 17

USSCG o radu marketa subotom do 24 sata: "To je gaženje radnika, koji prije jedan posle ponoći ne mogu kući…

Poslodavci moraju da poštuju neradnu nedjelju, a ne da kroz sporno definisane izuzetke tjeraju radnike da rede subotom do 24 sata, ocijenli su Uniji slobodnih sindikataKo se ogluši o zakon,…

488 hits

četvrtak oktobar 17

Zemljište kod Jadranskog sajma pod lupom Tužilaštva

Specijalno tužilaštvo privodi kraju istragu u predmetu Jadranski sajam čiji, vlasnik je odbjegli tajkun Duško Knežević, zbog sumnje da je malverzacijama oštetio budžet Opštine Budva za više miliona eura, saznaju Dnevne…

449 hits

srijeda oktobar 16

Zvonko Popović, vlasnik fabrike čipsa za Standard: Zakupićemo zemlju od države i krećemo u probnu preradu krompira

Razlika između sjevera i juga i dalje je nepremostiva. Međutim, ima onih koji svoj biznis upravo vide na sjeveru Crne Gore. Jedan od njih je Hrvat Zvonko Popović, vlasnik kompanije Kanaan,…

1003 hits

 
 
 
 
utorak, 10 septembar 2019 07:05

Crna Gora ostaje bez još jedne banke: Rok za ponude istekao, na pomolu novo spajanje?

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu Komercijalne banke, koja posluje i u Crnoj Gori istekao je. U igri je nekoliko kupaca, a ukoliko Slovenci odnesu pobjedu, na pomolu je još jedno spajanje banaka u Crnoj Gori.

Ko će biti novi vlasnik Komercijalne banke, te koja je sudbina njene produžnice u Crnoj Gori biće poznato u narednih nekoliko dana.

Četiri ponude su stigle, a za preuzimanje jedne od najvećih banaka u Srbiji do sada je interesovanje pokazalo šest potencijalnih kupaca, uključujući Raiffeisen banku, AIK banku srpskog biznismena Miodraga Kostića, NLB banku i američko-evropski konzorcijum, kojeg čine Ripplewood Advisors, Direktna Banka i grčka Eurobank, pisao je nedavno Rojters.

95AC6564 C05B 4F4B A717 59CD50D41F84 e1539604140387

Ipak, prema pisanju medija, najdalje sa ponudom mogla bi da ide NLB banka i ona predstavlja najozbiljnijijeg kandidata za kupovinu Komercijalne banke a.d. Beograd, u okviru koje posluje istoimena banka u Crnoj Gori. 

Iako zvanične potvrde iz Ljubljane nije bilo, indirektno su potvrdili ovu vijest. Oni su, prema informacijama Dela, kazali da je srpsko tržište kao najveće tržište u regionu i da je definitivno predmet fokusa NLB Grupe. 

Početna cijena za kupovinu banke je 252 miliona eura. 

Spajanje banaka

Ukoliko dođe do kupovine Komercijalne banke, NLB bi po sistemu CKB i Socete Generale Montenegro banke, mogla da zatraži spajanje ovih finasijskih institucija u jednu. 

Crna Gora bi tako za kratko vrijeme ostala bez četiri banke koje posluju na našem tržištu. Podsjećamo, IBM i Atlas banka, biznismena Duška Kneževića nalaze se u stečaju bez mogućnosti za oporavkom. Uz njih Societe banka definitivno je izašla sa crnogorsko tržišta i do potpunog spajanja sa CKB, koje se očekuje naredne godine, nosiće naziv Podgorička banka. Na kraju, ako se obistine prognoze i NLB kupi Komercijalnu banku i zatraži spajanje u Crnoj Gori, naše tržište bi ostalo bez još jedne banke. Tako bi se broj banaka sa 15 smanjio na svega 11.

Trenutno u Crnoj Gori posluje 15 banaka i to: 

 1. Crnogorska komercijalna banka (Vlasništvo OTP grupe)
 2. Hipotekarna banka
 3. Societe Generale banka Montenegro (prodata OTP grupi i očekuje se spajanje sa CKB bankom)
 4. Invest banka Montenegro (stečaj)
 5. Prva banka Crne Gore 
 6. ERSTE Bank 
 7. Atlas banka (stečaj)
 8. NLB Banka 
 9. Komercijalna banka (uskoro se očekuje prodaja matične banke)
 10. Addiko Bank 
 11. Universal Capital Bank 
 12. Lovćen banka 
 13. Zapad banka 
 14. ZIRAAT Bank Montenegro 
 15. NOVA BANKA

N.D.L.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 10 septembar 2019 07:11

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.