Standard.

petak oktobar 18

Voli odlučio: Neće biti produženog rada i radnici neće raditi do ponoći

Kompanija Voli donijela je odluku da objekti neće raditi produženo, kako je ranije najavljeno, saopšteno je iz te kompanije.

603 hits

četvrtak oktobar 17

USSCG o radu marketa subotom do 24 sata: "To je gaženje radnika, koji prije jedan posle ponoći ne mogu kući…

Poslodavci moraju da poštuju neradnu nedjelju, a ne da kroz sporno definisane izuzetke tjeraju radnike da rede subotom do 24 sata, ocijenli su Uniji slobodnih sindikataKo se ogluši o zakon,…

486 hits

četvrtak oktobar 17

Zemljište kod Jadranskog sajma pod lupom Tužilaštva

Specijalno tužilaštvo privodi kraju istragu u predmetu Jadranski sajam čiji, vlasnik je odbjegli tajkun Duško Knežević, zbog sumnje da je malverzacijama oštetio budžet Opštine Budva za više miliona eura, saznaju Dnevne…

447 hits

srijeda oktobar 16

Zvonko Popović, vlasnik fabrike čipsa za Standard: Zakupićemo zemlju od države i krećemo u probnu preradu krompira

Razlika između sjevera i juga i dalje je nepremostiva. Međutim, ima onih koji svoj biznis upravo vide na sjeveru Crne Gore. Jedan od njih je Hrvat Zvonko Popović, vlasnik kompanije Kanaan,…

1001 hits

 
 
 
 
petak, 13 septembar 2019 07:21

Najviše se falsifikuju dva, 20 i 50 eura

Za osam mjeseci tekuće godine u Crnoj Gori je otkriveno 5.397 komada falsifikovanog novca, ukupne vrijednosti 35.810 eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

U postupku tehničke analize novca, u periodu od januara do kraja avgusta tekuće godine obrađeno je ukupno 5.397 komada falsifikovanog novca. U valutnoj strukturi falsifikovanog novca prednjači euro novčanice i kovani novac. Za osam mjeseci otkriveno je 398 komada falsifikovanih euro novčanica. Ukupna vrijednost falsifikata euro novčanica je 25.935 eura i 4.989 komada kovanog novca ukupne vrijednost 9.875 eura, objasnili su iz CBCG.

Podaci Centralne banke pokazuju da se najviše falsifikuju apoeni eura od dva, 20 i 50 eura. Falsifikati novca iz regiona – dinara, konvertibilne marke, kuna – nijesu otkriveni u Crnoj Gori.

Na pitanje iz kojih država dolaze falsifikati i da li ima falsifikovanja u Crnoj Gori u Centralnoj banci nijesu odgovorili, jer to nije u njihovoj nadležnosti.

“Ovo pitanje nije u nadležnosti Centralne banke”, objasnili su.

Na pitanje da li svi koji rade sa novcem trgovci, taksisti… moraju imati aparate za detektovanje ispravnosti, iz CBCG kažu da je nemoguće svima koji profesionalno rade sa gotovim novcem obezbijediti da imaju uređaje za otkrivanje falsifikovanog novca.

“Čak ni tada ne bi bio apsolutno otklonjen rizik od pojave falsifikata”, ističu u Centralnoj banci.

CBCG, kako su pojasnili, nastoji da građanima, na jednostavan način, pojasni kako mogu prepoznati lažni novac.

“Eksperti iz Centralne banke vrše stalne edukacije zaposlenih u poslovnim bankama, koji su angažovani na poslovima sa gotovinom. Zato građani, uz potrebnu opreznost kod rukovanja gotovinom, svaku sumnjivu novčanicu ili kovanicu treba da ponesu na provjeru u najbližu banku”, savjetuju iz CBCG.

Podsjetimo da odluke koje je ranije usvojila Centralna banka povećavaju zaštitu eura od falsifikata. Njihovim donošenjem, kako su ranije za Pobjedu ocijenili iz CBCG, nacionalna regulativa je potpuno usklađena sa regulativom Evropske unije i Evropske centralne banke, što je od velikog značaja u pregovaračkom procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.