Standard.

petak januar 24

(FOTO) Simović: Agrobudžert 61 milion, poljoprivrednici neće plaćati akcize na gorivo

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović kazao je da je ovogodišnji agrobudžet 61 miliona eura i 8,3 milioja je veći nego prošle godine.

150 hits

petak januar 24

Za četiri godine telekomunikacioni operatori uložili 330 miliona eura

Crnogorski telekomunikacioni operatori investirali su u posljednje četiri godine više od 330 miliona eura, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) Darko Grgurović.

107 hits

petak januar 24

Kroz Sozinu tri puta manje vozila nego u sezoni

Andrej Mihailović iz kompanije Monteput kazao je da je intenzitet saobraćaja kroz tunel Sozina mirnijeg intenziteta u odnosu na praznike i ljetnju sezonu, pa tim pravcem dnevno prođe oko 5.000…

105 hits

petak januar 24

Još tri dana za dostavljanje ponuda za izgradnju vrtića u Pljevljima

Dostavljanje ponuda kompanija koje su zainteresovane za izgradnju vrtića u Pljevljima je u toku, a trajaće još tri dana, do 27. januara do 11 sati, saopšteno je iz Uprave javnih…

50 hits

 
 
 
 
utorak, 08 oktobar 2019 07:28

Hrvatski preduzetnik prelomio, otvara fabriku čipsa u Mojkovcu

Kompanija Kanaan iz Donjeg Miholjca, grada na gotovo samoj tromeđi Hrvatske, Mađarske i Srbije, najveći je hrvatski proizvođač čipsa i flipsa sada će se proizvodnim kapacitetima proširiti van hrvatskih granica, i to u Crnu Goru.

Kanaan više od polovine svog prihoda, a koji je prošle godine iznosio 120 miliona kuna (oko 16,2 miliona eura), ostvaruje u izvozu, a vlasnik i direktor kompanije, Zvonko Popović, za Poslovni dnevnik priča kako je odlučio da otvori fabriku u Mojkovcu.

Do takve odluke došlo je sasvim slučajno, bez dubokih poslovnih studija, kaže on.

“Prije nekog vremena došlo je do bratimljenja gradova Belišća i Mojkovca te me je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić upitao da li bih želio da porazgovaram o mogućnostima ekonomske suradnje s Crnogorcima koji su mu došli u posjetu”, objašnjava Popović.

Dodaje kako je to bio kurtoazni razgovor koji je svoj nastavak imao prije 10-ak dana kada ga je Burić pozvao da bude dio delegacije koja će obići Mojkovac, Kolašin i Žabljak.

“Razgovarao sam s tamošnjim gradonačelnicima o mogućnosti gradnje nekog pogona u Poslovnoj zoni Mojkovac, a onda je u subotu došao iznenađujući poziv van svakog protokola da će me u podne primiti predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. To me potpuno iznenadilo jer zbilja nismo imali nekih, posebno ne velikih, planova za Crnu Goru. No, i kad sam premijeru i saradnicima pojasnio da, čak i ako bi se radilo o investiciji, da bi ona bila skromna, odgovorili su mi da im je svaka strana investicija u poljoprivredno-prehrambeni sektor važna kao da se radi o stotinama miliona eura”, kaže vlasnik Kanaana.

Štaviše, oko 21 sat te subote mu se, javio crnogorski ministar poljoprivrede s informacijom da mi mogu ponuditi 30 hektara poljoprivrednog zemljišta za uzgoj krompira, u koncesiju ili na prodaju.

“Tada sam shvatio sam da oni misle ozbiljno i da je ovo sasvim neki drugi odnos prema investitorima od onog koji doživljavam u Hrvatskoj. Iako još nemam detalje ni gabarite investicije, odlučio sam da svakako idemo u Crnu Goru. Definitivno s uzgojem krompira te njegovom preradom. O samom stepenu prerade još razmišljamo i o tome ćemo razgovarati u narednom periodu”, govori Popović.

Kanaan trenutno u svom pogonu u Donjem Miholjcu prerađuje godišnje oko 23.000 tona krompira. Iako je prethodnih godina imao značajnih problema s osiguravanjem dovoljnog broja kooperanata u Hrvatskoj koji bi mu taj krompir proizveli, sada Popović ističe da se situacija stabilizovala i da uspijevaju na ukupno oko 550 hektara zemljišta osigurati gotovo svu potrebnu sirovinu krompira u Hrvatskoj.

“Problem je što do vlastitog zemljišta za uzgoj krumpira možemo doći samo kupovinom od privatnih vlasnika. Država nam ne želi svoje zemljište dati u koncesiju ili prodati, iako stalno, pa i ovom prilikom, javno ističem da smo mi spremni platiti pet ili čak i 10 puta više nego što sad država dobija”, kaže Popović.

Dodaje da je Kanaan u velikoj ekspanziji te konstantno bilježi dvocifren rast.

“Proizvodni asortiman naših proizvoda čine više od 20 vrsta snack proizvoda, od kojih su najznačajniji Hand cooked chips, Rice snack i Popcorn snack premium snack s kojima je Kanaan prvi na tržištu u regionu, a za proizvodnju kojih Kanaan posjeduje najsavremeniji proizvodni pogon na svijetu”, ističe Popović.

Trenutno Kanaan zapošljava 130 ljudi u Donjem Miholjcu, a za sada još nemaju projekcije koliko zaposlenika bi im trebalo u njihovoj kompaniji u Crnoj Gori.

Popović priznaje da i oni, kao i većina ostalih proizvodnih kompanija u Hrvatskoj, imaju manjih problema s radnom snagom, ali dodaje da ih to neće zaustaviti u razvoju jer su već djelomično automatizovali svoj pogon, a nabaviće još dva dodatna robota koji će omogućiti da ostvare planirani rast u narednom periodu s postojećim brojem zaposlenih.

Automatizacija će posebno povećati kapacitet pakirnice, a koja im trenutno veže značajan broj radnika. Iz fabrike čipsa ističu da su u posljednjih pet godina investirali više od 10 miliona eura u izgradnju novog skladišta krompira kapaciteta 8.000 tona, robotizaciju pogona i nove proizvodnje linije.

Njihov pogon prostire se na 30.000 kvadratnih metara gdje su instalirane dvije linije za proizvodnju čipsa te dvije za proizvodnju flipsa. Tu se nalaze i linije za proizvodnju kokica, Hand cooked chipsa, zdravog snacka kao i suvo prženog kikirikija.

Ukupni kapacitet fabrike je više od 6000 tona gotovih proizvoda godišnje.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.