Standard.

nedjelja oktobar 20

Istraživanje nafte i gasa: Platformi u našem dijelu Jadrana neće biti ni za tri godine

Imajući u vidu planiranu dinamiku obrade podataka dobijenih iz istražne bušotine, eventualne platforme u crnogorskim teritorijalnim vodama neće biti instalirane makar još naredne tri godine, saopštno je portalu Standrard iz…

96 hits

nedjelja oktobar 20

Danas prva neradna nedelja, ali ako morate u trgovinu evo šta radi

Današnja nedjelja prva je neradna za sve zaposlene u trgovinama. Inspekcija je još ranije upozorila da se zakon mora poštovati, ali ako ste se danas ipak uputili u trgovinu, ovo…

349 hits

nedjelja oktobar 20

Isplata garantovanih depozita biće brža

Fond za zaštitu depozita će od januara 2021. garantovani depozit morati da isplati u roku od deset radnih dana, umjesto sadašnjih 15. Ulaskom u EU garantovani depozit će biti 100,…

50 hits

subota oktobar 19

Rekordna turistička sezona

Svi pokazatelji govore da će 2019. biti izuzetno uspješna turistička godina, poručeno je sa sjednicei Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore, koja je održana u Ski centru Kolašin 1600.

265 hits

subota oktobar 19

Rekordna turistička sezona

Objavljeno u: Ekonomija

 
 
 
 
utorak, 08 oktobar 2019 12:28

Simović na Regionalnom forumu: "Sa svih adresa nam se priznaje status lidera u evropskim integracijama"

Regionalni forum „Ulazak Zapadnog Balkana u Evropsku uniju“ u organizaciji Socijaldemokratske partije Rumunije (PSD) održan je 7. i 8. oktobra u Bukureštu. Domaćin skupa je bila premijerka Rumunije i predsjednica PSD, Viorika Dančilu. U ime Demokratske partije socijalista na forumu je učestvovao član predsjedništva partije i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

Simović se predstavnicima socijalističkih i socijaldemokratskih partija Evrope i regiona obratio u okviru panela „Trenutno stanje u procesu proširenja EU“. Istakao je da je Crna Gora je u procesu pregovora sa EU ostvarila puno i da je na dobrom putu. „Otvorili smo 32 od 33 pregovaračka poglavlja, a uslove za otvaranje jedinog preostalog poglavlja, 8 – Konkurencija, smo ispunili još prošle godine. S pravom vjerujemo da zaslužujemo otvaranje i tog poglavlja i brzo započinjanje procesa zatvaranja i uspješnog okončanja pregovora“, kazao je Simović.

Simović je apostrofirao da je sa Foruma važno poslati jasan apel da se u ovom trenutku, kada pred Evropom stoje brojni izazovi, Zapadni Balkan ne smije zaboraviti, ostaviti na margini i prepustiti negativnim uticajima. Kazao je da EU kao snažan partner u pregovaračkom procesu našem regionu može pomoći da prevazidje izazove koji su posledica istorijskog nasledja i zaostajanja i da je proces daljeg ujedinjenja i integrisanja važan i za EU, jer jedino ujedinjena Evropa može biti globalno konkurentna.

„Sa svih adresa se Crnoj Gori priznaje status lidera u evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu i to je razlog zbog kojeg očekujemo da se princip regate zadrži u procesu proširenja i da svaka faza bude jasno definisana, a rezultati pravilno vrednovani“, kazao je Simović i istakao važnost potrebe da Sjeverna Makedonija, koja će veoma brzo biti nova saveznica u NATO, dobije datum pregovora, kao i da Albanija što prije započne pristupne pregovore.

„Sa istom pozitivnom emocijom se odnosimo prema svakom napretku Srbije, vjerujući da će i ostale države regiona stvoriti pretpostavke za vidljive iskorake u integracionim procesima, koje će EU prepozanti i vrednovati“, naglasio je Simović.

Simović je učesnicima Foruma potvrdio da će njihove države i partije u Vladi Crne Gore i Demokratskoj partiji socijalista uvijek imati partnera na kojeg mogu računati u sprovođenju reformskih procesa, stabilizaciji i rješavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu. Istakao je uvjerenje će novi sastav Evropske komisije koji će predvoditi predsjednica Ursula fon der Lejen, uz očekivanu podršku svih članica EU, vrlo brzo pokazati da Crna Gora i Zapadni Balkan nemaju alternativu članstvu u EU.

Na Forumu je usvojena Zajednička deklaracija socijalističkih i socijaldemokratskih partija kojom se potvrđuje prihvatanje vrijednosti centralnih lijevih politika u pravcu stvaranja fer, slobodne i održive Evrope. U Deklaraciji se između ostalog, toplo pozdravljaju napori i napredak država Zapadnog Balkana ka procesu proširenja EU i poziva budući sastav Evropske komisije da u potpunosti promjeni pogled na integraciju Zapadnog Balkana, u cilju ubrzanja procesa, i uspostavljanja jasne agende za čitav region.

Na Forumu je potpisan i bilateralni sporazum o saradnji između Demokratske partije socijalista Crne Gore i Socijaldemokratske partije Rumunije koji potvrđuje prijateljske odnose dvije partije, reafirmiše spremnost za jačanjem političke saradnje koja će doprinjeti novoj dinamici bilateralnih odnosa Crne Gore i Rumunije i podstiče produbljivanje saradnje između socijalista i socijaldemokrata.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.