Standard.

četvrtak novembar 21

Stranci za devet mjeseci uložili 590 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija od početka januara do kraja septembra ove godine dostigao je 591,7 miliona, dok se istovremeno odlilo 325 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne…

472 hits

srijeda novembar 20

Kvadrat novogradnje do 1.365 eura

Kvadratni metar novih izgrađenih stambenih jedinica u Crnoj Gori u periodu od početka jula do kraja septembra u prosjeku je koštao 1.122 eura, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku Monstat.

695 hits

srijeda novembar 20

Energetska zajednica: Crna Gora i dalje lider

Crna Gora je i dalje lider u reformskim mjerama Evropske unije kada je riječ o oblasti energetike, dok je na drugom mjestu, prema posljednjem izvještaju Sekretarijata Energetske zajednice, Sjeverna Makedonija,…

666 hits

utorak novembar 19

Erste banka i Glavni grad nagradili društvene biznise u okviru Foruma Akademije za preduzetništvo

Danas je u hotelu CentreVille u organizaciji Centra za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS) održan “Forum Akademije za preduzetništvo” na kome je organizovano takmičenje za najbolju biznis ideju i panel…

850 hits

 
 
 
 
petak, 08 novembar 2019 12:44

Bemax, Đukanović i Kinezi rekonstruisaće Termoelektranu Pljevlja

Komisija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabrala je konzorcijum Dec International-Bemax-BB Solar-Permonte za izvođenje radova na ekonološkoj rekonstrukciji prvog bloka Termoelektrane Pljevlja.

Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja trebalo bi da bude realizovan do 2021. godine (Foto: EPCG) Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja trebalo bi da bude realizovan do 2021. godine 

"Komisija EPCG za izbor najpovoljnije ponude na tenderu za izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka termoelektrane Pljevlja donijela je odluku da je najpovoljnija ponuda za taj projekat konzorcijuma Dec International-Bemax-Bb Solar-Permonte", saopštila je kompanija.

Ovaj konzorciju dostavio je najpovoljniju ponudu od 54,4 miliona eura, za razlika od kompanija Shangai Electric Group Co.Ltd. (97.922.683 eura) i Hamon – Rudis (72.539.500 eura).

Podsjećaju iz EPCG da je tenderska dokumentacija za otvoreni postupak javne nabavke radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja - Blok 1 objavljena 11. jula 2019, nakon što je Odbor direktora EPCG donio Odluku o realizaciji te investicije, čija je vrijednost procijenjena na 45 miliona eura bez uračunatog PDV-a odnosno 54.450.000 sa PDV-om, piše RTCG.

"Procijenjena vrijednost ponude donešena je na osnovu Idejnog projekata koji je uradila renomirana kompanija Steag Energy Services GmbH iz Njemačke. Shodno Zakonu, rok za žalbu je 10 dana od dana primanja odluke o izboru ponuđača", navode iz EPCG.

Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja trebalo bi da bude realizovan do 2021. godine i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima u narednih 20 do 30 godina.

Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, obezbjediće se i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

"Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj. Termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja - Rudnik uglja, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost", navode iz EPCG.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.