Standard.

nedjelja decembar 08

Orlandić: Rušimo rekorde, 200.000 putnika više nego prošle godine

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Aerodromi Crne Gore na današnji dan bilježe 200.000 putnika više nego u istom periodu rekordne prošle godine, što predstavlja odličan poslovni rezultat, ocijenio je izvršni direktor kompanije Danilo Orlandić.

122 hits

subota decembar 07

CRNO NA BIJELO: Idete iz Crne Gore? Ovo su troškovi života u Njemačkoj

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Njemačka je za državljane zemalja Zapadnog Balkana omiljena adresa za bolji život. Međutim, život u Njemačkoj i nije tako jeftin. Samo za stan mjesečno izdvajate trećinu svoje plate. Koliki su…

968 hits

nedjelja decembar 08

Biljana Jakić: Državna pomoć MA biće izazov u pregovorima

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Slučaj državne pomići Montenegro Airlinesu nije bio uslov za otvaranje Poglavlja 8, ali će to svakako biti izazov u pregovorima sa EU, kazala je za TVCG Biljana Jakić, generalna direktorica…

149 hits

subota decembar 07

Čanović: Od 51.000 podnijetih, obrađeno više od 33.000 zahtjeva za legalizaciju

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

U onim opštinama u kojima je i zvanično evidentiran najveći broj bespravnih objekata podnijet je najveći broj zahtjeva za legalizaciju, kaže za Vikend novine Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

386 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 11 novembar 2019 10:31

KONAČNO: Đukanović i Matarela puštaju u rad najveći energetski projekat u istoriji Crne Gore

Najveći energetski projekat, od sticanja nezavisnosti do danas, energetsko povezivanje Crne Gore i Italije, biće pušten u rad za četiri dana! U Peskari, kabl će svečano pustiti predsjednik Italije Sergio Matarela, a sa crnogorske strane predsjednik naše države Milo Đukanović sa čelnicima kompanije Terna.

Kako pišu italijanski mediji, ovaj projekat će garantovati sigurnost u napajanju električnom energijom.

"Biće garantovana sigurnosti i podržana puna integracija na evropska tržišta energije i usluga. Kabl između Italije i Crne Gore biće uskoro pušten u rad", rekao je glavni i izvršni direktor Terna grupe, Luiđi Feraris.

Testiranje podmorskog energetskog kabla trajalo je više od dva mjeseca i nedavno je uspješno završeno.

Produžavanjem radnog vijeka Termoelektrane u Pljevljima, zatim izgradnje najveće solarne elektrane u Evropi, koja će biti instalirana u Ulcinju, te obnovljivih izvora električne energije, Crna Gora će definitivno postati energetski nezavisna država. 

KABL

Ta energetska nezavisnost, pored benefita za građane, koji neće plaćati uvoznu struju, ojačaće crnogorsku ekonomiju, jer ćemo po prvi put biti u prilici da sve viškove električne energije proslijedimo drugim državama u Evropi.

Ono što je najvažnije za našu državu jeste činjenica da ćemo upravo mi biti most preko kojeg ćemo prvenstveno mi, a zatim i druge države da ponude svoju električnu energiju Italiji, koja je dalje može preusmjeriti na pomenute evropske države.

Nakon puštanja u rad energetskog kabla, biće obezbijeđeni i značajni prihodi za Crnu Goru po osnovu udjela CGES u ukupnom kapacitetu kabla od 20 odsto. Prihodi od prenosa električne energije iz regiona preko ove interkonekcije direktna su dobit. Dakle, naša je zemlja glavno čvorište bez kojeg prenos električne energije ka evropskim državama neće moći biti obavljen.

kABL1

Vrijednost projekta povezivanja Italije i Crne Gore iznosi oko milijardu eura, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona eura. Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra. U okviru projekta CGES gradi trafostanicu Lastva, koja će koštati 38,5 miliona, te dalekovod od Lastve do Pljevalja vrijedan 67,5 miliona eura.

Struja iz Crne Gore ide dalje u Švajcarsku, Francusku, Austriji, Grčku...

Terna je nedavno objavila šemu na kojoj su detaljno objasnili značaj projekta koji realizuju u partnerstvu sa CGES-om.

Na šemi se jasno vidi da električna energija kreće od Crne Gore i prvenstveno dolazi u Italiju, koja je već uspješno realizovala projekte povezivanja sa Švajcarskom, Austrijom, Francuskom, Slovenijom, Grčkom i Maltom.

N.D.L. 

 

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 11 novembar 2019 12:34

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.