Standard.

nedjelja decembar 15

Crnogorski paradoks: Aerodrome u zakup 30 godina dajemo za 100 miliona, a u Montenegro Airlines ulažemo 155 miliona eura?!

Ono što nijednoj crnogorskoj firmi nije pošlo za rukom nikada, jeste Montenegro Airlinesu. Sva dugovanja, koja su dostigla 85 miliona eura, biće im otplaćena. Vlada je odlučna da 155 miliona…

653 hits

subota decembar 14

Orlandić: Nijesam za koncesiju, ali poštovaćemo odluku Vlade

Objavljeno u: Ekonomija

by Lejla

Britanska avio-kompanija British Airways od naredne ljetnje sezone pokrenuće letove iz Londona do Podgorice. To je za Novu M potvrdio direktor Aerodroma Danilo Orlandić koji najavljuje i obnavljanje avio linije…

390 hits

subota decembar 14

Ni privreda, ni država nijesu spremni za elektronsku fiskalizaciju

Unija poslodavaca, Privredna komora i Montenegro biznis alijansa MBA pozdravljaju Vladinu odluku da do januara 2021. odloži primjenu elektronske fiskalizacije jer smatraju da u ovom momentu ni država ni privreda…

471 hits

petak decembar 13

Marković: Za projekte na sjeveru opredijeljeno više od 190 miliona eura

Objavljeno u: Ekonomija

by Lejla

Vlada Crne Gore opredijelila je više od 190 miliona eura za projekte u opštinama na sjeveru i opštinama sa stepenom razvijenosti ispod državnog prosjeka, kazao je premijer Duško Marković.

568 hits

 
 
 
 
utorak, 19 novembar 2019 21:39

Erste banka i Glavni grad nagradili društvene biznise u okviru Foruma Akademije za preduzetništvo

Danas je u hotelu CentreVille u organizaciji Centra za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS) održan “Forum Akademije za preduzetništvo” na kome je organizovano takmičenje za najbolju biznis ideju i panel “Kako doći do početne investicije i podrške za preduzetnike”.

Forum, koji je okupio preko 50 predstavnika finansijskog sektora, državnih institucija, kompanija, nevladinih organizacija, socijalnih preduzeća i mladih preduzetnika. organizovan je u okviru Globalne nedjelje preduzetništva koja se proslavlja širom svijeta.

Na takmičenju koje je okupilo preduzeća sa društvenim uticajem, koji su korisnici CEPS-ove mentorske podrške, predstavili su se: Koperativa “Od naših ruku” iz Nikšića, Bona Fide – Kooperativa “Crveno zlato” i Zračak nade iz Pljevalja, Nova šansa u Novom iz Herceg Novog, Centar za ravnopravnost, integraciju i imigraciju, Štamparija “Lapis”, Happy paws i Seljak.me iz Podgorice

Nagradni fond u iznosu od 3.000 EUR, čiji sponzori su Erste banka i Glavni grad, podijeljen je kroz 3 novčane nagrade sljedećim preduzećima: Nova šansa u Novom (za društveni uticaj), Seljak.me (za inovativnost) i Happy Paws (za održivost).

Anto Janković, predsjednik CEPS-a, kazao je da program nudi 12-mjesečnu mentorsku podršku za svakog korisnika programa, uključujući analizu postojećeg poslovnog modela preduzeća, razvoj poslovnog modela u skladu sa potencijalom korisnika i uslovima na tržištu, evaluaciju napretka, unaprijeđenje menadžerskih znanja i vještina i promociju i umrežavanje.

“Iako veliki broj faktora utiče na poslovanje preduzeća, program se bavi sa tri ključna: 1) unaprijeđenje finansijskih performansi preduzeća, 2) razvoj ljudskih resursa i 3) standardizacija procesa. Program je razvijen u cilju podrške preduzetnicima da svoj biznis iz početne dovedu u fazu rasta i razvoja”, saopštio je Janković.

Adrijana Stevanović, šefica kancelarije Finance in Motion za Crnu Goru kazala je da EFSE Akademija za preduzetništvo u saradnji sa lokalnim partnerima pruža podršku preduzetnicima u EFSE ciljnom regionu.

„EFSE Akademija pruža preduzetnicima i njihovim novim biznisima usmjeravanje, resurse, mentorstvo i mogućnosti umrežavanja, što povećava šansu da dobiju finansijsku podršku i druga sredstva neophodna za pretvaranje dobrih ideja u uspješna preduzeća. Na ovaj način, EFSE Akademija za preduzetništvo i njeni partneri pomažu u stvaranju okruženja u kojem preduzetnici mogu uspjeti, kazala je Stevanović.

Nakon takmičenja organizovana je panel diskusija na kojoj je govoreno o dostupnim vidovima podrške početnicima u biznisu i malim preduzećima.

Lazar Nenezić iz Direkcije za razvoj MSP Ministarstva ekonomije govorio je o aktivnostima i podršci Ministarstva mikro i malom biznisu, Amra Omeragić iz regionalne kancelarije Finance in Motion govorila je o regionalnim programima podrške razvoju preduzetništva, dok su Dženan Šarić iz Fondacije Mozaik iz BiH I Anja Grabovica iz nikšićkog Tehnopolisa predstavili svoja iskustva i programe podrške za preduzetnike.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.