Standard.

nedjelja decembar 15

Crnogorski paradoks: Aerodrome u zakup 30 godina dajemo za 100 miliona, a u Montenegro Airlines ulažemo 155 miliona eura?!

Ono što nijednoj crnogorskoj firmi nije pošlo za rukom nikada, jeste Montenegro Airlinesu. Sva dugovanja, koja su dostigla 85 miliona eura, biće im otplaćena. Vlada je odlučna da 155 miliona…

669 hits

subota decembar 14

Orlandić: Nijesam za koncesiju, ali poštovaćemo odluku Vlade

Objavljeno u: Ekonomija

by Lejla

Britanska avio-kompanija British Airways od naredne ljetnje sezone pokrenuće letove iz Londona do Podgorice. To je za Novu M potvrdio direktor Aerodroma Danilo Orlandić koji najavljuje i obnavljanje avio linije…

407 hits

subota decembar 14

Ni privreda, ni država nijesu spremni za elektronsku fiskalizaciju

Unija poslodavaca, Privredna komora i Montenegro biznis alijansa MBA pozdravljaju Vladinu odluku da do januara 2021. odloži primjenu elektronske fiskalizacije jer smatraju da u ovom momentu ni država ni privreda…

485 hits

petak decembar 13

Marković: Za projekte na sjeveru opredijeljeno više od 190 miliona eura

Objavljeno u: Ekonomija

by Lejla

Vlada Crne Gore opredijelila je više od 190 miliona eura za projekte u opštinama na sjeveru i opštinama sa stepenom razvijenosti ispod državnog prosjeka, kazao je premijer Duško Marković.

582 hits

 
 
 
 
srijeda, 20 novembar 2019 06:30

Energetska zajednica: Crna Gora i dalje lider

Crna Gora je i dalje lider u reformskim mjerama Evropske unije kada je riječ o oblasti energetike, dok je na drugom mjestu, prema posljednjem izvještaju Sekretarijata Energetske zajednice, Sjeverna Makedonija, pi[u Dnevne novine.

Sekretarijat je saopštio i da su članice Energetske zajednice, među kojima su i Srbija, Albanija, Kosovo, Hrvatska, BiH, Ukrajina, Moldavija i Gruzija, povećale procenat implementacije mjera sa 43 na 48 odsto u posljednjih godinu.

U Godišnjem izvještaju Sekretarijata ocijenjeno je da određeni broj termoelektrana, koje od 1. januara prošle do kraja 2023. godine mogu da rade ukupno 20.000 sati, može da bude zatvoren već početkom naredne godine. To znači da će Termoelektrana Pljevlja, ukoliko bude radila kao prošle godine, morati da bude zatvorena iduće. U Energetskoj zajednici navode da je potrebno modernizovati elektrane na ugalj kako bi se ispunile granične vrijednosti emisija iz Direktive o industrijskim emisijama.

Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja, za koju je nedavno izabran izvođač radova, trebalo bi da počne naredne godine. Sanacijom prvog bloka radni vijek energetskog objekta u Pljevljima biće produžen za 20 godina. Kada je riječ o regionu, četvrti blok u Termoelektrani Tuzla mogao bi biti ugašen u maju 2021, a kako ocjenjuju u Energetskoj zajednici, to će se desiti i sa tri elektrane u Srbiji.

Direktor Sekretarijata Janez Kopač poručio je da otkucava sat za elektrane na ugalj u okviru Energetske zajednice. On smatra da je situacija naročito kritična na zapadnom Balkanu, te da ugovorne strane treba hitno da preduzmu mjere na smanjenju štetnih emisija. Kopač je rekao i da članice Zajednice treba da se okrenu energetskoj efikasnosti i većoj proizvodnji struje iz obnovljivih izvora.

“Sve ugovorne strane Energetske zajednice, koje imaju ugalj u svom energetskom miksu, prekoračuju dozvoljene nivoe emisija utvrđene u skladu sa njihovim nacionalnim planovima za smanjenje emisija i to za najmanje jedan od tri zagađivača azotni oksidi, sumpor-dioksid i prašina, definisanih Direktivom o velikim ložištima”, navodi se u Godišnjem izvještaju Sekretarijata Energetske zajednice (EnZ).

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.