Standard.

petak januar 24

(FOTO) Simović: Agrobudžert 61 milion, poljoprivrednici neće plaćati akcize na gorivo

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović kazao je da je ovogodišnji agrobudžet 61 miliona eura i 8,3 milioja je veći nego prošle godine.

148 hits

petak januar 24

Za četiri godine telekomunikacioni operatori uložili 330 miliona eura

Crnogorski telekomunikacioni operatori investirali su u posljednje četiri godine više od 330 miliona eura, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) Darko Grgurović.

106 hits

petak januar 24

Kroz Sozinu tri puta manje vozila nego u sezoni

Andrej Mihailović iz kompanije Monteput kazao je da je intenzitet saobraćaja kroz tunel Sozina mirnijeg intenziteta u odnosu na praznike i ljetnju sezonu, pa tim pravcem dnevno prođe oko 5.000…

105 hits

petak januar 24

Još tri dana za dostavljanje ponuda za izgradnju vrtića u Pljevljima

Dostavljanje ponuda kompanija koje su zainteresovane za izgradnju vrtića u Pljevljima je u toku, a trajaće još tri dana, do 27. januara do 11 sati, saopšteno je iz Uprave javnih…

50 hits

 
 
 
 
nedjelja, 01 decembar 2019 07:00

Ko je dozvolio da se državni objekat upiše na Nebojšu Carevića? U katastru ćute, plažu provjeravao uhapšeni inspektor Juretić

Brat aktuelnog predsjednika opštine Budva Marka Carevića, Nebojša Carević uspio je da uknjiži objekat od 83 kvadrata u zoni morskog dobra na sebe. Međutim, iako je JP Morsko dobro otkrilo zloupotrebu i zatražilo od Uprave za imovinu da se Carević ispiše, a da se država upiše kao vlasnik objekta i dalje je nepoznanica zašto se to čekalo do sada, te zašto inspektori nijesu zaštitili državu imovinu.

Zakon je jasan, u zoni morskog dobra može se graditi ali država je jedini vlasnik objekata, kao i zemljišta koje se ne prodaje, već daje u zakup.

U Morskom dobru već nedjelju dana izbjegavaju da odgovore na pitanja portala Standard šta se do sada čekalo i da li su mogli ranije da uvide da je objekat tik uz Jadransko more upisan na Carevića, a ne na državu. 

Ne odgovara ni Uprava za nakretnine u čijoj je nadležnosti kotorski katastar. Pitanje je jasno "Ko je potpisao rješenje i svjesno kršeći zakon, upisao Carevića kao vlasnika objekta u zoni morskog dobra"? Ipak, odgovor je izostao. 

Takođe, ne oglašavaju se ni državni inspektori čija je osnovna funkcija zaštita državne imovine od zloupotreba. 

PLAŽU KONTROLISAO UHAPŠENI INSPEKTOR

Carević je donedavno bio zakupac plaže Ploče. Ovu popularnu plažu je zakupio 2003. godine, investirajući novac u njeno sređivanje, te gradnju objekata. 

U julu ove godine plažu Ploče je kontrolisao građevinski inspektor Vladan Juretić, koji je nedavno uhapšen zbog skandala oko reketiranja budvanskog inspektora. 

U izvještaju koji potpisuje Juretić, a u koji je Standard imao uvid, navedeno je da je izvršena kontrola privremenih objekata kupališta Ploče, te da je konstatovano da je objekat od 83 kvadrata upisan na Carevića i da na njemu nema upisanih tereta. 

Juretić dodaje da se, prema njegovom mišljenju, radi o regularnom objektu, koji ne treba rušiti.

"Pošto se radi o regularnom objektu u svojini Carević Nebojše, ovaj inspektor za isti ne može donijeti rješenje o rušenju", navodi se u izvještaju koji se sačinio i potpisao Vladan Juretić, a koji je ovjeren pečaom Ministarstva održivog razvoja i turizma. 

Pored ovog, Juretić je sačinio i još nekoliko izvještaja o kontroli plaže, ali je utvrdio da su ostali objekti građeni u skladu sa zakonom, odnosno da nijedan od njih nije upisan na Carevića.

SAGA OKO PLAŽE PLOČE

Plaža Ploče, dospjela je u žižu javnosti početkom maja ove godine, kada je mimo tendera dodijeljena Careviću.

Iako je zakup za plažu Ploče odavno istekao, većina članova Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom odlučila je da zatraži od Vlade da se ovo popularno kupalište i ove godine, mimo tendera, dodijeli Careviću.

Predsjednik Upravnog odbora Dževdet Cakuli, kao i članovi Zoran Tomić, Saša Radović, Branko Marinović i Maja Mijušković odlučili su da se ne raspisuje tender, te itstali da bi trebalo Careviću dati plažu na upravljanje i u 2019. godini, što se i dogodilo.

SVE POČELO 2002. GODINE

Sve je počelo 2002. godine kada Carević po prvi put zakupljuje pomenutu plažu.

Dvije godine kasnije dobija i građevinsku dozvolu i ulaže nepunih 100.000 u adaptaciju plaže.

Do 2006. godine upravlja plažom, a državi je inkasirao svega 1.000 eura za zakup. Iste godine, Carević podnosi zahtjev za aneksom ugovora, kojim bi mu bilo omogućeno da na osnovu investicija u plažu, dobije produženje zakupa, ali ne duže od 12 godina.

Aneks četiri godine nije potpisan, ali bez obzira na tu činjenicu Carević je nesmetano upravljao plažom. Tokom 2010. podnosi zahtjev za aneksom, koji se napokon potpisuje.

Nakon toga Carević traži da mu se procijene ulaganja na plaži Ploče, ističući da su ona višemilionska te da bi zbog toga Morsko dobro po automatizmu moralo da mu produži ugovor o zakupu na 30 godina. Morsko dobro je odbilo taj predlog pa je slučaj završio na sudu. Viši sud presudio je u korist Morskog dobra. Uslijedila je tužba Carevića i Osnovni sud u Kotoru 2016. godine uvedi privremenu mjeru kojom Morsko dobro nije moglo da raspiše novi tender, ali ni da ne dozvoli Careviću da nastavi sa upravljanjem plažom.

Privremena mjera ostaje na snazi tri godine, tokom kojih Carević Morskom dobru plaća ukupno 50.000 eura za zakup.

Međutim, novi problemi nastaju početkom ove godine kada je istekla privremena mjera, a Morsko dobro napokon dobilo mogućnost da na tender, poslije 12 godina, ponudi ovu plažu.

Ipak, plaža ni ove godine nije otišla na tender.

N.D.L.

 

Posljednji put izmijenjeno nedjelja, 01 decembar 2019 15:55

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.